
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Hummus idealny

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie hummus od jakiegoś czasu cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Jest szczególnie uwielbiany przez zwolenników zdrowej żywności - pełny wartości odżywczych dobrze komponuje się z tradycyjnymi potrawami. Hummus sprawdza się także w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do kanapek, a jego kremowa konsystencja potrafi rozpieścić podniebienie najbardziej wybrednego zwolennika dobrej kuchni.
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
60 minKrok 3
8 minKrok 4
2 minKrok 5
1 minKrok 6
1 minKrok 1 z 6
Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.
Krok 2 z 6
W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.
Krok 3 z 6
Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.
Krok 4 z 6
Dopraw do smaku.
Krok 5 z 6
Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.
Krok 6 z 6
Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0