Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Hummus idealny

Hummus idealny

(1)
13 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Siostra_Ducket

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Ciecierzyca
25  g
Sezam
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Limonka
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.59 g
Węglowodany
34.81 g
Tłuszcze
16.29 g
Wartość energetyczna
321.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Hummus idealny — z samych naturalnych składników, pełny wartości odżywczych, a do tego pyszny. Jest idealny, kremowy i gęsty. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie hummus od jakiegoś czasu cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Jest szczególnie uwielbiany przez zwolenników zdrowej żywności — pełny wartości odżywczych dobrze komponuje się z tradycyjnymi potrawami. Hummus sprawdza się także w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do kanapek, a jego kremowa konsystencja potrafi rozpieścić podniebienie najbardziej wybrednego zwolennika dobrej kuchni.

Hummus to w języku arabskim „ciecierzyca”. Nie można było więc wymyślić bardziej trafnej nazwy dla pasty, której istotą i głównym składnikiem jest ugotowana cieciorka. Jest to przysmak znany na Bliskim Wschodzie- w Syrii, Egipcie, Libanie, Izraelu- jednak nie wiadomo, z którego kraju dokładnie pochodzi. Doszło nawet do tego, że Libańczycy chcieli zastrzec nazwę pasty oraz odpowiedź na pytanie - jak zrobić hummus?, jednak na szczęście tak się nie stało. Danie z cieciorki składa się tylko z kilku składników, jednak jest bogate w wartości odżywcze. Ciecierzyca jest niskokaloryczna, a mimo to ma dużo białka, a sezam dostarcza dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Hummus jest idealny jako przekąska na imprezy lub wieczory przed telewizorem. Pasuje do jadłospisu diet wegetariańskich, bezglutenowych i bezlaktozowych.

Aby przygotować perfekcyjny domowy hummus, najpierw musimy namoczyć nasz główny składnik, czyli ciecierzycę. Musi trwać to minimum 12 godzin. Do tej samej wody dodajemy odrobinę soli i gotujemy cieciorkę do miękkości. Pamiętajmy, aby nie wylewać wody z garnka, ponieważ przyda się na potem. Po odcedzeniu ciecierzycy miksujemy ją blenderem, a następnie dodajemy sezam oraz oliwę i doprawiamy czosnkiem wraz z sokiem z limonki. Możemy dorzucić również sól i pieprz według własnego uznania. Bardzo ważny jest nasz osobisty smak i to, jaki hummus lubimy. Jeśli uznamy, że jest za suchy, to właśnie wtedy nadchodzi moment, aby dodać wody z gotowania ciecierzycy. Rozcieńczy ona trochę nasz wyrób i sprawi, że będzie bardziej aksamitny.

Nasz przepis na hummus z ciecierzycy nie jest skomplikowany i wymaga tylko kilku składników. Jedynym punktem przepisu, który zajmuje dużo czasu, jest namoczenie ciecierzycy, ale na spokojnie można to zrobić w nocy, a rano zająć się przygotowywaniem pasty. Hummus z cieciorki to pyszne urozmaicenie codziennej diety, pełne składników odżywczych oraz ciekawego smaku. Idealnie pasuje do niego świeże pieczywo lub kawałki warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

792 min
  • Krok 1

    720 min
    Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.
  • Krok 2

    60 min
    W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.
  • Krok 3

    8 min
    Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw do smaku.
  • Krok 5

    1 min
    Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.
Hummus idealny

Krok 1 z 6

Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.

Hummus idealny

Krok 2 z 6

W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.

Hummus idealny

Krok 3 z 6

Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.

Hummus idealny

Krok 4 z 6

Dopraw do smaku.

Hummus idealny

Krok 5 z 6

Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.

Hummus idealny

Krok 6 z 6

Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ziołowa pasta z ciecierzycy

    Ziołowa pasta z ciecierzycy

    13 godz 46 min Łatwy
  • Znakomity klasyczny hummus

    Znakomity klasyczny hummus

    11 godz 10 min Łatwy
  • Smalec wegetariański z ciecierzycy

    Smalec wegetariański z ciecierzycy

    10 godz 37 min Łatwy
  • Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

    Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

    14 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu