Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem

(0)
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Szpinak Baby
1  opakowanie
Jogurt naturalny
1  ząbek
Czosnek (mały)
1  łyżka
Masło
0.5  l
Bulion warzywny lub woda
0.5  kg
Filet z łososia norweskiego
trochę
sok z połowy cytryny
1  łyżka
Posiekany koperek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.5 g
Węglowodany
11.45 g
Tłuszcze
14.42 g
Wartość energetyczna
340.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
20 min
Łososia lekko solę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję koperkiem, wstawiam do piekarnika na 180°C na 20 minut. W czasie, kiedy łosoś się piecze, przepłukuję szpinak wodą na sicie, lekko osuszam, duszę na patelni na maśle. Jak odparuje, dodaję przeciśnięty przez wyciskacz ząbek czosnku, jeszcze chwilę duszę, podlewam bulionem.
Krok 2
5 min
Gotuję chwilę, odstawiam z płyty, a gdy lekko przestygnie, dodaję jogurt, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3
1 min
Zupę szpinakową podaję z gorącym pieczonym łososiem.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem

Krok 1 z 3

Łososia lekko solę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję koperkiem, wstawiam do piekarnika na 180°C na 20 minut. W czasie, kiedy łosoś się piecze, przepłukuję szpinak wodą na sicie, lekko osuszam, duszę na patelni na maśle. Jak odparuje, dodaję przeciśnięty przez wyciskacz ząbek czosnku, jeszcze chwilę duszę, podlewam bulionem.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem

Krok 2 z 3

Gotuję chwilę, odstawiam z płyty, a gdy lekko przestygnie, dodaję jogurt, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem

Krok 3 z 3

Zupę szpinakową podaję z gorącym pieczonym łososiem.

Szpinak. Zmora mojego dzieciństwa :). A teraz nie mogę się bez niego obyć. Naleśniki ze szpinakiem, warzywa faszerowane, a nade wszystko zupy szpinakowe często pojawiają się na naszym stole, tak jakbym chciała nadrobić te wszystkie niezjedzone w dzieciństwie porcje szpinaku.

A zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem została przeze mnie podejrzana wczoraj u sąsiadki. To dzisiaj jest u mnie 🙂 Do zupy trafił szpinak baby (właściwie nie baby, tylko bejbi) idealny nie tylko do sałatek. Wstępnie umyty nie nastręcza trudności przy płukaniu, a małe listki nie wymagają odrywania ogonków.

Łososia wstawiłam do pieczenia od razu, jak tylko zaczęłam przygotowywać zupę, więc całe przygotowania trwały w sumie 20 minut. I pyszna zdrowa zupa szpinakowa z pieczonym łososiem była gotowa do podania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika