Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Dodaj do CookBook

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

(0)
44 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula duża
2 
Pietruszka
3  ząbków
Czosnek
500  g
Szpinak Mrożony
400  g
Brokuły mrożone lub świeże
200  g
Różyczki kalafiora
200  ml
Śmietana 18%
3  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Imbir
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21 g
Wartość energetyczna
243.3 kcal
Tłuszcze
16.2 g
Białko
8.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dla niektórych zupy to obowiązkowy element obiadu. Inni jedzą je na podwieczorek jako samodzielne danie. Jeszcze inni traktują jako wzbogacenie diety za pomocą warzyw. Niezależnie od tego, czym dokładnie są dla Ciebie, zupa ze szpinakiem jest posiłkiem, którego koniecznie powinieneś(-aś) spróbować. To prawdziwa fuzja smaku, która rozpieszcza kubki smakowe od pierwszej do ostatniej łyżki. A ponadto jej wykonanie jest banalnie proste. Z tym daniem z pewnością poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Co natomiast najważniejsze, przygotowanie zajmuje jedynie 44 minuty. Warto także wiedzieć, że zupę szpinakową da się przechowywać w lodówce i mrozić, dzięki czemu w trakcie jednego pobytu w kuchni możesz stworzyć danie na kilka dni. Jak je natomiast zrobić? Będziesz potrzebować: mrożonego szpinaku, dużej cebuli, pietruszki, czosnku, brokułu świeżego lub mrożonego, kalafiora, śmietany 18%, oliwy, papryki ostrej, gałki muszkatołowej, imbiru, soli i pieprzu. Dokładne proporcje poszczególnych składników zostały podane powyżej.

Zupa szpinakowa - przepis krok po kroku

Zupa szpinakowa jest prosta w wykonaniu, dlatego możesz ją zrobić nawet wówczas, kiedy przygotowujesz inne danie. Zacznij od obrania cebuli, pietruszki i czosnku. Następnie pokrój je drobno. Do osobnego garnka nalej oliwę i ją rozgrzej. Wcześniej przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj przyprawy oraz delikatnie podsmaż. Do tak przygotowanej cebuli, pietruszki i czosnku dodaj mrożony szpinak i rozmroź go na niewielkim ogniu. Następnie do całości wrzuć różyczki brokułu oraz kalafiora. Wlej do garnka wodę (tak aby przykryła warzywa) i duś do miękkości. Ostatni krok miksowanie i zabielanie śmietaną. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Taki krem ze szpinaku świetnie smakuje podawany z keksem śmietany oraz prażonymi ziarnami słonecznika.

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku — poezja smaku w każdej łyżce

Zupa krem ze szpinaku ma smak, którego z trudem szukać w innych daniach. To połączenie delikatnego aromatu zielonych liści z intensywnością przypraw. Nic więc dziwnego, że jest często wybierana zarówno jako element codziennej diety, jak i również jako danie dla gości. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i uroczystościach — czasem nawet z powodzeniem zastępując klasyczny rosół. Jeśli jeszcze bardziej chcesz urozmaicić to danie, możesz do niego dodać grzanki z chleba pełnoziarnistego, które doskonale skomponują się z warzywami z zupy.

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    7 min
    Cebulę, pietruszki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, pietruszki i czosnek w plasterki.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią obrane i pokrojone warzywa, dodać przyprawy, całość delikatnie podsmażyć.
  • Krok 3

    6 min
    Do podsmażonych warzyw dodać mrożony szpinak, dokładnie wymieszać i dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi.
  • Krok 4

    20 min
    Dodać różyczki brokuła i kalafiora, całość zalać wodą- tak, aby przykryć warzywa. Gotować do miękkości warzyw.
  • Krok 5

    5 min
    Całość zmiksować, zabielić śmietaną. Jeśli zupa szpinakowa będzie zbyt gęsta, rozcieńczyć ją odrobiną wody.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę szpinakową podawać z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Krok 1 z 6

Cebulę, pietruszki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, pietruszki i czosnek w plasterki.

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Krok 2 z 6

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią obrane i pokrojone warzywa, dodać przyprawy, całość delikatnie podsmażyć.

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Krok 3 z 6

Do podsmażonych warzyw dodać mrożony szpinak, dokładnie wymieszać i dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi.

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Krok 4 z 6

Dodać różyczki brokuła i kalafiora, całość zalać wodą- tak, aby przykryć warzywa. Gotować do miękkości warzyw.

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Krok 5 z 6

Całość zmiksować, zabielić śmietaną. Jeśli zupa szpinakowa będzie zbyt gęsta, rozcieńczyć ją odrobiną wody.

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Krok 6 z 6

Zupę szpinakową podawać z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu