Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć świeży szpinak dostępny jest właściwie o każdej porze roku, latem smakuje najlepiej. Latem, szpinak rosnący zwyczajnie pod gołym niebem, prosto z pola trafiający w foliowe worki, pełen jest ziemi, więc trzeba go wyjątkowo dokładnie wypłukać. To czasochłonne zajęcie ma jednak swój urok. Zimą zaś można kupić umyty już szpinak, gotowy do spożycia.
Mówi się że dzieci szpinaku nie lubią i tyle. Ale to nie prawda, bo jedno z moich dzieci jest jak najbardziej szpinakowe. Kto nie lubi szpinaku w dzieciństwie, ten prawdopodobnie polubi go, gdy dorośnie. Tak już ze szpinakiem jest – wiem po sobie. Znacie kogoś dorosłego, kto nie lubi szpinaku? A zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone szybko znika z talerzy!
Jeśli zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone szybko zniknie także z Waszych talerzy, wypróbujcie inne nasze szpinakowe pyszności:
zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem
zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z serem ricotta
Zobacz też
Zupa szpinakowa dla dzieci
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Top 10 – zupy na imprezę karnawałową
Krem szpinakowy z serem ricotta
Szpinak dokładnie płuczemy, odsączamy i przekładam na deskę do krojenia, gdzie odcinamy twarde łodyżki listków. Następnie ponownie płuczemy i odcedzamy.
Na głębokiej patelni delikatnie rozgrzewamy olej i podduszamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez pół minuty.
Dodajemy szpinak, dusimy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą i gotujemy 15 minut na małej mocy płyty. Pod koniec gotowania doprawiamy solą morską.
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
Doprawiamy zupę gałką muszkatołową, oprószamy pieprzem.
Podajemy z odrobiną czarnuszki i prażonymi pestkami dyni.