Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Znakomity klasyczny hummus

Znakomity klasyczny hummus

(2)
11 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Cieciorka suszona
2  ząbków
Czosnek
1 
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa
trochę
Natka pietruszki
3  łyżek
Pasta sezamowa tahini
trochę
Papryka Ostra
trochę
Kumin
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.77 g
Węglowodany
27.7 g
Tłuszcze
3.3 g
Wartość energetyczna
169.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyczny hummus to danie z kuchni arabskiej, przygotowywane z nasion ciecierzycy i dodatku pasty tahini (sezamowej). Smak hummusu może wzbogacić Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, kumin, ostra papryka w proszku i garść innych przypraw.

Oliwa lub olej rzepakowy zapewnią kremową konsystencję arabskiego dania – hummus polecamy podawać z chrupiącym chlebkiem i świeżymi warzywami.

Przygotowanie

670 min
  • Krok 1

    600 min
    Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.
  • Krok 2

    2 min
    Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.
  • Krok 3

    40 min
    Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.
  • Krok 4

    5 min
    Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.
  • Krok 5

    18 min
    Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.
  • Krok 6

    5 min
    Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.
Znakomity klasyczny hummus

Krok 1 z 6

Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 2 z 6

Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 3 z 6

Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 4 z 6

Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 5 z 6

Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.

Znakomity klasyczny hummus

Krok 6 z 6

Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kanapki
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Hummus idealny

    Hummus idealny

    13 godz 12 min Łatwy
  • Ziołowa pasta z ciecierzycy

    Ziołowa pasta z ciecierzycy

    13 godz 46 min Łatwy
  • Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

    Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

    14 godz 20 min Średni
  • Smalec wegetariański z ciecierzycy

    Smalec wegetariański z ciecierzycy

    10 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu