Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć świeży szpinak dostępny jest właściwie o każdej porze roku, latem smakuje najlepiej. Latem, szpinak rosnący zwyczajnie pod gołym niebem, prosto z pola trafiający w foliowe worki, pełen jest ziemi, więc trzeba go wyjątkowo dokładnie wypłukać. To czasochłonne zajęcie ma jednak swój urok. Zimą zaś można kupić umyty już szpinak, gotowy do spożycia.
Mówi się że dzieci szpinaku nie lubią i tyle. Ale to nie prawda, bo jedno z moich dzieci jest jak najbardziej szpinakowe. Kto nie lubi szpinaku w dzieciństwie, ten prawdopodobnie polubi go, gdy dorośnie. Tak już ze szpinakiem jest – wiem po sobie. Znacie kogoś dorosłego, kto nie lubi szpinaku? A zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone szybko znika z talerzy!
Jeśli zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone szybko zniknie także z Waszych talerzy, wypróbujcie inne nasze szpinakowe pyszności:
Szpinak dokładnie płuczemy, odsączamy i przekładam na deskę do krojenia, gdzie odcinamy twarde łodyżki listków. Następnie ponownie płuczemy i odcedzamy.
Krok 2
3 min
Na głębokiej patelni delikatnie rozgrzewamy olej i podduszamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez pół minuty.
Krok 3
15 min
Dodajemy szpinak, dusimy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą i gotujemy 15 minut na małej mocy płyty. Pod koniec gotowania doprawiamy solą morską.
Krok 4
4 min
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
Podajemy z odrobiną czarnuszki i prażonymi pestkami dyni.
Krok 1
z
6
Szpinak dokładnie płuczemy, odsączamy i przekładam na deskę do krojenia, gdzie odcinamy twarde łodyżki listków. Następnie ponownie płuczemy i odcedzamy.
Krok 2
z
6
Na głębokiej patelni delikatnie rozgrzewamy olej i podduszamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez pół minuty.
Krok 3
z
6
Dodajemy szpinak, dusimy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą i gotujemy 15 minut na małej mocy płyty. Pod koniec gotowania doprawiamy solą morską.
Krok 4
z
6
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
Podajemy z odrobiną czarnuszki i prażonymi pestkami dyni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0