Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki to absolutna podstawa większości dań kuchni polskiej, a także niemieckiej. Jednocześnie, są one popularne praktycznie w każdym kraju, gdyż stanowią świetnie uzupełnienie wielu zup lub dań głównych bazujących na mięsie. Jednocześnie zazwyczaj podajemy ziemniaki w wersji "na słono" z dodatkiem skwarków lub podsmażanej cebulki. Okazuje się jednak, że coraz większą popularność zdobywają sobie ziemniaki na słodko, co na początku może się nam wydać dość kontrowersyjnym połączeniem. Mowa tutaj głównie o ziemniakach, które słodkie są z natury, czyli o batatach. Ta odmiana pochodzi głównie z Ameryki Środkowej i Południowej i należą do jednych z najstarszych warzyw na świecie. Od zwykłych ziemniaków odróżnia je przede wszystkim nieco większy rozmiar, owalny kształt, a także soczyste, pomarańczowe wnętrze. Nie sposób zapomnieć tu o słodkim smaku tych ziemniaków, który zyskuje aprobatę coraz większej liczby smakoszy.
Pieczone słodkie ziemniaki - idealna przekąska i dodatek do głównych dań
Pieczone słodkie ziemniaki to swojego rodzaju kulinarna innowacja. Jeśli jednak jesteśmy otwarci na kuchenne eksperymenty, to z pewnością ten wyjątkowo przypadnie nam do gustu. Słodkie ziemniaki z piekarnika z dodatkiem boczku, cebuli, kukurydzy, sera i aromatycznych przypraw to jeden z lepszych pomysłów na szybką przekąskę. Danie to świetnie sprawdzi się zarówno podczas wieczoru filmowego w gronie przyjaciół, ale także na imprezę - w domu lub w ogrodzie. Co więcej, pieczone słodkie ziemniaki możemy także wykorzystać jako oryginalny dodatek do dania głównego. Będą się one świetnie komponować w szczególności z dziczyzną i wołowiną. Delikatny, słodki posmak może uzupełnić także nieco pikantniejsze dania na bazie mięsa drobiowego lub warzywnego leczo. Bataty są więc jednym z bardziej uniwersalnych produktów, jakie możemy zaprosić do własnej kuchni!
Słodkie ziemniaki z piekarnika - danie proste i szybkie w przygotowaniu!
Słodkie ziemniaki z piekarnika to przepis prosty i wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Bataty nie wymagają bowiem wiele pracy, więc naszym zadaniem jest jedynie skomponowanie odpowiednich dodatków jak np. wspominania już kukurydza i boczek, a także i przypraw. Całość wystarczy włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać całość startym, żółtym serem. Opcjonalnie, możemy także doprawić bataty papryczką chili, by nieco urozmaicić ich smak.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej przekrojone wzdłuż, nieobrane bataty i skrop je oliwą z oliwek.
Bataty piecz około 30 minut.
Po tym czasie wnętrze batatów powinno być miękkie. Poczekaj aż bataty ostygną, dzięki temu łatwiej będzie Ci wydrążyć środek i pokroić go w kostkę lub rozdrobnić widelcem.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
Zmieszaj wydrążone wnętrze batatów z 2/3 startego sera, pieczonym boczkiem i przyprawą MAGGI. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone bataty wypełnij masą, przykryj pozostałym serem i piecz około 15 minut.
Gotowe słodkie ziemniaki podawaj z kukurydzą, świeżą kolendrą, szczypiorkiem, chilli i odrobiną kwaśnej śmietany.