Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczny hummus to danie z kuchni arabskiej, przygotowywane z nasion ciecierzycy i dodatku pasty tahini (sezamowej). Smak hummusu może wzbogacić Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, kumin, ostra papryka w proszku i garść innych przypraw.
Oliwa lub olej rzepakowy zapewnią kremową konsystencję arabskiego dania – hummus polecamy podawać z chrupiącym chlebkiem i świeżymi warzywami.
Przygotowanie
670 min
Krok 1
600 min
Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.
Krok 2
2 min
Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.
Krok 3
40 min
Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.
Krok 4
5 min
Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.
Krok 5
18 min
Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.
Krok 6
5 min
Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.
Krok 1
z
6
Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.
Krok 2
z
6
Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.
Krok 3
z
6
Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.
Krok 4
z
6
Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.
Krok 5
z
6
Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.
Krok 6
z
6
Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0