Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
2 
Bakłażan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
0.5  łyżka
Kumin
2  łyżeczek
Pasta Tahini
trochę
Granat
trochę
Bagietka francuska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.82 g
Węglowodany
15.55 g
Tłuszcze
7.31 g
Wartość energetyczna
128.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, nachosów, czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to, czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis z aromatyczną Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY!

Kraje arabskie słyną ze swojej aromatycznej, niezwykłej kuchni. Jedną z najbardziej popularnych potraw jest baba ghanoush, czyli dip, na który składają się między innymi bakłażan i pasta tahini. Najczęściej je się ją nakładaną na placki, na przykład na pitę, a w Polsce gości na kromkach chleba lub bułkach. W Egipcie podaje się ją jako danie główne, dekorując owocami granatu. Jest to danie o niezwykłym smaku, dzięki różnorodnym przyprawom, takim jak kmin rzymski, czosnek, cebula, papryka, mięta i sok z cytryny. Słowo baba oznacza po arabsku „ojciec”. Z kolei ghanoush może być czyimś nazwiskiem. Nie ma oficjalnej historii powstania tego dania- historycy spierają się, która wersja jest prawdziwa. Pasty z bakłażana są popularne w różnych kuchniach na całym świecie. W Indiach jest to baingan bartha, w Izraelu hacilim, a we Francji caviar d'aubergine.

Przygotowanie pysznego dodatku na kanapki, jakim jest pasta z bakłażana baba ghanoush trwa trochę dłużej niż godzinę, a z przepisem każdy poradzi sobie z łatwością. Na początku umytego bakłażana musimy nakłuwać widelcem, a następnie położyć go na kratce piekarnika, ułożonego na folii aluminiowej. Kiedy skórka będzie spieczona i obkurczona, studzimy warzywo, kroimy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ ze środka do miski. Tam dodajemy sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, tahini, kmin rzymski oraz Ziarenka smaku WINIARY. Przyprawy nadadzą całej potrawie charakterystycznego smaku. Następnie blendujemy wszystko razem do momentu, kiedy uzyskamy gładką konsystencję. Gotowa pasta musi być podawana na zimno. Kiedy całość ostygnie, możemy zanurzać w niej swój chlebek lub warzywa.

Mimo, że nazwa potrawy brzmi nieznajomo i egzotycznie, to baba ghanoush przepis jest niezwykle łatwą potrawą do przygotowania w kilkadziesiąt minut. Ta pasta z bakłażana i tahini będzie doskonałym urozmaiceniem każdej diety. Wspaniale sprawdzi się na kanapkach i jako dip do warzyw pociętych w słupki. To miła odskocznia od wszystkich tradycyjnych produktów, które goszczą na naszych stołach na co dzień. Smacznego!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
  • Krok 2

    45 min
    Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
  • Krok 3

    5 min
    Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
  • Krok 4

    10 min
    Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Krok 5

    2 min
    Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 1 z 5

Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 2 z 5

Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 3 z 5

Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 4 z 5

Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 5 z 5

Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
O Ola

super:)

Winiary
Expert

No to super, Olu. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Impreza
  • Kuchnia chińska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

    Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

    50 min
  • Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

    Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

    41 min Łatwy
  • Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

    Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu