Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?

Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?

Tahini, tahina lub po prostu pasta sezamowa to dodatek obecny w kuchniach światowych. Najczęściej jednak jest kojarzony jako składnik dań bliskowschodnich. Potrafi skutecznie i szybko odmienić smak przygotowanych przez Ciebie potraw. Dowiedz się, do czego ją wykorzystać!
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Popularne potrawy z tahini

Na pierwszym miejscu wśród najsłynniejszych potraw z tahini znajduje się znany i lubiany hummus! Tahini nie tylko podkreśla orientalny smak tej potrawy, ale również nadaje jej specyficzną konsystencję. Tahina jest dodawana również do innej słynnej pasty wywodzącej się z kuchni arabskiej, czyli baba ganoush. Jej charakterystyczną cechą smakową jest właśnie przeważająca nuta smakowa sezamu i bakłażanów. Kolejnym specjałem, również kuchni arabskiej, jest prawdziwa bomba sezamowa, czyli sos tahini. Jak wskazuje już sama nazwa, jej głównym składnikiem jest właśnie tahina. To zdrowy i prosty do przyrządzenia sos, który można dodać zarówno do dań głównych, jak i przystawek, np. pieczonych warzyw. Doskonale smakuje również z innymi popularnymi specjałami tamtejszej kuchni, np. z falafelem. Pasta sezamowa nadaje daniom i sosom intensywny smak z nutą lekkiej goryczki, który doskonale urozmaica smak większości potraw. Sezam ma nie tylko bardzo charakterystyczny smak, ale jest również cennym źródłem tłuszczów i witamin. Pasta sezamowa jest ciekawą alternatywą dla ziaren sezamu.

Domowa pasta tahini

Pasta sezamowa jest bardzo prosta do przyrządzenia. Nic dziwnego, ponieważ jej skład jest zawężony do ziaren sezamu. Te najczęściej są prażone. Jej konsystencja jest efektem dokładnego zmielenia ziaren jasnego sezamu łuskanego lub niełuskanego. Domowa pasta tahini jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia! Potrzebujesz jedynie wybranego rodzaju ziaren i blendera lub malaksera. Jeśli skład tahini ogranicza się wyłącznie do ziaren sezamu, to nawet pomimo dokładnego zmielenia, istnieje ryzyko, że pasta może mieć sporo grudek. W poszukiwaniu idealnej konsystencji będzie pomocny nie tylko sprawny blender, ale również odrobina oliwy lub oleju. Bardziej płynna konsystencja sprawi, że tahina będzie idealnie gładka. Tak uzyskana rzadsza konsystencja pasty sezamowej będzie niewątpliwie lepszym dodatkiem do past i sosów. Płynna tahina może być również dressingiem już sama w sobie. Intensywny sezamowy smak można łatwo przełamać większą ilością oliwy zwykłej lub smakowej. Możesz również dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcesz uzyskać!

Do czego dodać pastę sezamową?

Mnogość i rozmaitość dań sprawia, że wiele osób zastanawia się, do czego dodać pastę sezamową. Poza tym, że tahini jest dodatkiem wielu orientalnych past i specjałów, to idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczonych batatów lub warzyw. Przełamuje ich oczywisty smak, a także jest alternatywą dla sosów majonezowych lub tradycyjnych dressingów. Idealne wykorzystanie tahini to również wszelkiego rodzaju sosy do sałatek lub dań głównych. Tahinę można również połączyć z sokiem cytrynowym lub odrobiną oliwy. Taki sos niewątpliwie ma bardziej orzeźwiający posmak. Pasta tahini to również świetny dodatek do zup, a wręcz obowiązkowy dla wszystkich miłośników sezamu! To lżejsza alternatywa dla popularnych zabielaczy zup, chociażby śmietany. Do czego jeszcze użyć tahini? To idealny dodatek do słodkich dań lub deserów! Płynną pastą sezamową można polać lody, ciasta lub torty. Tahini jest również wykorzystywana do sporządzenia kremu imitującego smak chałwy. To z pewnością lżejsza, a równie smaczna propozycja!

Polecane przepisy

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

41 min Łatwy
Tajski makaron z masłem orzechowym

Tajski makaron z masłem orzechowym

40 min Łatwy
Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

10 min Łatwy
Łosoś teriyaki z warzywami

Łosoś teriyaki z warzywami

20 min Łatwy
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

33 min Średni
Orientalny gulasz z sosem sojowym

Orientalny gulasz z sosem sojowym

1 godz 34 min
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu