70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.9g / 17%
Węglowodany
30.5g / 54%
Tłuszcze
7.6g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

(5)
1 godz 53 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Kasza gryczana
1  szklanka
Soczewica czerwona
3  łyżek
Masło
1 
Cebula
3  ząbków
0.33  pęczek
Natka pietruszki
3 
Jajko
4  łyżek
Żurawina do mięs
1  szczypta
Sól
1  gałązka
Tymianek
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Bułka tarta
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.89 g
Węglowodany
30.49 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
234.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej to pomysł na smaczną pastę do chleba, ale również dodatek do obiadu – plasterki pasztetu z soczewicy i kaszy możesz polać Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY oraz podać do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Smak pasztetu wegetariańskiego z soczewicy wzbogaci Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, tymianek, czosnek oraz Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY.
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
20 min
Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.
Krok 2
10 min
Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
Krok 4
3 min
Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.
Krok 5
5 min
Połącz wszystkie powyższe składniki oraz jajka i dopraw do smaku Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 6
5 min
Przełóż powstałą masę do formy (np. keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Krok 7
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schowaj do lodówki na około 4 godziny.
Krok 8
15 min
Gotowy pasztet podawaj z sosem pieczeniowo-żurawinowym. Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego żurawinę. Podduś razem.
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 1 z 8

Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 2 z 8

Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 3 z 8

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 4 z 8

Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 5 z 8

Połącz wszystkie powyższe składniki oraz jajka i dopraw do smaku Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 6 z 8

Przełóż powstałą masę do formy (np. keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 7 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schowaj do lodówki na około 4 godziny.

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Krok 8 z 8

Gotowy pasztet podawaj z sosem pieczeniowo-żurawinowym. Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego żurawinę. Podduś razem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Dorota
.

A co z natką pietruszki ??? Gdzie ,kiedy i jak ?

J Jola
.

Żurawiną w składnikach, a w opisie do sosu pieczeniowego trzeba dodać borowki🤔🤔🤔🤔

E Elka
.

Krok 5- połącz wszystkie składniki❗

A Aga
.

A gdzie te jajka ?

Winiary
.
Expert

Aga, jajka dodajemy do farszu w kroku 5, w całości (białka i żółtka). Doprecyzowaliśmy przepis. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy