Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

0
345 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Kasza gryczana
1 szklanka
Soczewica czerwona
3 łyżek
Masło
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Pietruszka
3 
Jajko
4 łyżek
Borówki
1 trochę
Sól
1 trochę
Tymianek
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta
1 trochę
Pieprz czarny
1 paczka
WINIARY Sos pieczeniowy jasny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.2 g
Wartość energetyczna
201.35 kcal
Białko
9.06 g
Tłuszcze
7.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

345 min
Krok 1
20 min
Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.
Krok 2
10 min
Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
Krok 4
3 min
Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.
Krok 5
5 min
Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 6
5 min
Przełóż do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Krok 7
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 50-60 minut.
Krok 8
240 min
Ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny.
Krok 9
5 min
Sos pieczeniowy jasny WINIARY przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Dodaj borówki, podduś.
Krok 10
2 min
Pasztet pokrój na plastry i podaj z Sosem pieczeniowo-borówkowym.
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 1 z 10

Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 2 z 10

Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 3 z 10

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 4 z 10

Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 5 z 10

Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 6 z 10

Przełóż do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 7 z 10

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 50-60 minut.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 8 z 10

Ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 9 z 10

Sos pieczeniowy jasny WINIARY przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Dodaj borówki, podduś.

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 10 z 10

Pasztet pokrój na plastry i podaj z Sosem pieczeniowo-borówkowym.

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy to pomysł na smaczną pastę do chleba, ale również dodatek do obiadu – plasterki pasztetu z soczewicy i kaszy możesz polać Sosem pieczeniowym jasnym Na Każdy Dzień WINIARY z borówkami oraz podać do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Smak pasztetu wzbogaci Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, tymianek, czosnek oraz przyprawa Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika