Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso, mięsa

Przepisy na smaczne dipy do przekąsek

Dipy pasują nie tylko do mnóstwa sałatek, ale również do mięs (na zimno i na ciepło), potraw grillowanych, sycących kanapek i warzywnych przekąsek.

Przepisy 28

Lutenica z miodem

1 godz 10 min Łatwy

Sos beszamelowy

9 min Łatwy

Sos curry z sezamem

18 min Łatwy

Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi

45 min Łatwy

Dip paprykowy

55 min Łatwy

Sos żurawinowy z chrzanem

7 min Łatwy

Sos czosnkowy z twarożkiem

5 min Łatwy

Sos kaparowy

11 min Łatwy

Sos azjatycki

11 min Łatwy

Pesto z papryki

12 godz 25 min Łatwy

Sos tatarski

3 godz 22 min Łatwy

Dip słodko-kwaśny

6 min Łatwy

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

1 godz Łatwy

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy

Dip (sos) różowy

6 min Łatwy

Dip delikatny z młodym szpinakiem i gałką

10 min Łatwy

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy

Sos belgijski

10 min Łatwy

Baba ghanoush

1 godz 7 min Łatwy

Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

75 ze 100
1 godz 17 min Średni

Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

45 min Łatwy

Puree z brokuła i ziemniaka

36 min Łatwy

Sos musztardowo-miodowy

4 min Łatwy

Sos koperkowy

10 min Łatwy

Krem chrzanowy

16 min Łatwy

Sos BBQ z suszoną śliwką

40 ze 100
30 min Łatwy

Karkówka w słodkiej marynacie chilli z czosnkowym dipem

1 godz 26 min Łatwy

Karkówka w marynacie śródziemnomorskiej z dipem tzatziki

1 godz 35 min Łatwy

Dlaczego warto przyrządzać dipy 

Niektóre przekąski, zwane czasem finger food (czyli jedzeniem, które można spożywać rękoma, bez sztućców), nabierają nowego wyrazu dzięki dipom. Dipy, których nazwa pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego „zamaczać”, to zimne, zwykle gęste sosy, które doskonale sprawdzają się na każdego typu przyjęciach – wszędzie tam, gdzie jedzenie serwowane jest na zasadach szwedzkiego stołu, czyli goście mogą samodzielnie wybierać spośród wielu dań i nakładać odpowiednie dla siebie porcje. Na takim stole ustawić możemy właśnie dipy w miseczkach lub innych małych naczyniach. Warto przygotować na jedną imprezę różne dipy, uwzględniając rozmaite preferencje gości – niektórzy lubią dipy pikantne, inni wolą łagodne, ziołowe, pomidorowe itp. 

Poza bardziej złożonymi przekąskami do maczania w dipie nadają się frytki, nachos czy nawet zwykłe chipsy. Dipy sprawdzają się także do mięs, zwłaszcza grillowanych. Dipy są prostym sposobem na urozmaicenie menu oraz podniesienie smaku wielu serwowanych potraw. 

Przepisy na dipy dla każdego 

Dipy można tworzyć na bazie różnych produktów. Najczęściej do przyrządzenia dipów używa się śmietany, majonezu, jogurtu, twarogu lub połączenia tych składników w różnych proporcjach. Można też wykorzystać przeciery pomidorowe lub passatę. Możliwe jest też przygotowanie dipu na bazie świeżych warzyw – na przykład awokado (stanowi bazę między innymi zimnego sosu o nazwie guacamole) albo pomidorów (które wraz z innymi drobno krojonymi warzywami tworzą salsę). Podobnie przygotowany z gotowanej ciecierzycy hummus może być traktowany jako dip. 

Smak dipu określają zazwyczaj zastosowane dodatki i przyprawy. Mogą to być zioła, drobno siekane albo starte warzywa, czosnek, ostra lub łagodna sproszkowana papryka i tak dalej. Popularne są również dipy serowe, które uzyskuje się przez rozpuszczenie serów, często tych o wyraźnych smakach. 

Większość dipów przygotowuje się bardzo szybko, co sprawia, że ponownie są świetnym wyborem na każde przyjęcie. Różne kolory, jakie możemy uzyskać dzięki odmiennym dodatkom, sprawiają, że również prezentują się znakomicie. Sprawdź nasze przepisy na dipy i wybierz swoje ulubione. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu