Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na przekór zimie na moim talerzu zrobiło się zielono. Takiego zrobiłam zimie psikusa, chociaż wcale nie mam pewności, że to zima sroga, skoro ani śniegiem porządnie jeszcze nie sypnęła, ani nie ścięła siarczystym mrozem. Wszystko przed nami. Ale na razie przede mną miseczka z gorącym kremem szpinakowym.
Krem szpinakowy z serem ricotta to duża dawka witamin, których udało mi się zachować całe mnóstwo dzięki naprawdę krótkiej obróbce termicznej. Listki młodego szpinaku potrzebują tylko kilku minut gotowania, by odpowiednio zmięknąć. Tym razem użyłam świeżego szpinaku baby, którym można też udekorować krem szpinakowy, ale zimą często sięgam po szpinak mrożony, wybierając ten od sprawdzonego producenta.
A tam, gdzie krem szpinakowy, tam też i czosnek, bo szpinak komponuje się z czosnkiem idealnie. Podsmażając czosnek trzeba uważać – wystarczy mu pół minuty na średnim ogniu, właściwie ma się zeszklić, a nie podsmażyć. Zbyt długo trzymany na ogniu zrobi się gorzki.
Wszystkim wielbicielom zielonych zup polecam także:
Czosnek lekko zgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie przez pół minuty.
Krok 2
5 min
Dodaję szpinak, podlewam odrobiną wywaru i duszę chwilę na najmniejszej mocy płyty.
Krok 3
5 min
Po kilku minutach dodaję resztę wywaru wraz z warzywami (można zostawić około pół szklanki na wypadek, gdyby jednak zupa wyszła za rzadka), chwilę gotuję.
Krok 4
3 min
Zestawiam garnek z płyty i miksuję na gładki krem z serkiem riccota.
Krok 5
1 min
Zupę krem ze szpinaku doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta, udekorowany listkami szpinaku.
Krok 1
z
6
Czosnek lekko zgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie przez pół minuty.
Krok 2
z
6
Dodaję szpinak, podlewam odrobiną wywaru i duszę chwilę na najmniejszej mocy płyty.
Krok 3
z
6
Po kilku minutach dodaję resztę wywaru wraz z warzywami (można zostawić około pół szklanki na wypadek, gdyby jednak zupa wyszła za rzadka), chwilę gotuję.
Krok 4
z
6
Zestawiam garnek z płyty i miksuję na gładki krem z serkiem riccota.
Krok 5
z
6
Zupę krem ze szpinaku doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
z
6
Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta, udekorowany listkami szpinaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0