Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mleko o temperaturze pokojowej
1 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  łyżka
Cukier
4  łyżek
Olej roślinny
1  szklanka
Woda o temperaturze pokojowej (może być gazowana)
1  opakowanie
Serek śmietankowy
trochę
cukier puder do posypania serka (opcjonalnie)
1  g
Woda gazowana
1  słoik
Jagody w zalewie
3  szklanek
Woda
4  łyżek
Słodka śmietana
4  łyżek
Cukier waniliowy
1  łyżka
Kisiel z owoców leśnych
trochę
Borówki amerykańskie
0.75  szklanka
Drobny makaron
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.23 g
Węglowodany
55.86 g
Tłuszcze
15.65 g
Wartość energetyczna
396.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wakacje kończą się nieubłaganie. Już za kilka dni mój synek wróci do szkoły. Nieco stęsknił się już za kolegami i koleżankami z klasy, choć oderwanie od obowiązków szkolnych i błogie lenistwo wakacyjne to coś co lubią moje dzieci.

Z okazji ostatnich dni wakacji postanowiłam przygotować zupę z myślą o wszystkich dzieciach i tych dużych i tych małych.

Wyciągnęłam z piwniczki zapas jagód w zalewie, które zaprawiałam w zeszłym roku, usmażyłam pokaźną ilość naleśników i ugotowałam zupę jagodową do której dodałam kisiel, makaron i świeże borówki. Uśmiech dzieci po zjedzeniu takiej zupy jest bezcenny, bo jagody barwią zęby ☺️ Takie nietypowe i kolorowe serwowanie potraw może być dobrym sposobem na niejadka.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy i całkiem sporo naleśników)


Polecam też inne smakowite przepisy na zupy dla dzieci :

Kapuśniaczek z paróweczką

Jarzynowa z kolorowymi uszkami

Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    3 min
    Zaczynamy od przygotowania nalesników. Mleko wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.
  • Krok 4

    12 min
    Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.
  • Krok 6

    1 min
    Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 1 z 6

Zaczynamy od przygotowania nalesników. Mleko wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 2 z 6

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 3 z 6

Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 4 z 6

Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 5 z 6

Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 6 z 6

Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    2 godz 45 min Trudny
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

    55 min Łatwy
  • Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

    1 godz 41 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu