Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami
2 godz 37 min
Trudny
4
Udka z kurczaka
1
kawałek
Por
1
kawałek
Seler
1
Pietruszka
1
Marchewka
3
Liść laurowy
2
Ziele angielskie
1
Kalarepa
4
Ziemniaki małe (około 300 g)
160
g
Kalafior
2
łyżeczek
Koperek posiekany
1
łyżeczka
Lubczyk suszony
1
łyżka
Śmietana 12%
2
łyżek
Sok lub koncentrat z buraka
4
łyżek
Sok marchwiowy
3.5
szklanek
Mąka tortowa
50
g
Masło
1
Żółtko
0.75
szklanka
Woda gorąca
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
11.98 g
Węglowodany
16.42 g
Tłuszcze
15.03 g
Wartość energetyczna
245.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
157 min
Krok 1 - Zupa jarzynowa
70 min
Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.
Krok 2
3 min
Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).
Krok 3
3 min
Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.
Krok 4
25 min
Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.
Krok 5
5 min
Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6
3 min
Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.
Krok 7 - Uszka do zupy
8 min
Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Krok 8
5 min
Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.
Krok 9
3 min
Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).
Krok 10
10 min
Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Krok 11
10 min
Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.
Krok 12
12 min
Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.
Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.
Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.
Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.
Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową
Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.
Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.
Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.
Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową
Komentarze 0