Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z bobu
Krem z bobu
Dodaj do CookBook

Krem z bobu

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
1  l
woda gorąca
750  g
Bób
1 
Cebula mała
1  ząbek
Czosnek
14  liści
Świeże listki mięty
1  łyżka
Sok z limonki
1  łyżka
Olej do smażenia
2  szczypt
Gałki muszkatołowej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
112.3 g
Wartość energetyczna
692.7 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
49.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bób to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pamiętam jak w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u dziadków zajadaliśmy się nim z kuzynostwem pod chmurką. Babcia okraszała ugotowany, młody bób odrobiną masła, a my z nieukrywanym zachwytem zjadaliśmy go razem ze skórką.

Dlatego zawsze z utęsknieniem czekam na początek lipca, kiedy bób staje się łatwo dostępny w większości sklepów i na targowych straganach. Co najlepsze, bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych letnich przekąsek.

Poza jedzeniem go w całości, często przyrządzam na bazie bobu pasty, sałatki, a także pyszne zupy – na przykład krem z bobu.

Poznaj też inne przepisy z bobem:
- Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
- Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    15 min
    Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  • Krok 3

    2 min
    Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
  • Krok 4

    10 min
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Krok 5

    5 min
    Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
  • Krok 6

    2 min
    Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.
Krem z bobu

Krok 1 z 6

Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.

Krem z bobu

Krok 2 z 6

W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Krem z bobu

Krok 3 z 6

Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.

Krem z bobu

Krok 4 z 6

Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut

Krem z bobu

Krok 5 z 6

Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.

Krem z bobu

Krok 6 z 6

Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Budyniowy krem do tortu

    Budyniowy krem do tortu

    30 min Łatwy
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu