Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Tofu
200 g
Pieczarki
1 
Jajko
100 g
Gotowana zielona soczewica
1 trochę
Bułka tarta
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
0.5 łyżeczka
Kumin
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Oliwa
1 trochę
Mąka pszenna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.04 g
Węglowodany
23.26 g
Tłuszcze
5.71 g
Wartość energetyczna
225.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Pieczarki zetrzyj na tarce i smaż na patelni, aż stracą objętość i się lekko zarumienią. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zdejmij pieczarki z patelni, a na ich miejsce wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż przez ok. minutę.
Krok 2
20 min
W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze zmiel dokładnie tofu, pieczarki, cebulę z czosnkiem oraz soczewicę. Dodaj jedno opakowanie sosu Winiary, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie formuj z masy niewielkie pulpeciki, które kolejno obtaczaj w mące i odkładaj na bok.
Krok 3
20 min
Smaż pulpeciki na średnio rozgrzanej patelni, aż lekko zarumienią się z każdej strony. Po tym czasie wymieszaj zawartość drugiego opakowania z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Wlej na patelnię i duś z pulpecikami ok.10–15 min, od czasu do czasu mieszając.
Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

Krok 1 z 3

Pieczarki zetrzyj na tarce i smaż na patelni, aż stracą objętość i się lekko zarumienią. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zdejmij pieczarki z patelni, a na ich miejsce wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż przez ok. minutę.

Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

Krok 2 z 3

W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze zmiel dokładnie tofu, pieczarki, cebulę z czosnkiem oraz soczewicę. Dodaj jedno opakowanie sosu Winiary, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie formuj z masy niewielkie pulpeciki, które kolejno obtaczaj w mące i odkładaj na bok.

Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

Krok 3 z 3

Smaż pulpeciki na średnio rozgrzanej patelni, aż lekko zarumienią się z każdej strony. Po tym czasie wymieszaj zawartość drugiego opakowania z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Wlej na patelnię i duś z pulpecikami ok.10–15 min, od czasu do czasu mieszając.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika