Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

(0)
2 godz 37 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Udka z kurczaka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
3 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1 
Kalarepa
4 
Ziemniaki małe (około 300 g)
160  g
Kalafior
2  łyżeczek
Koperek posiekany
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  łyżka
Śmietana 12%
2  łyżek
Sok lub koncentrat z buraka
4  łyżek
Sok marchwiowy
3.5  szklanek
Mąka tortowa
50  g
Masło
1 
Żółtko
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.98 g
Węglowodany
16.42 g
Tłuszcze
15.03 g
Wartość energetyczna
245.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

157 min
Krok 1 - Zupa jarzynowa
70 min
Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.
Krok 2
3 min
Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).
Krok 3
3 min
Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.
Krok 4
25 min
Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.
Krok 5
5 min
Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6
3 min
Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.
Krok 7 - Uszka do zupy
8 min
Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Krok 8
5 min
Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.
Krok 9
3 min
Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).
Krok 10
10 min
Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Krok 11
10 min
Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.
Krok 12
12 min
Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 1 - Zupa jarzynowa z 12

Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 2 z 12

Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 3 z 12

Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 4 z 12

Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 5 z 12

Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 6 z 12

Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 7 - Uszka do zupy z 12

Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 8 z 12

Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 9 z 12

Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 10 z 12

Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 11 z 12

Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 12 z 12

Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.

Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.

Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.

Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.

Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika