Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Muffiny do zupy?! Brzmi nietypowo? Wcale nie, jeśli dodamy, że to muffiny… wytrawne. :) Dziś w wersji z kapustą i grzybami. Upieczone z mąki gryczanej zawierają dużo błonnika i sycą na długo. Idealnie sprawdzą się np. jako dodatek do barszczu – zamiast krokietów. Zaskoczcie domowników, podając im przysmak serwowany zazwyczaj na deser, jako dodatek do pierwszego dania! Muffiny nadadzą się także na wiosenny piknik albo szybki lunch w pracy czy szkole.
Przygotowanie
78 min
Krok 1
8 min
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
Krok 2
15 min
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.
Krok 3
20 min
W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.
Krok 4
5 min
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.
Krok 5
5 min
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.
Krok 6
5 min
Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.
Krok 7
25 min
Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.
Krok 1
z
7
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
Krok 2
z
7
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.
Krok 3
z
7
W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.
Krok 4
z
7
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.
Krok 5
z
7
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.
Krok 6
z
7
Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.
Krok 7
z
7
Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0