Chcesz pochwalić się przed bliskimi swoimi umiejętnościami kulinarnymi? Jednocześnie bardzo zależy Ci na tym, aby zaserwowane danie każdemu zasmakowało? W takim razie zrób skrzydełka grillowane. To nieskomplikowana i zarazem smaczna potrawa, którą można przyrządzić bardzo szybko.
Jak można przygotować to danie?
W tym temacie masz spore pole do manewru. Jeśli szukasz potrawy, która będzie odpowiednia na wspólne biesiadowanie z członkami rodziny, czy znajomymi, to skrzydełka grillowane świetnie się do tego nadają. Trzeba jednak zauważyć, że ta potrawa jest bardzo uniwersalna. W praktyce nadaje się zatem na rozmaite okazje. Równie dobrze możesz przygotować skrzydełka pieczone w piekarniku. To danie idealne na zwykły, codzienny obiad i luźne spotkania ze znajomymi. Wszystko dlatego, że odpowiednio przyrządzone grillowane skrzydełka (lub upieczone w piekarniku) nie tylko znakomicie wyglądają, ale przede wszystkim genialnie smakują. Jest tylko jeden zauważalny minus (oczywiście pół żartem, pół serio). Jeśli zdecydujesz się na skrzydełka grillowane, to warto zaopatrzyć się w odpowiednie zasoby. Jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że uczestnicy np. imprezy rodzinnej lub firmowej będą Cię prosili o kolejne dokładki.
O czym pamiętać przygotowując aromatyczne skrzydełka?
Kluczem do wydobycia esencji smaku jest odpowiednia marynata. Składa się ona z przyprawy MAGGI, miodu, imbiru, papryki, czosnku oraz oleju. Te składniki należy ze sobą połączyć. Potem trzeba umieścić skrzydełka w sosie. Następnie odstaw tak przygotowane mięso minimum na godzinę (przed planowanym grillowaniem lub pieczeniem). Dzięki temu skrzydełka nie tylko nabiorą odpowiedniego wyglądu, który aż będzie zachęcał do ich skosztowania. Przede wszystkim mięso świetnie połączy się ze wszystkimi składnikami, co zagwarantuje każdemu odpowiednie doznania w czasie jedzenia.
Z czym podawać grillowane lub upieczone skrzydełka?
Nie brakuje tutaj opcji do wyboru. Niektórzy jedzą aromatyczne skrzydełka grillowane (lub upieczone) same - bez żadnych dodatków. Inni spożywają je z ziemniakami lub frytkami. Nie ma przeszkód, by dołożyć do tego również delikatne surówki. Takie dodatki nie tylko wzbogacają całe danie, ale również dodają ciekawych nut smakowych. Jeśli zatem odpowiadasz np. za organizację imprezy rodzinnej, to warto zadbać o to, by goście mieli rozmaite dodatki do wyboru.