Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

(0)
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Mleko o temp. pokojowej
1 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżka
Cukier
4  łyżek
Olej roślinny
1  szklanka
Woda o temperaturze pokojowej (może być gazowana)
1  opakowanie
Serek śmietankowy
trochę
cukier puder do posypania serka (opcjonalnie)
1  g
Woda gazowana
1  słoik
Jagody w zalewie
3  szklanek
Woda
4  łyżek
Słodka śmietana
4  łyżek
Cukier waniliowy
trochę
Borówki amerykańskie
0.75  szklanka
Drobny makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.35 g
Węglowodany
55.83 g
Tłuszcze
16.58 g
Wartość energetyczna
404.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
3 min
Zaczynamy od przygotowania nalesników. Mleko wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.
Krok 2
10 min
Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.
Krok 3
5 min
Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.
Krok 4
12 min
Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.
Krok 5
5 min
Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.
Krok 6
1 min
Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.
Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 1 z 6

Zaczynamy od przygotowania nalesników. Mleko wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 2 z 6

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 3 z 6

Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 4 z 6

Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 5 z 6

Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.

Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Krok 6 z 6

Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.

Wakacje kończą się nieubłaganie. Już za kilka dni mój synek wróci do szkoły. Nieco stęsknił się już za kolegami i koleżankami z klasy, choć oderwanie od obowiązków szkolnych i błogie lenistwo wakacyjne to coś co lubią moje dzieci.

Z okazji ostatnich dni wakacji postanowiłam przygotować zupę z myślą o wszystkich dzieciach i tych dużych i tych małych.

Wyciągnęłam z piwniczki zapas jagód w zalewie, które zaprawiałam w zeszłym roku, usmażyłam pokaźną ilość naleśników i ugotowałam zupę jagodową do której dodałam kisiel, makaron i świeże borówki. Uśmiech dzieci po zjedzeniu takiej zupy jest bezcenny, bo jagody barwią zęby ☺️ Takie nietypowe i kolorowe serwowanie potraw może być dobrym sposobem na niejadka.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy i całkiem sporo naleśników)


Polecam też inne smakowite przepisy na zupy dla dzieci :

Kapuśniaczek z paróweczką

Jarzynowa z kolorowymi uszkami

Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika