Sałatka z bobem, sezamem i kolendrą to istny rarytas, czas więc podzielić się przepisem na to pyszne danie. Młody bób pojawia się w sklepach na przełomie czerwca i lipca. Warto pospieszyć się i kupić go, gdy jest świeży i w atrakcyjnej cenie. Bób można podawać jako dodatek do makaronu, zrobić z niego kremową zupę, pastę kanapkową, albo przygotować sałatkę. Sposobów jest wiele, dlatego póki trwa sezon, próbuj ich do woli.
Bób jest na tyle wyrazistym składnikiem, że smakuje wyśmienicie nawet w pojedynkę, wystarczy sól i masło. Dodatkowo ma dużą zawartość białka oraz jest bogatym źródłem kwasu foliowego. Zazwyczaj serwuje się go na zimno, po uprzednim ugotowaniu i ostudzeniu, można go też upiec lub prażyć na patelni. Staje się wtedy bardziej orzechowy i przyjemnie chrupie. Bób można obrać, ale zachęcamy do jedzenia go ze skórką. Mniej wyrzucenia, mniej marnowania, mniej brudzenia rąk. Skórka świeżego bobu jest bogata w błonnik, a w niej i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin. Jedząc w ten sposób, dostarczamy organizmowi dodatkowej porcji składników odżywczych.
Do naszej wakacyjnej sałatki potrzebujesz ugotowany bób i posiekaną kolendrę. Dodaj do tego Majonez Wegański WINIARY, sos sojowy, sok z limonki i prażony sezam. Całość wymieszaj dokładnie i zjadaj ze smakiem. Smacznego!
Komentarze 0