Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

0
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Migdały w płatkach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.18 g
Węglowodany
15.46 g
Tłuszcze
0.76 g
Wartość energetyczna
72.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.
Krok 2
1 min
Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.
Krok 3
3 min
Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Krok 4
15 min
Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.
Krok 5
1 min
Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.
Krok 6
5 min
Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 1 z 6

W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 2 z 6

Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 3 z 6

Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 4 z 6

Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 5 z 6

Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 6 z 6

Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.

Dzisiaj syn wrócił ze szkoły z kolegą. Akurat skończyłam gotować soczyście zielony krem z brokułów. Aromat prażonych migdałów, którymi właśnie posypywałam zupę na talerzach, od razu ściągnął chłopaków do kuchni. Nasz gość równie szybko z niej wyskoczył, kiedy natknął się na różyczkę brokuła leżącą na blacie.

Dla niego to pewnie nie była żadna różyczka, ale jakieś niejadalne warzywo. Wiedziałam, że brokułowej z pewnością nie zje. Za to ze smakiem zjadł ufoludkowy krem z brokułów, który rzeczywiście był nieziemski. Pyszniejszej brokułowej z prażonymi migdałami… tzn. ufoludkowej nie serwują w całej galaktyce 🙂

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika