Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzieci uwielbiają chrupać kalarepkę! Ale zupa kalarepowa, zwłaszcza gotowana razem z listkami, niekoniecznie musi budzić u nich entuzjazm. Na szczęście nawet na największe niejadki są sposoby – a zazwyczaj najlepiej działa jeden – zmiksowanie zupy na krem i podanie go z ulubionym dziecięcym dodatkiem.
Zupa kalarepowa dla dzieci nie została jednak zmiksowana. Wabikiem jest za to pysznie chrupiący zielony groszek, który dzieci mogą same wyłuskać. Dodajemy go do zupy po uprzednim krótkim gotowaniu, dzięki temu pozostaje przyjemnie chrupiący.
Zupa kalarepowa ma łagodny smak. Podduszona na maśle kalarepka jest bardzo delikatna, dlatego lekko doprawiłam ją sokiem z cytryny. Koniecznie podczas duszenia dodajcie do kalarepki sporo świeżo posiekanego koperku. Kalarepka i koperek to jeden z lepszych letnich duetów. Przygotowując zupę z kalarepy warto wykorzystać także jej liście, o ile jesteśmy przekonani, że dzieci zaakceptują je w swoich talerzach. Jeśli lubią zupy ze szpinakiem i botwinką, śmiało możemy pomyśleć o zupie kalarepkowej z listkami.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy. Smacznego!
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki, kostkę lub ćwierćplasterki. Podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, szczyptą soli, cukru i kurkumy.
Krok 2
15 min
W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Dodajemy suszony lubczyk. Gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy podduszoną na maśle kalarepkę.
Krok 3
1 min
Odlewamy do wysokiego naczynia chochlę zupy, miksujemy ją na krem, którym zagęszczamy zupę.
Krok 4
1 min
Dodajemy do zupy śmietankę, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Krok 5
3 min
Groszek łuskamy, przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy, dodajemy do garnka z zupą (lub też bezpośrednio na talerze).
Krok 6
1 min
Zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
6
Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki, kostkę lub ćwierćplasterki. Podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, szczyptą soli, cukru i kurkumy.
Krok 2
z
6
W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Dodajemy suszony lubczyk. Gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy podduszoną na maśle kalarepkę.
Krok 3
z
6
Odlewamy do wysokiego naczynia chochlę zupy, miksujemy ją na krem, którym zagęszczamy zupę.
Krok 4
z
6
Dodajemy do zupy śmietankę, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Krok 5
z
6
Groszek łuskamy, przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy, dodajemy do garnka z zupą (lub też bezpośrednio na talerze).
Krok 6
z
6
Zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0