Baba ghanoush
67min
Łatwy
2
Bakłażan
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 ząbek
Czosnek
0.5 łyżka
Kumin
2 łyżeczek
Pasta Tahini
1 trochę
Granat
1 trochę
Bagietka francuska
.
Wartości odżywcze
Białko
2.82 g
Węglowodany
15.55 g
Tłuszcze
7.31 g
Wartość energetyczna
128.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
5 min
Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
Krok 2
45 min
Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
Krok 3
5 min
Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
Krok 4
10 min
Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
2 min
Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.
Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, naczosów czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis z aromatyczną Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY!
Komentarze 1