Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dlaczego warto przyrządzać dipy 

Niektóre przekąski, zwane czasem finger food (czyli jedzeniem, które można spożywać rękoma, bez sztućców), nabierają nowego wyrazu dzięki dipom. Dipy, których nazwa pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego „zamaczać”, to zimne, zwykle gęste sosy, które doskonale sprawdzają się na każdego typu przyjęciach – wszędzie tam, gdzie jedzenie serwowane jest na zasadach szwedzkiego stołu, czyli goście mogą samodzielnie wybierać spośród wielu dań i nakładać odpowiednie dla siebie porcje. Na takim stole ustawić możemy właśnie dipy w miseczkach lub innych małych naczyniach. Warto przygotować na jedną imprezę różne dipy, uwzględniając rozmaite preferencje gości – niektórzy lubią dipy pikantne, inni wolą łagodne, ziołowe, pomidorowe itp. 

Poza bardziej złożonymi przekąskami do maczania w dipie nadają się frytki, nachos czy nawet zwykłe chipsy. Dipy sprawdzają się także do mięs, zwłaszcza grillowanych. Dipy są prostym sposobem na urozmaicenie menu oraz podniesienie smaku wielu serwowanych potraw. 

Przepisy na dipy dla każdego 

Dipy można tworzyć na bazie różnych produktów. Najczęściej do przyrządzenia dipów używa się śmietany, majonezu, jogurtu, twarogu lub połączenia tych składników w różnych proporcjach. Można też wykorzystać przeciery pomidorowe lub passatę. Możliwe jest też przygotowanie dipu na bazie świeżych warzyw – na przykład awokado (stanowi bazę między innymi zimnego sosu o nazwie guacamole) albo pomidorów (które wraz z innymi drobno krojonymi warzywami tworzą salsę). Podobnie przygotowany z gotowanej ciecierzycy hummus może być traktowany jako dip

Smak dipu określają zazwyczaj zastosowane dodatki i przyprawy. Mogą to być zioła, drobno siekane albo starte warzywa, czosnek, ostra lub łagodna sproszkowana papryka i tak dalej. Popularne są również dipy serowe, które uzyskuje się przez rozpuszczenie serów, często tych o wyraźnych smakach. 

Większość dipów przygotowuje się bardzo szybko, co sprawia, że ponownie są świetnym wyborem na każde przyjęcie. Różne kolory, jakie możemy uzyskać dzięki odmiennym dodatkom, sprawiają, że również prezentują się znakomicie. Sprawdź nasze przepisy na dipy i wybierz swoje ulubione.