Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

0
41 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25 dag
Wieprzowina bez kości
25 dag
Wieprzowina
1 ząbek
Czosnek
1 
Cebula
1 
Jajko
2 łyżek
Bułka tarta
1 łyżeczka
Sos sojowy
1 trochę
Kolendra mielona
1 trochę
Imbir mielony
1 trochę
Kardamon
4 łyżek
Mąka pszenna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 dag
Pieczarki
1 
Cebula
1 łyżka
Masło
1 łyżeczka
Ketchup łagodny WINIARY
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
11.26 g
Białko
23.17 g
Węglowodany
14.44 g
Wartość energetyczna
248.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
10 min
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę.
Krok 2
5 min
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną zeszkloną na 1 łyżce oleju cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, szczyptę kardamonu, imbiru i kolendry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Krok 3
15 min
Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krok 4
10 min
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać odrobinę wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
1 min
Kuleczki mięsne podawać z sosem, ryżem i surówką.
Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

Krok 1 z 5

Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

Krok 2 z 5

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną zeszkloną na 1 łyżce oleju cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, szczyptę kardamonu, imbiru i kolendry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

Krok 3 z 5

Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

Krok 4 z 5

W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać odrobinę wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

Krok 5 z 5

Kuleczki mięsne podawać z sosem, ryżem i surówką.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem to atrakcyjny pomysł na obiad dla całej rodziny a przede wszystkim dla dzieci. Wykonasz je, dodając do zmielonego mięsa jajko, zeszkloną na patelni cebulkę i przyprawy. Wyrobione mięso ugotuj w sosie pomidorowym do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu oraz mięsnych kulek. Taki obiad z dodatkiem ziemniaków bez wątpienia zaskoczy każdego niejadka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika