Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetariański pasztet z soczewicy
Dodaj do CookBook

Wegetariański pasztet z soczewicy

(3)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
400  g
Soczewica czerwona, możesz też wykorzystać żółtą lub zieloną
3 
Marchewka lub kawałek dyni
100  ml
Mleko krowie lub roślinne (np. owsiane lub migdałowe)
1  łyżeczka
Curry
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
80  g
Korzeń pietruszki
2 
Cebula
190  g
Ryż
80  g
Bułka tarta
100  g
Mąka ziemniaczana lub kukurydziana
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.2 g
Wartość energetyczna
264.5 kcal
Tłuszcze
2.1 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pasztet z soczewicy jest znacznie zdrowszą alternatywną dla mięsnego dania, którą jesteś w stanie przygotować w łatwy sposób już w 1,5 godziny. Wydaje Ci się, że to wciąż zbyt dużo czasu? Weź pod uwagę fakt, że taki pasztet wegetariański możesz jeść przez wiele dni, a nawet zamrozić. Dzięki temu będziesz mieć gotowych kilka lub kilkanaście posiłków. No to zaczynamy! Od czego? Oczywiście od przygotowania składników. Będziesz potrzebować w proporcjach przedstawionych powyżej: soczewicy, marchewki lub dyni, mleka krowiego lub roślinnego, curry, soli, pieprzu, korzenia pietruszki, cebuli, ryżu, bułki tartej, mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i oliwy z oliwek.


Pasztet z soczewicy — jak przygotować?

Przygotowanie pasztetu z soczewicy zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Następnie marchewkę oraz korzeń pietruszki należy zetrzeć na tarce i przełożyć do garnka z Bulionem warzywnym WINIARY. Całość powinna się gotować przez 10 minut. Następnie czas na ugotowanie soczewicy w wodzie z solą i oliwą. Odpowiednią miękkość uzyska po ok. 15 minutach. Kolejny krok to podsmażenie cebuli — również z dodatkiem oliwy. Następnie należy połączyć ją z wcześniej ugotowaną soczewicą, marchewką i pietruszką, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i zaczekać do ostygnięcia. Dopiero kiedy masa będzie zimna, dodaje się do niej bułkę tartą oraz mąkę (ziemniaczaną lub kukurydzianą) i ponownie dokładnie miesza. Jeśli jest ona zbyt gęsta, wówczas można do niej dolać mleko. Teraz czas już tylko na wysmarowanie keksówki olejem, wysypanie jej bułką tartą, przełożenie do niej masy oraz wyrównanie pasztetu. Całość należy piec przez 60 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.


Pasztet wegetariański — unikalny smak na każdą okazję

Dzięki zastosowaniu dużej ilości warzyw, taki wegetariański pasztet to prawdziwa bomba witaminowa. Ma także w swoim składzie cenne makroskładniki, ponieważ soczewica jest bardzo dobrym źródeł białka na diecie jarskiej. Jednak poza wartościami odżywczymi jest jeszcze coś, co sprawia, że koniecznie musisz wypróbować ten przepis. To niezwykły smak, który na długo pozostaje w pamięci. Jeśli zdecydujesz się go spróbować, z pewnością nie raz do niego wrócisz! A nadarzy się do tego co najmniej kilka okazji, ponieważ taki pasztet z soczewicy świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, dodatek do roślinnych bowli, a także w wersji solo! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby odkroić gruby plaster i rozkoszować się tym przepysznym smakiem!

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa umyj i obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce i gotuj przez 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY.
  • Krok 2

    15 min
    Soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy masa nieco ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób raz jeszcze. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.
  • Krok 5

    2 min
    Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę i wyrównaj.
  • Krok 6

    60 min
    Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.
Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 1 z 6

Warzywa umyj i obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce i gotuj przez 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 2 z 6

Soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 3 z 6

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 4 z 6

Gdy masa nieco ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób raz jeszcze. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 5 z 6

Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę i wyrównaj.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 6 z 6

Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
22
22
00
00
00

Opinie

4

Liv

na liście składników jest ryż. W przygotowaniu nie ma. W którym miejscu jest błąd ? wykreślić ryż z listy czy należy go dodać (kiedy i ugotowany czy surowy)?
Anonim (niezweryfikowany) 02/16/2023-08:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-02:57 CEST
Liv, ryż wykorzystujemy w 2 kroku „soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.”

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

    Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

    1 godz 53 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Wegetariański żurek w chlebie

    Wegetariański żurek w chlebie

    47 min Średni
  • Poke bowl wegetariański

    Poke bowl wegetariański

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu