Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowane burgery wegetariańskie

0
512 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Ciecierzyca
1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka
4 łyżek
Olej
4 
Bułka do hamburgera
80 g
Rukola
200 g
Marchewka
0.25 
Czerwona cebula
1 łyżka
Natka pietruszki
30 ml
Olej
2 ząbków
Czosnek
0.5 
Cebula
0.5 łyżeczka
Kumin
0.5 łyżeczka
Ziarna kolendry
0.5 łyżeczka
Sól
0.5 łyżeczka
Sos sojowy
1 szczypta
Chili
1 łyżeczka
Musztarda
1 trochę
Pieprz czarny
5 ml
Miód
5 ml
Sok z cytryny
10 ml
Musztarda
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
654.3 kcal
Białko
20.25 g
Węglowodany
80.01 g
Tłuszcze
30.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

512 min
Krok 1
480 min
Dzień wcześniej suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc.
Krok 2
15 min
Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, dodać do niej przyprawy i pokrojoną w kostkę zeszkloną na oleju cebulkę. Wszystko zblendować na jednolitą masę. Uformować 4 burgery, każdy z obu stron posmarować olejem.
Krok 3
10 min
Przygotowujemy sałatkę: marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do niej pokrojoną w paski cebulę oraz pietruszkę.
Krok 4
1 min
Grilujemy burgery z obu stron. Gdy burgery będą gotowe przekrawamy na pół bułki i chwilę podpiekamy na grilu.
Krok 5
1 min
Składamy burgery: na bułkę wykładamy łyżkę sosu tatarskiego Winiary, następnie kładziemy burgera, rukolę, pół łyżeczki sosu tatarskiego, porcję marchewki i przykrywamy górą bułki. Smacznego!
Krok 6
5 min
Mieszamy składniki sosu (olej, miód, sok z cytryny, musztardę) i dodajemy go do marchewki, doprawiamy solą i pieprzem.
Grillowane burgery wegetariańskie

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc.

Grillowane burgery wegetariańskie

Krok 2 z 6

Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, dodać do niej przyprawy i pokrojoną w kostkę zeszkloną na oleju cebulkę. Wszystko zblendować na jednolitą masę. Uformować 4 burgery, każdy z obu stron posmarować olejem.

Grillowane burgery wegetariańskie

Krok 3 z 6

Przygotowujemy sałatkę: marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do niej pokrojoną w paski cebulę oraz pietruszkę.

Grillowane burgery wegetariańskie

Krok 4 z 6

Grilujemy burgery z obu stron. Gdy burgery będą gotowe przekrawamy na pół bułki i chwilę podpiekamy na grilu.

Grillowane burgery wegetariańskie

Krok 5 z 6

Składamy burgery: na bułkę wykładamy łyżkę sosu tatarskiego Winiary, następnie kładziemy burgera, rukolę, pół łyżeczki sosu tatarskiego, porcję marchewki i przykrywamy górą bułki. Smacznego!

Grillowane burgery wegetariańskie

Krok 6 z 6

Mieszamy składniki sosu (olej, miód, sok z cytryny, musztardę) i dodajemy go do marchewki, doprawiamy solą i pieprzem.

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy to pyszna propozycja nie tylko dla wegetarian ale również dla tych, którzy szukają nowych grillowym smaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika