Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kalarepowa z marchewką

(0)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duża kalarepa z liśćmi
4 
Marchewka
2 
Pietruszka
5 
Ziemniaki
1  l
Wywar warzywny lub warzywno mięsny
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Brązowy cukier
1  łyżka
Miód
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Suszona pietruszka
1  łyżeczka
Suszona bazylia
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.83 g
Węglowodany
35.55 g
Tłuszcze
6.44 g
Wartość energetyczna
207.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
3 min
Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
1 min
Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.
Krok 3
2 min
Marchewki obrać, przekroić na pół.
Krok 4
20 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.
Krok 5
2 min
Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.
Krok 6
6 min
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
5 min
Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 1 z 8

Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 2 z 8

Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 3 z 8

Marchewki obrać, przekroić na pół.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 4 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 5 z 8

Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 6 z 8

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 7 z 8

Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.

Zupa kalarepowa z marchewką

Krok 8 z 8

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sezonowość to jedna z tych cech, za którą najbardziej lubię kuchnię polską! Dzięki niej nie sposób się nudzić, gdyż co rusz w menu pojawiają się nowe propozycje. Fakt, że pewne produkty, szczególnie warzywa i owoce, można dostać jedynie w określonym przedziale czasowym sprawia, że radość z ich zajadania jest jeszcze większa. Jednym z dań, którego smakiem możemy cieszyć się tylko przez kilka miesięcy, jest m.in. kalarepa. Dziś na blogu zupa kalarepowa z marchewką, a przy tej okazji kilka słów o kelarepce i jej właściwościach odżywczych.

Czy wiesz, że jedna główka kalarepy pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C? Ponadto kalarepa zawiera także witaminy z grupy B oraz K, a także sporą ilość beta karotenu, magnezu, żelaza i fosforu. Zawarte w niej włókna roślinne korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, z kolei luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Samo zdrowie!

Ponadto kalarepka nie wykazuję właściwości uczulających, mogą ją zatem zajadać ze smakiem także alergicy. To także doskonałe warzywko dla najmłodszych – dobrze przyswajana jest przez dzieci już od szóstego miesiąca życia. W 100 gramach kalarepy kryje się jedynie 27 kalorii, bez obaw mogą zatem po nią sięgnąć także osoby na diecie.

Dzisiejsza propozycja zupy z kalarepy została wzbogacona o słodką, karmelizowaną marchewkę, która zasmakuje zarówno dużym, jak i małym głodomorom! Informacja sprawdzona 🙂

Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha