Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzieci pokochają również te przepisy!
Ziemniaki i pietruszki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszki w talarki.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą – do przykrycia składników i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
W międzyczasie brokuła opłukać, podzielić na różyczki.
Po upływie 15 minut do gotujących się warzyw dodać brokuła, groszek oraz szpinak i przeciśnięte ząbki czosnku. Dolać wody – tak, aby znów przykryła ona wszystkie warzywa. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać zioła prowansalskie, łyżkę soku z cytryny i zmiksować zupę na gładki krem, dolewając w trakcie miksowania śmietankę i wodę, jeśli zupa będzie za gęsta.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa szpinakowa dla dzieci zyska na kaloryczności, jeśli podasz ją z ugotowanym makaronem.