Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
1 
Mała marchewka
1 
Mała pietruszka
1  kawałek
Seler
2  opakowań
Zupa ogórkowa Jak u Mamy WINIARY
2  ząbków
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
25  dag
Mięso mielone wołowe (może być wieprzowe)
1 
Jajko
4  łyżek
Bułka tarta
1 
Mała Cebula
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Opcjonalnie: łyżeczka suszonej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
2 
Bułka
2  łyżek
Oliwa lub olej (u mnie słonecznikowy)
trochę
opcjonalnie: duża szczypta czosnku granulowanego

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.27 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcze
24.24 g
Wartość energetyczna
461.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną - Krok 1
20 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.
Krok 2
2 min
Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.
Krok 3
8 min
W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.
Krok 4
2 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.
Klopsiki z piekarnika - Krok 1
1 min
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Krok 2
2 min
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Krok 3
5 min
Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.
Krok 4
30 min
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.
Grzanki - Krok 1
2 min
Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.
Krok 2
1 min
Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3
15 min
Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.
Krok 4
1 min
Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.
Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną - Krok 1 z 13

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 2 z 13

Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 3 z 13

W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 4 z 13

Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 5 z 13

Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Klopsiki z piekarnika - Krok 1 z 13

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 2 z 13

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 3 z 13

Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 4 z 13

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Grzanki - Krok 1 z 13

Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 2 z 13

Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 3 z 13

Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw

Krok 4 z 13

Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.

Kremowa zupa ogórkowa? Dlaczego nie! To świetna alternatywa dla tradycyjnej ogórkowej przygotowywanej z ziemniakami i ryżem. Gęstości nadają zupie warzywa wykorzystane do przygotowania wywaru, nie trzeba dodawać więc ziemniaków ani ryżu – te dodatki można wykorzystać do zagęszczenia zupy, kiedy mamy już wywar i nie musimy przygotowywać go od początku.

Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam Zupę ogórkową Jak u Mamy Winiary, dzięki czemu zupa jest idealnie doprawiona, a jej smak pozostaje delikatny, bez charakterystycznego mocno kwaśnego smaku zupy przygotowywanej w tradycyjny sposób. W każdym opakowaniu Zupy ogórkową Jak u Mamy Winiary, poza kwaszonymi ogórkami, znajdziecie suszone warzywa, które także dodają jej wspaniały aromat.

Delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw będzie świetnie smakować z chrupiącym dodatkiem, na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej sycąca, podajmy ją z klopsikami. Przepis na lekkie pieczone klopsiki i chrupiące grzanki znajdziecie poniżej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.


Poznaj nasze inne przepisy na zupy przygotowane na wywarze warzywnym!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika