Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami
Dodaj do CookBook

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mleko o temperaturze pokojowej
1 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  łyżka
Cukier
4  łyżek
Olej roślinny
1  szklanka
Woda o temperaturze pokojowej (może być gazowana)
1  opakowanie
Serek śmietankowy
trochę
cukier puder do posypania serka (opcjonalnie)
1  g
Woda gazowana
1  słoik
Jagody w zalewie
3  szklanek
Woda
4  łyżek
Słodka śmietana
4  łyżek
Cukier waniliowy
1  łyżka
Kisiel o smaku wiśniowym WINIARY
trochę
Borówki amerykańskie
0.75  szklanka
Drobny makaron
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
55.9 g
Wartość energetyczna
396 kcal
Tłuszcze
15.6 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wakacje kończą się nieubłaganie. Już za kilka dni mój synek wróci do szkoły. Nieco stęsknił się już za kolegami i koleżankami z klasy, choć oderwanie od obowiązków szkolnych i błogie lenistwo wakacyjne to coś co lubią moje dzieci.

Z okazji ostatnich dni wakacji postanowiłam przygotować zupę z myślą o wszystkich dzieciach i tych dużych i tych małych.

Wyciągnęłam z piwniczki zapas jagód w zalewie, które zaprawiałam w zeszłym roku, usmażyłam pokaźną ilość naleśników i ugotowałam zupę jagodową do której dodałam kisiel, makaron i świeże borówki. Uśmiech dzieci po zjedzeniu takiej zupy jest bezcenny, bo jagody barwią zęby ☺️ Takie nietypowe i kolorowe serwowanie potraw może być dobrym sposobem na niejadka.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy i całkiem sporo naleśników)


Polecam też inne smakowite przepisy na zupy dla dzieci :

Kapuśniaczek z paróweczką

Jarzynowa z kolorowymi uszkami

Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    3 min
    Zaczynamy od przygotowania nalesników. Mleko wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.
  • Krok 4

    12 min
    Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.
  • Krok 6

    1 min
    Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 1 z 6

Zaczynamy od przygotowania nalesników. Mleko wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 2 z 6

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 3 z 6

Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 4 z 6

Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 5 z 6

Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 6 z 6

Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu