Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Baba ghanoush

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bakłażan
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 ząbek
Czosnek
0.5 łyżka
Kumin
2 łyżeczek
Pasta Tahini
1 trochę
Granat
1 trochę
Bagietka francuska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.55 g
Białko
2.82 g
Wartość energetyczna
128.76 kcal
Tłuszcze
7.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
5 min
Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
Krok 2
45 min
Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
Krok 3
5 min
Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
Krok 4
10 min
Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
2 min
Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.
Baba ghanoush

Krok 1 z 5

Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.

Baba ghanoush

Krok 2 z 5

Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.

Baba ghanoush

Krok 3 z 5

Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.

Baba ghanoush

Krok 4 z 5

Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Baba ghanoush

Krok 5 z 5

Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.

Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, naczosów czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis z aromatyczną Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika