Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso, mięsa

Przepisy na smaczne dipy do przekąsek

Dipy pasują nie tylko do mnóstwa sałatek, ale również do mięs (na zimno i na ciepło), potraw grillowanych, sycących kanapek i warzywnych przekąsek.

Przepisy 28

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

1 godz Łatwy
Sos tatarski

Sos tatarski

3 godz 22 min Łatwy
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

9 min Łatwy
Sos barbecue (BBQ) z suszoną śliwką - jak zrobić?

Sos barbecue (BBQ) z suszoną śliwką - jak zrobić?

40 ze 100
30 min Łatwy
Sos azjatycki

Sos azjatycki

11 min Łatwy
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

1 godz 7 min Łatwy
Dip delikatny z młodym szpinakiem i gałką

Dip delikatny z młodym szpinakiem i gałką

10 min Łatwy
Puree z brokuła i ziemniaka

Puree z brokuła i ziemniaka

36 min Łatwy
Dip słodko-kwaśny

Dip słodko-kwaśny

6 min Łatwy
Lutenica z miodem

Lutenica z miodem

1 godz 10 min Łatwy
Sos curry z sezamem

Sos curry z sezamem

18 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi

Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi

45 min Łatwy
Dip paprykowy

Dip paprykowy

55 min Łatwy
Sos żurawinowy z chrzanem

Sos żurawinowy z chrzanem

7 min Łatwy
Sos czosnkowy z twarożkiem

Sos czosnkowy z twarożkiem

5 min Łatwy
Sos kaparowy

Sos kaparowy

11 min Łatwy
Pesto z papryki

Pesto z papryki

12 godz 25 min Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Dip (sos) różowy

Dip (sos) różowy

6 min Łatwy
Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy
Sos belgijski

Sos belgijski

10 min Łatwy
Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

75 ze 100
1 godz 17 min Średni
Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

45 min Łatwy
Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy

4 min Łatwy
Sos koperkowy

Sos koperkowy

10 min Łatwy
Krem chrzanowy

Krem chrzanowy

16 min Łatwy
Karkówka w słodkiej marynacie chilli z czosnkowym dipem

Karkówka w słodkiej marynacie chilli z czosnkowym dipem

1 godz 26 min Łatwy
Karkówka w marynacie śródziemnomorskiej z dipem tzatziki

Karkówka w marynacie śródziemnomorskiej z dipem tzatziki

1 godz 35 min Łatwy

Dlaczego warto przyrządzać dipy 

Niektóre przekąski, zwane czasem finger food (czyli jedzeniem, które można spożywać rękoma, bez sztućców), nabierają nowego wyrazu dzięki dipom. Dipy, których nazwa pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego „zamaczać”, to zimne, zwykle gęste sosy, które doskonale sprawdzają się na każdego typu przyjęciach – wszędzie tam, gdzie jedzenie serwowane jest na zasadach szwedzkiego stołu, czyli goście mogą samodzielnie wybierać spośród wielu dań i nakładać odpowiednie dla siebie porcje. Na takim stole ustawić możemy właśnie dipy w miseczkach lub innych małych naczyniach. Warto przygotować na jedną imprezę różne dipy, uwzględniając rozmaite preferencje gości – niektórzy lubią dipy pikantne, inni wolą łagodne, ziołowe, pomidorowe itp. 

Poza bardziej złożonymi przekąskami do maczania w dipie nadają się frytki, nachos czy nawet zwykłe chipsy. Dipy sprawdzają się także do mięs, zwłaszcza grillowanych. Dipy są prostym sposobem na urozmaicenie menu oraz podniesienie smaku wielu serwowanych potraw. 

Przepisy na dipy dla każdego 

Dipy można tworzyć na bazie różnych produktów. Najczęściej do przyrządzenia dipów używa się śmietany, majonezu, jogurtu, twarogu lub połączenia tych składników w różnych proporcjach. Można też wykorzystać przeciery pomidorowe lub passatę. Możliwe jest też przygotowanie dipu na bazie świeżych warzyw – na przykład awokado (stanowi bazę między innymi zimnego sosu o nazwie guacamole) albo pomidorów (które wraz z innymi drobno krojonymi warzywami tworzą salsę). Podobnie przygotowany z gotowanej ciecierzycy hummus może być traktowany jako dip. 

Smak dipu określają zazwyczaj zastosowane dodatki i przyprawy. Mogą to być zioła, drobno siekane albo starte warzywa, czosnek, ostra lub łagodna sproszkowana papryka i tak dalej. Popularne są również dipy serowe, które uzyskuje się przez rozpuszczenie serów, często tych o wyraźnych smakach. 

Większość dipów przygotowuje się bardzo szybko, co sprawia, że ponownie są świetnym wyborem na każde przyjęcie. Różne kolory, jakie możemy uzyskać dzięki odmiennym dodatkom, sprawiają, że również prezentują się znakomicie. Sprawdź nasze przepisy na dipy i wybierz swoje ulubione. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu