Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Znakomity klasyczny hummus

0
535 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Ciecierzyca
2 ząbków
Czosnek
1 
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oliwa
1 trochę
Natka pietruszki
3 łyżek
Pasta Tahini
1 trochę
Papryka ostra mielona
1 trochę
Kumin
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 trochę
Papryka wędzona słodka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
214.42 kcal
Białko
10.05 g
Tłuszcze
7.33 g
Węglowodany
29.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

535 min
Krok 1
480 min
Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.
Krok 2
2 min
Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.
Krok 3
40 min
Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.
Krok 4
1 min
Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.
Krok 5
10 min
Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.
Krok 6
2 min
Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.
Znakomity klasyczny hummus

Krok 1 z 6

Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 2 z 6

Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 3 z 6

Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 4 z 6

Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 5 z 6

Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 6 z 6

Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.

Klasyczny hummus to danie z kuchni arabskiej, przygotowywane z nasion ciecierzycy i dodatku pasty tahini (sezamowej). Smak hummusu może wzbogacić Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, kumin, ostra papryka w proszku i garść innych przypraw.Oliwa lub olej rzepakowy zapewnią kremową konsystencję arabskiego dania – hummus polecamy podawać z chrupiącym chlebkiem i świeżymi warzywami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika