Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariański pasztet z soczewicy

0
97 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Soczewica czerwona
3 
Marchewka
100 ml
Mleko
1 łyżeczka
Curry
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
80 g
Korzeń pietruszki
2 
Cebula
0.75 kubek
Ryż biały, długoziarnisty, parzony, wzbogacony, gotowany
0.75 kubek
Bułka tarta
0.5 kubek
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.37 g
Węglowodany
38.35 g
Tłuszcze
2.13 g
Wartość energetyczna
210.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
10 min
Warzywa umyj i obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce i gotuj przez 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY.
Krok 2
15 min
Soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Krok 3
5 min
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Gdy masa nieco ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób raz jeszcze. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.
Krok 5
2 min
Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę i wyrównaj.
Krok 6
60 min
Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.
Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 1 z 6

Warzywa umyj i obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce i gotuj przez 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 2 z 6

Soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 3 z 6

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 4 z 6

Gdy masa nieco ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób raz jeszcze. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 5 z 6

Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę i wyrównaj.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Krok 6 z 6

Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.

Pasztet z soczewicy może być równie pyszny co ten wykonany z mięsa. Wystarczy, że wykorzystasz do jego przygotowania aromatyczne przyprawy, marchewkę i cebulkę. Jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz go podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs. Świetnie smakuje też na kanapkach. Podobnie jak inne potrawy z soczewicy, również i ta doskonale sprawdzi się jako element drugiego śniadania do pracy lub do szkoły. Soczewica jest zresztą bardzo pożywna i sycąca, dlatego pokochasz ten pasztet wegetariański, jeśli czasem masz ochotę na bezmięsne danie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika