Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kalarepowa z marchewką
Zupa kalarepowa z marchewką
Zupa kalarepowa z marchewką
Zupa kalarepowa z marchewką
Zupa kalarepowa z marchewką

Zupa kalarepowa z marchewką

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Duża kalarepa z liśćmi
240  g
Marchewka
2 
Pietruszka
5 
Ziemniaki
1  l
Wywar warzywny lub warzywno mięsny
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Brązowy cukier
1  łyżka
Miód
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Suszona pietruszka
1  łyżeczka
Suszona bazylia
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.86 g
Węglowodany
38.3 g
Tłuszcze
6.43 g
Wartość energetyczna
213.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezonowość to jedna z tych cech, za którą najbardziej lubię kuchnię polską! Dzięki niej nie sposób się nudzić, gdyż co rusz w menu pojawiają się nowe propozycje. Fakt, że pewne produkty, szczególnie warzywa i owoce, można dostać jedynie w określonym przedziale czasowym sprawia, że radość z ich zajadania jest jeszcze większa. Jednym z dań, którego smakiem możemy cieszyć się tylko przez kilka miesięcy, jest m.in. kalarepa. Dziś na blogu zupa kalarepowa z marchewką, a przy tej okazji kilka słów o kelarepce i jej właściwościach odżywczych.

Czy wiesz, że jedna główka kalarepy pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C? Ponadto kalarepa zawiera także witaminy z grupy B oraz K, a także sporą ilość beta karotenu, magnezu, żelaza i fosforu. Zawarte w niej włókna roślinne korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, z kolei luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Samo zdrowie!

Ponadto kalarepka nie wykazuję właściwości uczulających, mogą ją zatem zajadać ze smakiem także alergicy. To także doskonałe warzywko dla najmłodszych – dobrze przyswajana jest przez dzieci już od szóstego miesiąca życia. W 100 gramach kalarepy kryje się jedynie 27 kalorii, bez obaw mogą zatem po nią sięgnąć także osoby na diecie.

Dzisiejsza propozycja zupy z kalarepy została wzbogacona o słodką, karmelizowaną marchewkę, która zasmakuje zarówno dużym, jak i małym głodomorom! Informacja sprawdzona 🙂

Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    3 min
    Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.
  • Krok 3

    2 min
    Marchewki obrać, przekroić na pół.
  • Krok 4

    20 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    2 min
    Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.
  • Krok 6

    6 min
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.
  • Krok 7

    5 min
    Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 1 z 8

Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 2 z 8

Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 3 z 8

Marchewki obrać, przekroić na pół.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 4 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 5 z 8

Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 6 z 8

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 7 z 8

Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 8 z 8

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

    Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

    51 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Włoska zupa z soczewicy na białym winie

    Włoska zupa z soczewicy na białym winie

    24 godz 56 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu