Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bób to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pamiętam jak w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u dziadków zajadaliśmy się nim z kuzynostwem pod chmurką. Babcia okraszała ugotowany, młody bób odrobiną masła, a my z nieukrywanym zachwytem zjadaliśmy go razem ze skórką.
Dlatego zawsze z utęsknieniem czekam na początek lipca, kiedy bób staje się łatwo dostępny w większości sklepów i na targowych straganach. Co najlepsze, bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych letnich przekąsek.
Poza jedzeniem go w całości, często przyrządzam na bazie bobu pasty, sałatki, a także pyszne zupy – na przykład krem z bobu.
Poznaj też inne przepisy z bobem:
- Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
- Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
Przygotowanie
39 min
Krok 1
15 min
Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 3
2 min
Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
Krok 4
10 min
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
Krok 5
5 min
Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
Krok 6
2 min
Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.
Krok 1
z
6
Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
Krok 2
z
6
W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 3
z
6
Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
Krok 4
z
6
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
Krok 5
z
6
Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
Krok 6
z
6
Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0