Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.9g / 17%
Węglowodany
30.5g / 54%
Tłuszcze
7.6g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

+

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wróć

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

(5)
1 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
1  szklanka
Kasza gryczana
1  szklanka
Soczewica czerwona
3  łyżek
Masło
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
0.33  pęczek
Natka pietruszki
3 
Jajko
4  łyżek
Żurawina do mięs
1  szczypta
Sól
1  gałązka
Tymianek
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Bułka tarta
1  szczypta
Pieprz czarny
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.89 g
Węglowodany
30.49 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
234.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dla wielu z nas, święta kojarzone są z bogato zastawionym stołem. Jest to raj szczególnie dla smakoszy bezmięsnych potraw. Dania wigilijne charakteryzują się bowiem wegetariańskim składem. Warto urozmaicać menu świąteczne o nowe pozycje, tak by zadowolić nawet największych koneserów dań mięsnych.  

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - krótka historia pasztetu 

Pierwsze wzmianki o sztuce przygotowywania pasztetu pojawiły się we Francji już w XIX wieku. Ten tradycyjny przysmak wyglądał jednak inaczej niż ten, który jest znany obecnie. Przyrządzanie go było zajęciem bardzo absorbującym, a przysmak stanowił wyrafinowane danie dla elit. Był powiem przygotowywany z najlepszej jakości mięsa ptactwa - trzech dużych kuropatw, sześciu przepiórek i dwunastu skowronków. Cały sekret esencjonalności stanowiły przyprawy- papryka, lubczyk, cynamon i goździki. Na zamożnych dworach zaczęto nawet zatrudniać mistrzów przyrządzania pasztetów.  

Pasztet w dzisiejszej formie nie przypomina dawnego, nadwornego przysmaku. Co pozostało niezmienne to fakt, że jest to niezwykle aromatyczna i unikalna potrawa. Znalazła ona uznanie wśród osób na diecie bezmięsnej. Zmodyfikowany przepis pozwolił stworzyć proste i szybkie danie o wyrazistym smaku - uwielbiane przez wegetarian - pasztet z soczewicy. 

Pasztet wegetariański - przepis prostszy niż myślisz  

Przygotowanie pasztetu z kaszy gryczanej i soczewicy jest stosunkowo prostsze niż jego klasyczna, mięsna wersja. Danie to jest bogate w białko - dzięki soczewicy, która zawiera go więcej niż mięso z indyka! Do jego wykonania wystarczy użyć miksera lub blendera i przełożyć do niego gotowaną wcześniej kaszę i soczewicę. Następnie podsmażyć cebulę i czosnek i również dodać do masy. Dla osiągnięcia wyrazistego smaku zalecane przyprawy to: ziarenka smaku WINIARY, pieprz, sól i tymianek. Sprawią one, że potrawa uzyska unikalny smak. Na koniec dodajemy jajko, a całość dokładnie miksujemy do czasu uzyskania konsystencji pasztetu. Całość pieczemy w foremce około 50-60 minut. Po tym czasie, upieczony pasztet, odkładamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny. I voile! Nazajutrz możemy cieszyć się smaczną i wegetariańską przekąską. Pasztet wegetariański najlepiej podawać z sosem pieczeniowo-żurawinowym.  

Wegetariański pasztet najlepszy na każdą okazję! 

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu czy pasta do kanapek. Świetnie będzie wyglądał też na wigilijnym stole w towarzystwie sosu żurawinowego i bułeczek. Po przechowywaniu go w lodówce dobrze się kroi. Jego zaletą jest oczywiście prostota przygotowania - zdecydowanie zajmuje mniej czasu niż przyrządzenie jego klasycznej odmiany. Pasztet wegetariański przekona do siebie nawet największych smakoszy mięs i z pewnością zagości na stołach nie tylko od święta. 

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    20 min
    Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.
  • Krok 2

    10 min
    Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  • Krok 4

    3 min
    Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.
  • Krok 5

    5 min
    Połącz wszystkie powyższe składniki oraz jajka i dopraw do smaku Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Krok 6

    5 min
    Przełóż powstałą masę do formy (np. keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Krok 7

    50 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schowaj do lodówki na około 4 godziny.
  • Krok 8

    15 min
    Gotowy pasztet podawaj z sosem pieczeniowo-żurawinowym. Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego żurawinę. Podduś razem.
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 1 z 8

Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 2 z 8

Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 3 z 8

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 4 z 8

Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 5 z 8

Połącz wszystkie powyższe składniki oraz jajka i dopraw do smaku Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 6 z 8

Przełóż powstałą masę do formy (np. keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 7 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schowaj do lodówki na około 4 godziny.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 8 z 8

Gotowy pasztet podawaj z sosem pieczeniowo-żurawinowym. Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego żurawinę. Podduś razem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Dorota

A co z natką pietruszki ??? Gdzie ,kiedy i jak ?

J Jola

Żurawiną w składnikach, a w opisie do sosu pieczeniowego trzeba dodać borowki🤔🤔🤔🤔

E Elka

Krok 5- połącz wszystkie składniki❗

A Aga

A gdzie te jajka ?

Winiary
Expert

Aga, jajka dodajemy do farszu w kroku 5, w całości (białka i żółtka). Doprecyzowaliśmy przepis. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Popołudniowa przekąska
  • Śniadanie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet domowy

    Pasztet domowy

    2 godz 15 min Średni
  • Pasztet wykwintny

    Pasztet wykwintny

    1 godz 56 min Łatwy
  • Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    3 godz 52 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu