Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  Płaska łyżka
Masło
1 
Cebula
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
10  dag
Kasza gryczana
10  dag
Pieczarki
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
5  dag
Ser gouda
2  łyżek
Szczypiorek
1  łyżka
Sos sojowy
0.5  kubek
Bułka tarta
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.5 g
Wartość energetyczna
386.9 kcal
Tłuszcze
19.6 g
Białko
13.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bezmięsne kotlety stają się coraz popularniejsze. W marketach znajdziemy sojowe zamienniki mięsa. A w domu możemy przygotować przepyszne kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. To świetna alternatywna dla mięsa. Nawet osoby, które nie przepadają za kaszą, ze smakiem zjedzą ją w takiej formie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i choć przepis zakłada 55 min gotowania, jest zdecydowanie warty poświęcenia czasu. Co będzie potrzebne? Masło, cebula, jajka, kasza gryczana i pieczarki, a także mąka ziemniaczana, żółty ser, sos sojowy, szczypiorek, bułka tarta i olej. Do smaku należy przygotować przyprawy takie jak sól i pieprz. Jeśli chcemy zrobić wegańskie kotlety z kaszy gryczanej, możemy zastąpić masło margaryną, a żółty ser i jaja ich wegańskimi odpowiednikami. Przepis w podstawowej formie sprawdzi się świetnie dla wegetarian.


Wege kotlety z kaszy gryczanej - jak przygotować?

Podczas gotowania kaszy można przygotować pozostałe składniki, dzięki czemu przygotowanie kotletów będzie możliwie najszybsze. Umyte pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle z cebulą - także posiekaną. Gdy kasza będzie miękka, trzeba połączyć ją z pieczarkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz jednego jaja i oleju. Dodajemy także dwie łyżki bułki tartej, a w pozostałej będziemy panierować kotlety. Po uformowaniu i obtoczeniu kotletów najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy je na oleju. Gdy będą już rumiane, możemy zdjąć je z patelni i położyć na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane kotlety możemy jeść zarówno na obiad, jak i kolację. W przypadku wegańskiej wersji można pominąć jajka.


Kotlet z kaszy gryczanej - z czym podawać?

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek są bardzo uniwersalne. Można wykorzystać je zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. W takiej sytuacji będą świetnie smakować z ziemniakami oraz surówką. Raczej nie podajemy ich z kaszą czy ryżem, chyba że ktoś bardzo lubi ten składnik. Można przygotować do nich także aromatyczny sos. Oprócz podawania na obiad, można wykorzystać je także jako "burgery" wegetariańskie. Wystarczy uformować bardziej płaskie i okrągłe kotlety, usmażyć, a następnie podawać w bułce z warzywami. To świetny pomysł na kolację czy posiłek na wynos. Gryczane kotlety sprawdzą się także na święta, imprezy (wtedy można zrobić mniejsze) czy przyjęcia. To uniwersalne danie, które będzie smakować praktycznie każdemu, nawet dzieciom!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Kaszę wypłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Pieczarki umyć i drobno pokroić.
  • Krok 2

    11 min
    Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki, połączyć z kaszą.
  • Krok 3

    5 min
    Do chłodnej kaszy dodać mąkę ziemniaczaną, 1 jajko, szczypior, starty żółty ser, 2 łyżki bułki tartej, pieprz i sos sojowy.
  • Krok 4

    1 min
    Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Krok 5

    6 min
    Z kaszy formować kotlety, panierować w jajku i bułce tartej.
  • Krok 6

    15 min
    Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Krok 7

    2 min
    Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem, mięsem i surówką.
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 1 z 7

Kaszę wypłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Pieczarki umyć i drobno pokroić.

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 2 z 7

Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki, połączyć z kaszą.

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 3 z 7

Do chłodnej kaszy dodać mąkę ziemniaczaną, 1 jajko, szczypior, starty żółty ser, 2 łyżki bułki tartej, pieprz i sos sojowy.

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 4 z 7

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 5 z 7

Z kaszy formować kotlety, panierować w jajku i bułce tartej.

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 6 z 7

Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Krok 7 z 7

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem, mięsem i surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    38 min Łatwy
  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu