Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

0
47 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki gotowane, gotowane bez skóry, miąższu, z solą
0.5 pęczek
Szczypiorek
100 g
Boczek surowy
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
5 g
Pieprz czarny
2 
Jajko
200 g
Ser cheddar
100 g
Mąka pszenna
100 g
Bułka tarta
5 łyżek
Olej rzepakowy
10 g
Ketchup łagodny WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.4 g
Węglowodany
43.37 g
Tłuszcze
32.14 g
Wartość energetyczna
532.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
1 min
Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź.
Krok 2
3 min
Posiekaj drobno szczypiorek, a boczek pokrój w kostkę. Ser pokrój w ok 1 cm kostkę.
Krok 3
2 min
Do ziemniaków dodaj szczypiorek, boczek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą, Ziarenkami Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.
Krok 5
10 min
W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku, bułce tartej.
Krok 6
15 min
Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kuleczki). Smaż po kilka kuleczek na raz, aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 7
5 min
Gotowe kuleczki możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C - ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca.
Krok 8
1 min
Ziemniaczane kuleczki są gotowe - to idealna przekąska na przyjęcie!
Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 1 z 8

Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 2 z 8

Posiekaj drobno szczypiorek, a boczek pokrój w kostkę. Ser pokrój w ok 1 cm kostkę.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 3 z 8

Do ziemniaków dodaj szczypiorek, boczek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą, Ziarenkami Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 4 z 8

Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 5 z 8

W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku, bułce tartej.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 6 z 8

Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kuleczki). Smaż po kilka kuleczek na raz, aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 7 z 8

Gotowe kuleczki możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C - ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca.

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Krok 8 z 8

Ziemniaczane kuleczki są gotowe - to idealna przekąska na przyjęcie!

Kuleczki ziemniaczane z boczkiem i serem żółtym przypominają usmażone na złoto małe pulpeciki – w sam raz na góra dwa kęsy na każdą imprezę i przyjęcie! Ziemniaczane kuleczki mają chrupiącą „skórkę” i rozpływające się wnętrze. Podawaj je z ketchupem (łagodnym lub ostrym) bądź dowolnymi sosami. Kuleczki z ziemniaków są idealne na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, kiedy na stole pożądane są przede wszystkim szybkie i smakowite kąski na jeden raz!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika