Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Dodaj do CookBook

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

(0)
1 godz 18 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka gryczana
2 
Jajka
100  ml
Maślanka
40  ml
Olej
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Cebula
1 
Marchewka
250  g
Kapusta Kiszona
250  g
Grzyby: pieczarki/kurki/borowiki
5  gałązek
Rozmaryn – kilka gałązek świeżego lub łyżka suszonego
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.5 g
Wartość energetyczna
359.3 kcal
Tłuszcze
14.8 g
Białko
13.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Muffiny do zupy?! Brzmi nietypowo? Wcale nie, jeśli dodamy, że to muffiny… wytrawne. :) Dziś w wersji z kapustą i grzybami. Upieczone z mąki gryczanej zawierają dużo błonnika i sycą na długo. Idealnie sprawdzą się np. jako dodatek do barszczu – zamiast krokietów. Zaskoczcie domowników, podając im przysmak serwowany zazwyczaj na deser, jako dodatek do pierwszego dania! Muffiny nadadzą się także na wiosenny piknik albo szybki lunch w pracy czy szkole.

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
  • Krok 2

    15 min
    Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.
  • Krok 3

    20 min
    W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.
  • Krok 4

    5 min
    Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.
  • Krok 5

    5 min
    Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.
  • Krok 6

    5 min
    Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.
  • Krok 7

    25 min
    Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 1 z 7

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 2 z 7

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 3 z 7

W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 4 z 7

Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 5 z 7

Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 6 z 7

Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Krok 7 z 7

Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Pieczywo
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Uprawy zbóż
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

    Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

    1 godz 53 min Łatwy
  • Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

    Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

    55 min Łatwy
  • Kopytka z kaszy gryczanej

    Kopytka z kaszy gryczanej

    1 godz Łatwy
  • Zapiekanka kresowa z kaszy gryczanej

    Zapiekanka kresowa z kaszy gryczanej

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu