Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezonowość to jedna z tych cech, za którą najbardziej lubię kuchnię polską! Dzięki niej nie sposób się nudzić, gdyż co rusz w menu pojawiają się nowe propozycje. Fakt, że pewne produkty, szczególnie warzywa i owoce, można dostać jedynie w określonym przedziale czasowym sprawia, że radość z ich zajadania jest jeszcze większa. Jednym z dań, którego smakiem możemy cieszyć się tylko przez kilka miesięcy, jest m.in. kalarepa. Dziś na blogu zupa kalarepowa z marchewką, a przy tej okazji kilka słów o kelarepce i jej właściwościach odżywczych.
Czy wiesz, że jedna główka kalarepy pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C? Ponadto kalarepa zawiera także witaminy z grupy B oraz K, a także sporą ilość beta karotenu, magnezu, żelaza i fosforu. Zawarte w niej włókna roślinne korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, z kolei luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Samo zdrowie!
Ponadto kalarepka nie wykazuję właściwości uczulających, mogą ją zatem zajadać ze smakiem także alergicy. To także doskonałe warzywko dla najmłodszych – dobrze przyswajana jest przez dzieci już od szóstego miesiąca życia. W 100 gramach kalarepy kryje się jedynie 27 kalorii, bez obaw mogą zatem po nią sięgnąć także osoby na diecie.
Dzisiejsza propozycja zupy z kalarepy została wzbogacona o słodką, karmelizowaną marchewkę, która zasmakuje zarówno dużym, jak i małym głodomorom! Informacja sprawdzona 🙂
Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
3 min
Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
1 min
Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.
Krok 3
2 min
Marchewki obrać, przekroić na pół.
Krok 4
20 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.
Krok 5
2 min
Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.
Krok 6
6 min
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
5 min
Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1
z
8
Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
z
8
Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.
Krok 3
z
8
Marchewki obrać, przekroić na pół.
Krok 4
z
8
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.
Krok 5
z
8
Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.
Krok 6
z
8
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
z
8
Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 8
z
8
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0