Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?
Dodaj do CookBook

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ASIAKOCH
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
2 
Bakłażan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
0.5  łyżka
Kumin
2  łyżeczek
Pasta Tahini
trochę
Granat
trochę
Bagietka francuska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.5 g
Wartość energetyczna
128.8 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
2.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, nachosów, czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to, czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis z aromatyczną Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY!

Kraje arabskie słyną ze swojej aromatycznej, niezwykłej kuchni. Jedną z najbardziej popularnych potraw jest baba ghanoush, czyli dip, na który składają się między innymi bakłażan i pasta tahini. Najczęściej je się ją nakładaną na placki, na przykład na pitę, a w Polsce gości na kromkach chleba lub bułkach. W Egipcie podaje się ją jako danie główne, dekorując owocami granatu. Jest to danie o niezwykłym smaku, dzięki różnorodnym przyprawom, takim jak kmin rzymski, czosnek, cebula, papryka, mięta i sok z cytryny. Słowo baba oznacza po arabsku „ojciec”. Z kolei ghanoush może być czyimś nazwiskiem. Nie ma oficjalnej historii powstania tego dania- historycy spierają się, która wersja jest prawdziwa. Pasty z bakłażana są popularne w różnych kuchniach na całym świecie. W Indiach jest to baingan bartha, w Izraelu hacilim, a we Francji caviar d'aubergine.

Przygotowanie pysznego dodatku na kanapki, jakim jest pasta z bakłażana baba ghanoush trwa trochę dłużej niż godzinę, a z przepisem każdy poradzi sobie z łatwością. Na początku umytego bakłażana musimy nakłuwać widelcem, a następnie położyć go na kratce piekarnika, ułożonego na folii aluminiowej. Kiedy skórka będzie spieczona i obkurczona, studzimy warzywo, kroimy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ ze środka do miski. Tam dodajemy sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, tahini, kmin rzymski oraz Ziarenka smaku WINIARY. Przyprawy nadadzą całej potrawie charakterystycznego smaku. Następnie blendujemy wszystko razem do momentu, kiedy uzyskamy gładką konsystencję. Gotowa pasta musi być podawana na zimno. Kiedy całość ostygnie, możemy zanurzać w niej swój chlebek lub warzywa.

Mimo, że nazwa potrawy brzmi nieznajomo i egzotycznie, to baba ghanoush przepis jest niezwykle łatwą potrawą do przygotowania w kilkadziesiąt minut. Ta pasta z bakłażana i tahini będzie doskonałym urozmaiceniem każdej diety. Wspaniale sprawdzi się na kanapkach i jako dip do warzyw pociętych w słupki. To miła odskocznia od wszystkich tradycyjnych produktów, które goszczą na naszych stołach na co dzień. Smacznego!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
  • Krok 2

    45 min
    Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
  • Krok 3

    5 min
    Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
  • Krok 4

    10 min
    Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Krok 5

    2 min
    Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 1 z 5

Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 2 z 5

Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 3 z 5

Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 4 z 5

Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Krok 5 z 5

Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Ola

super:)
Anonim (niezweryfikowany) 12/02/2020-12:43 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-04:36 CET
No to super, Olu. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Impreza
  • Kuchnia chińska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    23 min Łatwy
  • Pasta z makreli wędzonej i jajek

    Pasta z makreli wędzonej i jajek

    20 min Łatwy
  • Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    22 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu