Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem z bobu

(0)
39min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
1  l
woda gorąca
750  g
Bób
1 
Cebula mała
1  ząbek
Czosnek
14  liści
Świeże listki mięty
1  łyżka
Sok z limonki
1  łyżka
Olej do smażenia
2  szczypt
Gałki muszkatołowej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
49.54 g
Węglowodany
112.25 g
Tłuszcze
7.28 g
Wartość energetyczna
692.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bób to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pamiętam jak w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u dziadków zajadaliśmy się nim z kuzynostwem pod chmurką. Babcia okraszała ugotowany, młody bób odrobiną masła, a my z nieukrywanym zachwytem zjadaliśmy go razem ze skórką.

Dlatego zawsze z utęsknieniem czekam na początek lipca, kiedy bób staje się łatwo dostępny w większości sklepów i na targowych straganach. Co najlepsze, bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych letnich przekąsek.

Poza jedzeniem go w całości, często przyrządzam na bazie bobu pasty, sałatki, a także pyszne zupy – na przykład krem z bobu.

Poznaj też inne przepisy z bobem:
- Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
- Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    15 min
    Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  • Krok 3

    2 min
    Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
  • Krok 4

    10 min
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Krok 5

    5 min
    Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
  • Krok 6

    2 min
    Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.
Krem z bobu

Krok 1 z 6

Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.

Krem z bobu

Krok 2 z 6

W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Krem z bobu

Krok 3 z 6

Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.

Krem z bobu

Krok 4 z 6

Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut

Krem z bobu

Krok 5 z 6

Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.

Krem z bobu

Krok 6 z 6

Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z bobem i jajkiem

    45 min Łatwy
  • Kremowa zupa z bobu z ananasem i serem pleśniowym

    50 min Łatwy
  • Sałatka z kurczakiem i bobem na ciepło

    45 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodym bobem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu