Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegański sos pieczeniowy
Dodaj do CookBook

Wegański sos pieczeniowy

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Aylin
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Czerwona cebula
150  g
Brązowe pieczarki
90  g
Marchewka
2  gałązek
Tymianek świeży
1  łyżka
Olej rzepakowy
1 
Liść laurowy
1  łyżka
Mąka pszenna
50  ml
Czerwone wino
350  ml
Woda
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Musztarda sarepska
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.3 g
Wartość energetyczna
52.2 kcal
Tłuszcze
2.7 g
Białko
1.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz idealny przepis na bezmięsną pieczeń, ale wciąż brakuje Ci odpowiedniego sosu? Wypróbuj nasz pomysł na wegański sos, który świetnie smakuje m.in. z pasztetem z soczewicy albo z knedlami czy parowanymi kluskami. Sprawdź, jak w prosty i smaczny sposób urozmaicić swoje codzienne posiłki. Nie przegap tego przepisu!


Wegański sos pieczeniowy – idealny dodatek do bezmięsnych dań

Sos pieczeniowy to klasyczny dodatek głównie do mięsnych potraw. A co powiesz na klasykę w wersji z lekkim twistem, czyli wegański sos pieczeniowy? Bazą są warzywa, zioła, przyprawy i bulion warzywny WINIARY, które razem tworzą doskonałe połączenie.

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak podkręcić smak posiłków, zwłaszcza tych bezmięsnych, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Nasz aromatyczny, kremowy sos wegański pełen różnorodnych smaków i aromatów pasuje do wielu potraw, jak np. wege pasztety, pieczenie, kotlety ziemniaczane, a nawet placuszki. Będzie też super dodatkiem do mącznych dań – klusek śląskich i kopytek. Ale to nie wszystko... Jeśli chcesz, możesz go też serwować do ulubionych dań mięsnych. Smacznego!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i też pokrój w plasterki. Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Tymianek umyj i osusz.
  • krok 2

    5 min
    W rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, gałązki tymianku i liść laurowy. Smaż przez chwilę.
  • Krok 3

    22 min
    Mąkę rozmieszaj w wodzie, czerwonym winie i bulionie warzywnym WINIARY. Dodaj musztardę, sos sojowy, cukier trzcinowy. Wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij listek laurowy i gałązki tymianku. Sos zmiksuj blenderem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, wlej go znów na patelnię i zagotuj, aby zgęstniał. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj np. do wegańskich pieczeni lub pasztetów.
Wegański sos pieczeniowy

Krok 1 z 4

Cebule obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i też pokrój w plasterki. Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Tymianek umyj i osusz.

Wegański sos pieczeniowy

krok 2 z 4

W rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, gałązki tymianku i liść laurowy. Smaż przez chwilę.

Wegański sos pieczeniowy

Krok 3 z 4

Mąkę rozmieszaj w wodzie, czerwonym winie i bulionie warzywnym WINIARY. Dodaj musztardę, sos sojowy, cukier trzcinowy. Wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Wegański sos pieczeniowy

Krok 4 z 4

Wyjmij listek laurowy i gałązki tymianku. Sos zmiksuj blenderem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, wlej go znów na patelnię i zagotuj, aby zgęstniał. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj np. do wegańskich pieczeni lub pasztetów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dip
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    35 min Łatwy
  • Wegański poke bowl

    Wegański poke bowl

    32 min Łatwy
  • Wegański krem z pieczarek

    Wegański krem z pieczarek

    23 min Łatwy
  • Bób z Majonezem Wegańskim WINIARY i sosem sojowym

    Bób z Majonezem Wegańskim WINIARY i sosem sojowym

    12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu