Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Hummus idealny
Dodaj do CookBook

Hummus idealny

(0)
13 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Siostra_Ducket
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Ciecierzyca
25  g
Sezam
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Limonka
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.8 g
Wartość energetyczna
321.2 kcal
Tłuszcze
16.3 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Hummus idealny — z samych naturalnych składników, pełny wartości odżywczych, a do tego pyszny. Jest idealny, kremowy i gęsty. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie hummus od jakiegoś czasu cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Jest szczególnie uwielbiany przez zwolenników zdrowej żywności — pełny wartości odżywczych dobrze komponuje się z tradycyjnymi potrawami. Hummus sprawdza się także w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do kanapek, a jego kremowa konsystencja potrafi rozpieścić podniebienie najbardziej wybrednego zwolennika dobrej kuchni.

Hummus to w języku arabskim „ciecierzyca”. Nie można było więc wymyślić bardziej trafnej nazwy dla pasty, której istotą i głównym składnikiem jest ugotowana cieciorka. Jest to przysmak znany na Bliskim Wschodzie- w Syrii, Egipcie, Libanie, Izraelu- jednak nie wiadomo, z którego kraju dokładnie pochodzi. Doszło nawet do tego, że Libańczycy chcieli zastrzec nazwę pasty oraz odpowiedź na pytanie - jak zrobić hummus?, jednak na szczęście tak się nie stało. Danie z cieciorki składa się tylko z kilku składników, jednak jest bogate w wartości odżywcze. Ciecierzyca jest niskokaloryczna, a mimo to ma dużo białka, a sezam dostarcza dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Hummus jest idealny jako przekąska na imprezy lub wieczory przed telewizorem. Pasuje do jadłospisu diet wegetariańskich, bezglutenowych i bezlaktozowych.

Aby przygotować perfekcyjny domowy hummus, najpierw musimy namoczyć nasz główny składnik, czyli ciecierzycę. Musi trwać to minimum 12 godzin. Do tej samej wody dodajemy odrobinę soli i gotujemy cieciorkę do miękkości. Pamiętajmy, aby nie wylewać wody z garnka, ponieważ przyda się na potem. Po odcedzeniu ciecierzycy miksujemy ją blenderem, a następnie dodajemy sezam oraz oliwę i doprawiamy czosnkiem wraz z sokiem z limonki. Możemy dorzucić również sól i pieprz według własnego uznania. Bardzo ważny jest nasz osobisty smak i to, jaki hummus lubimy. Jeśli uznamy, że jest za suchy, to właśnie wtedy nadchodzi moment, aby dodać wody z gotowania ciecierzycy. Rozcieńczy ona trochę nasz wyrób i sprawi, że będzie bardziej aksamitny.

Nasz przepis na hummus z ciecierzycy nie jest skomplikowany i wymaga tylko kilku składników. Jedynym punktem przepisu, który zajmuje dużo czasu, jest namoczenie ciecierzycy, ale na spokojnie można to zrobić w nocy, a rano zająć się przygotowywaniem pasty. Hummus z cieciorki to pyszne urozmaicenie codziennej diety, pełne składników odżywczych oraz ciekawego smaku. Idealnie pasuje do niego świeże pieczywo lub kawałki warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

792 min
  • Krok 1

    720 min
    Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.
  • Krok 2

    60 min
    W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.
  • Krok 3

    8 min
    Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw do smaku.
  • Krok 5

    1 min
    Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.
Hummus idealny

Krok 1 z 6

Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.

Hummus idealny

Krok 2 z 6

W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.

Hummus idealny

Krok 3 z 6

Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.

Hummus idealny

Krok 4 z 6

Dopraw do smaku.

Hummus idealny

Krok 5 z 6

Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.

Hummus idealny

Krok 6 z 6

Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Hummus z fasoli

    Hummus z fasoli

    14 min Łatwy
  • Hummus z ciecierzycy

    Hummus z ciecierzycy

    18 min Łatwy
  • Lunch bowl z selerem i hummusem

    Lunch bowl z selerem i hummusem

    16 min Łatwy
  • Znakomity klasyczny hummus

    Znakomity klasyczny hummus

    11 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu