Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hummus idealny

0
792 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 dag
Ciecierzyca
25 g
Sezam
2 ząbków
Czosnek
0.5 
Limonka
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
11.59 g
Węglowodany
34.81 g
Tłuszcze
16.29 g
Wartość energetyczna
321.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

792 min
Krok 1
720 min
Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.
Krok 2
60 min
W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.
Krok 3
8 min
Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.
Krok 4
2 min
Dopraw do smaku.
Krok 5
1 min
Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.
Krok 6
1 min
Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.
Hummus idealny

Krok 1 z 6

Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.

Hummus idealny

Krok 2 z 6

W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.

Hummus idealny

Krok 3 z 6

Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.

Hummus idealny

Krok 4 z 6

Dopraw do smaku.

Hummus idealny

Krok 5 z 6

Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.

Hummus idealny

Krok 6 z 6

Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.

Hummus idealny - z samych naturalnych składników, pełny wartości odżywczych, a do tego pyszny. Jest idealny, kremowy i gęsty. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie hummus od jakiegoś czasu cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Jest szczególnie uwielbiany przez zwolenników zdrowej żywności - pełny wartości odżywczych dobrze komponuje się z tradycyjnymi potrawami. Hummus sprawdza się także w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do kanapek, a jego kremowa konsystencja potrafi rozpieścić podniebienie najbardziej wybrednego zwolennika dobrej kuchni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika