Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Hummus buraczany

Hummus buraczany

(0)
9min
Łatwy
Autorem przepisu jest dedenmar

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
265  g
Ciecierzyca w puszce
1 
Cytryna
20  ml
Sok z buraków
50  g
Jogurt grecki
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.9 g
Węglowodany
44.03 g
Tłuszcze
4.67 g
Wartość energetyczna
268.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Różowy i pyszny hummus z ciecierzycy z nutą buraków urozmaici Twoje imprezowe menu. Taki dodatek podkreśli smak wielu przystawek oraz wegetariańskich dań. Zobacz nasz pomysł na ekspresowy hummus buraczany.


Hummus z buraka w 10 minut

Hummus to gęsty, kremowy dip wywodzący się z kuchni arabskiej. Nazwa hummus oznacza dosłownie ciecierzycę, czyli główny składnik. To właśnie na bazie ciecierzycy przygotowuje się klasyczny hummus oraz jego rozmaite wariacje. A jest ich całkiem sporo, bo wystarczy dodać np. sok z buraka i otrzymamy różowy hummus buraczany. Można też wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami, mieloną papryką, posiekanymi oliwkami czy świeżymi ziołami.

Nasz hummus z burakiem to ekspresowa wersja tego dipu. Robimy go z ciecierzycy w puszcze lub w słoiku, dzięki temu nie trzeba już namaczać i gotować strączków, a wystarczy je tylko zmiksować z pozostałymi składnikami i gotowe. Taki hummus świetnie pasuje do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, chrupiącego pieczywa. Odkryj przepis na hummus z buraka i przygotuj go razem z nami. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    1 min
    Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.
  • Krok 2

    5 min
    Do ciecierzycy dodaj jogurt i sok z cytryny. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Krok 3

    2 min
    Następnie dodaj sok z buraków i dobrze wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Hummus dopraw odrobiną soli.
Hummus buraczany

Krok 1 z 4

Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.

Hummus buraczany

Krok 2 z 4

Do ciecierzycy dodaj jogurt i sok z cytryny. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.

Hummus buraczany

Krok 3 z 4

Następnie dodaj sok z buraków i dobrze wymieszaj.

Hummus buraczany

Krok 4 z 4

Hummus dopraw odrobiną soli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu