Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz urozmaicić codzienne posiłki i szukasz pomysłów na bezmięsne dania? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na prosty przepis na wegetariańskie pulpety z aromatycznym sosem? Sprawdź, jak je przygotować i ugotuj je razem z nami. Będzie pysznie, nie będziesz żałować!
Przepis na wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem
Jeśli do tej pory tego typu wegetariańskie potrawy nie gościły na Twoim stole, czas to zmienić. Po takie klopsiki z przyjemnością sięgną nie tylko wegetarianie, ale też miłośnicy mięsnych dań, którzy lubią dobrą kuchnię. Gotowanie zacznij od podsmażenia pieczarek, cebuli i czosnku. Następnie soczewicę, tofu i podsmażone warzywa zmiel w maszynce. Do masy dodaj opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek (produkt jest odpowiedni dla wegetarian), jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Czas na panierowanie i smażenie. Usmażone pulpeciki zalej sosem na bazie Pomysłu na… boloński garnek WINIARY i wody. Całość duś przez ok. 15 minut.
Tak przygotowane wegetariańskie pulpety podawaj np. z sałatką ze świeżych warzyw i puree ziemniaczanym. Smacznego!
Pieczarki zetrzyj na tarce i smaż na patelni, aż stracą objętość i się lekko zarumienią. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zdejmij pieczarki z patelni, a na ich miejsce wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż przez ok. minutę.
W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze zmiel dokładnie tofu, pieczarki, cebulę z czosnkiem oraz soczewicę. Dodaj jedno opakowanie Pomysłu na… boloński garnek WINIARY, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie formuj z masy niewielkie pulpeciki, które kolejno obtaczaj w mące i odkładaj na bok.
Smaż pulpeciki na średnio rozgrzanej patelni, aż lekko zarumienią się z każdej strony. Po tym czasie wymieszaj zawartość drugiego opakowania Pomysłu na… boloński garnek WINIARY z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Wlej na patelnię i duś z pulpecikami ok.10–15 min, od czasu do czasu mieszając.