Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowane skrzydełka w curry

0
132 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Skrzydełka z kurczaka
1 trochę
Sok z limonki
1 kawałek
Korzeń imbiru
2 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Curry
1 łyżeczka
Ziarna kolendry
3 łyżek
Olej sezamowy
1 trochę
Sól
1 trochę
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
44.3 g
Wartość energetyczna
608.63 kcal
Tłuszcze
45.38 g
Węglowodany
3.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
5 min
Skrzydełka płuczemy, czyścimy i wkładamy do większej miski.
Krok 2
5 min
Łączymy sok z limonki, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na małych oczkach tarki imbir i pozostałe przyprawy. Wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy, aby każde skrzydełko pokryło się marynatą.
Krok 3
60 min
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Krok 4
60 min
Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około godzinę, co jakiś czas odwracając, aby przyrumieniły się z każdej strony.
Krok 5
2 min
Podajemy z Sosem curry Winiary i z sałatką z kolorowej papryki, cebulki dymki pociętej wraz ze szczypiorem, zielonym ogórkiem pociętym w słupki.
 Grillowane skrzydełka w curry

Krok 1 z 5

Skrzydełka płuczemy, czyścimy i wkładamy do większej miski.

 Grillowane skrzydełka w curry

Krok 2 z 5

Łączymy sok z limonki, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na małych oczkach tarki imbir i pozostałe przyprawy. Wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy, aby każde skrzydełko pokryło się marynatą.

 Grillowane skrzydełka w curry

Krok 3 z 5

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.

 Grillowane skrzydełka w curry

Krok 4 z 5

Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około godzinę, co jakiś czas odwracając, aby przyrumieniły się z każdej strony.

 Grillowane skrzydełka w curry

Krok 5 z 5

Podajemy z Sosem curry Winiary i z sałatką z kolorowej papryki, cebulki dymki pociętej wraz ze szczypiorem, zielonym ogórkiem pociętym w słupki.

Nasze polskie skrzydełka tak trochę orientalnie.
Prosto z rusztu podane sosem curry Winiary smakują super!.
Do tego ulubiona sałatka, u mnie paprykowa i danie gotowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika