Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa kalarepowa dla dzieci
Zupa kalarepowa dla dzieci
Zupa kalarepowa dla dzieci
Zupa kalarepowa dla dzieci
Dodaj do CookBook

Zupa kalarepowa dla dzieci

(1)
26 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2 
Dość duża kalarepa
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Mała cebulka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1 
Sok z ćwiartki cytryny
1  pęczek
Zielony groszek
2  łyżek
Masło klarowane
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  łyżeczka
Suszony lubczyk
1  łyżka
Świeżo posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.7 g
Wartość energetyczna
274.8 kcal
Tłuszcze
17.4 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dzieci uwielbiają chrupać kalarepkę! Ale zupa kalarepowa, zwłaszcza gotowana razem z listkami, niekoniecznie musi budzić u nich entuzjazm. Na szczęście nawet na największe niejadki są sposoby – a zazwyczaj najlepiej działa jeden – zmiksowanie zupy na krem i podanie go z ulubionym dziecięcym dodatkiem.

Zupa kalarepowa dla dzieci nie została jednak zmiksowana. Wabikiem jest za to pysznie chrupiący zielony groszek, który dzieci mogą same wyłuskać. Dodajemy go do zupy po uprzednim krótkim gotowaniu, dzięki temu pozostaje przyjemnie chrupiący.

Zupa kalarepowa ma łagodny smak. Podduszona na maśle kalarepka jest bardzo delikatna, dlatego lekko doprawiłam ją sokiem z cytryny. Koniecznie podczas duszenia dodajcie do kalarepki sporo świeżo posiekanego koperku. Kalarepka i koperek to jeden z lepszych letnich duetów. Przygotowując zupę z kalarepy warto wykorzystać także jej liście, o ile jesteśmy przekonani, że dzieci zaakceptują je w swoich talerzach. Jeśli lubią zupy ze szpinakiem i botwinką, śmiało możemy pomyśleć o zupie kalarepkowej z listkami.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy. Smacznego!

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki, kostkę lub ćwierćplasterki. Podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, szczyptą soli, cukru i kurkumy.
  • Krok 2

    15 min
    W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Dodajemy suszony lubczyk. Gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy podduszoną na maśle kalarepkę.
  • Krok 3

    1 min
    Odlewamy do wysokiego naczynia chochlę zupy, miksujemy ją na krem, którym zagęszczamy zupę.
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy do zupy śmietankę, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
  • Krok 5

    3 min
    Groszek łuskamy, przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy, dodajemy do garnka z zupą (lub też bezpośrednio na talerze).
  • Krok 6

    1 min
    Zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa krem brokułowo-szpinakowy

    Zupa krem brokułowo-szpinakowy

    1 godz 22 min Łatwy
  • Zupa krem z pora i serka topionego

    Zupa krem z pora i serka topionego

    43 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu