Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z bobu

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
woda gorąca
750  g
Bób
1 
Cebula mała
1  ząbek
14  liści
Świeże listki mięty
1  łyżka
Sok z limonki
1  łyżka
Olej do smażenia
2  szczypt
Gałki muszkatołowej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
49.54 g
Węglowodany
112.25 g
Tłuszcze
7.28 g
Wartość energetyczna
692.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
15 min
Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 3
2 min
Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
Krok 4
10 min
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
Krok 5
5 min
Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
Krok 6
2 min
Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.
Krem z bobu

Krok 1 z 6

Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.

Krem z bobu

Krok 2 z 6

W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Krem z bobu

Krok 3 z 6

Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.

Krem z bobu

Krok 4 z 6

Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut

Krem z bobu

Krok 5 z 6

Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.

Krem z bobu

Krok 6 z 6

Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.

Bób to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pamiętam jak w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u dziadków zajadaliśmy się nim z kuzynostwem pod chmurką. Babcia okraszała ugotowany, młody bób odrobiną masła, a my z nieukrywanym zachwytem zjadaliśmy go razem ze skórką.

Dlatego zawsze z utęsknieniem czekam na początek lipca, kiedy bób staje się łatwo dostępny w większości sklepów i na targowych straganach. Co najlepsze, bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych letnich przekąsek.

Poza jedzeniem go w całości, często przyrządzam na bazie bobu pasty, sałatki, a także pyszne zupy – na przykład krem z bobu.

Poznaj też inne przepisy z bobem:
- Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
- Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika