
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa kalarepowa z marchewką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Czy wiesz, że jedna główka kalarepy pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C? Ponadto kalarepa zawiera także witaminy z grupy B oraz K, a także sporą ilość beta karotenu, magnezu, żelaza i fosforu. Zawarte w niej włókna roślinne korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, z kolei luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Samo zdrowie!
Ponadto kalarepka nie wykazuję właściwości uczulających, mogą ją zatem zajadać ze smakiem także alergicy. To także doskonałe warzywko dla najmłodszych – dobrze przyswajana jest przez dzieci już od szóstego miesiąca życia. W 100 gramach kalarepy kryje się jedynie 27 kalorii, bez obaw mogą zatem po nią sięgnąć także osoby na diecie.
Dzisiejsza propozycja zupy z kalarepy została wzbogacona o słodką, karmelizowaną marchewkę, która zasmakuje zarówno dużym, jak i małym głodomorom! Informacja sprawdzona 🙂
Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
1 minKrok 3
2 minKrok 4
20 minKrok 5
2 minKrok 6
6 minKrok 7
5 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.

Krok 2 z 8
Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.

Krok 3 z 8
Marchewki obrać, przekroić na pół.

Krok 4 z 8
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.

Krok 5 z 8
Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.

Krok 6 z 8
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.

Krok 7 z 8
Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.

Krok 8 z 8
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0