Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem szpinakowy z serem ricotta

(0)
16min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Woda
1  paczka
Włoszczyzna
20  dag
Świeży szpinak baby
3  ząbków
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
125  g
Ser ricotta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.59 g
Węglowodany
14.84 g
Tłuszcze
11.15 g
Wartość energetyczna
202.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

16 min
Krok 1
1 min
Czosnek lekko zgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie przez pół minuty.
Krok 2
5 min
Dodaję szpinak, podlewam odrobiną wywaru i duszę chwilę na najmniejszej mocy płyty.
Krok 3
5 min
Po kilku minutach dodaję resztę wywaru wraz z warzywami (można zostawić około pół szklanki na wypadek, gdyby jednak zupa wyszła za rzadka), chwilę gotuję.
Krok 4
3 min
Zestawiam garnek z płyty i miksuję na gładki krem z serkiem riccota.
Krok 5
1 min
Zupę krem ze szpinaku doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta, udekorowany listkami szpinaku.
Krem szpinakowy z serem ricotta

Krok 1 z 6

Czosnek lekko zgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie przez pół minuty.

Krem szpinakowy z serem ricotta

Krok 2 z 6

Dodaję szpinak, podlewam odrobiną wywaru i duszę chwilę na najmniejszej mocy płyty.

Krem szpinakowy z serem ricotta

Krok 3 z 6

Po kilku minutach dodaję resztę wywaru wraz z warzywami (można zostawić około pół szklanki na wypadek, gdyby jednak zupa wyszła za rzadka), chwilę gotuję.

Krem szpinakowy z serem ricotta

Krok 4 z 6

Zestawiam garnek z płyty i miksuję na gładki krem z serkiem riccota.

Krem szpinakowy z serem ricotta

Krok 5 z 6

Zupę krem ze szpinaku doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Krem szpinakowy z serem ricotta

Krok 6 z 6

Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta, udekorowany listkami szpinaku.

Na przekór zimie na moim talerzu zrobiło się zielono. Takiego zrobiłam zimie psikusa, chociaż wcale nie mam pewności, że to zima sroga, skoro ani śniegiem porządnie jeszcze nie sypnęła, ani nie ścięła siarczystym mrozem. Wszystko przed nami. Ale na razie przede mną miseczka z gorącym kremem szpinakowym.

Krem szpinakowy z serem ricotta to duża dawka witamin, których udało mi się zachować całe mnóstwo dzięki naprawdę krótkiej obróbce termicznej. Listki młodego szpinaku potrzebują tylko kilku minut gotowania, by odpowiednio zmięknąć. Tym razem użyłam świeżego szpinaku baby, którym można też udekorować krem szpinakowy, ale zimą często sięgam po szpinak mrożony, wybierając ten od sprawdzonego producenta.

A tam, gdzie krem szpinakowy, tam też i czosnek, bo szpinak komponuje się z czosnkiem idealnie. Podsmażając czosnek trzeba uważać – wystarczy mu pół minuty na średnim ogniu, właściwie ma się zeszklić, a nie podsmażyć. Zbyt długo trzymany na ogniu zrobi się gorzki.

Wszystkim wielbicielom zielonych zup polecam także:

lekka zielona zupa z jarmużem

zielone minestrone

zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

krem z brokułów z prażonymi migdałami

zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

zupa krem z rzeżuchy

krem z cukinii z wędzonym łososiem

krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

zupa krem z zielonego groszku

Zobacz też

Zobacz Zupa szpinakowa dla dzieci

Zobacz Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Zobacz Top 10 – zupy na imprezę karnawałową

Zobacz Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika