Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone słodkie ziemniaki
Dodaj do CookBook

Pieczone słodkie ziemniaki

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2000  g
Bataty
100  g
Boczek
100  g
Ser gouda
10  g
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz i sól
4  łyżek
Kwaśna śmietana
trochę
Papryczka chili
trochę
Kolendra świeża
10  g
Kukurydza konserwowa
100  g
Cebula dymka
1.5  łyżeczek
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
105 g
Wartość energetyczna
698.8 kcal
Tłuszcze
24.3 g
Białko
17.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ziemniaki to absolutna podstawa większości dań kuchni polskiej, a także niemieckiej. Jednocześnie, są one popularne praktycznie w każdym kraju, gdyż stanowią świetnie uzupełnienie wielu zup lub dań głównych bazujących na mięsie. Jednocześnie zazwyczaj podajemy ziemniaki w wersji "na słono" z dodatkiem skwarków lub podsmażanej cebulki. Okazuje się jednak, że coraz większą popularność zdobywają sobie ziemniaki na słodko, co na początku może się nam wydać dość kontrowersyjnym połączeniem. Mowa tutaj głównie o ziemniakach, które słodkie są z natury, czyli o batatach. Ta odmiana pochodzi głównie z Ameryki Środkowej i Południowej i należą do jednych z najstarszych warzyw na świecie. Od zwykłych ziemniaków odróżnia je przede wszystkim nieco większy rozmiar, owalny kształt, a także soczyste, pomarańczowe wnętrze. Nie sposób zapomnieć tu o słodkim smaku tych ziemniaków, który zyskuje aprobatę coraz większej liczby smakoszy.


Pieczone słodkie ziemniaki - idealna przekąska i dodatek do głównych dań

Pieczone słodkie ziemniaki to swojego rodzaju kulinarna innowacja. Jeśli jednak jesteśmy otwarci na kuchenne eksperymenty, to z pewnością ten wyjątkowo przypadnie nam do gustu. Słodkie ziemniaki z piekarnika z dodatkiem boczku, cebuli, kukurydzy, sera i aromatycznych przypraw to jeden z lepszych pomysłów na szybką przekąskę. Danie to świetnie sprawdzi się zarówno podczas wieczoru filmowego w gronie przyjaciół, ale także na imprezę - w domu lub w ogrodzie. Co więcej, pieczone słodkie ziemniaki możemy także wykorzystać jako oryginalny dodatek do dania głównego. Będą się one świetnie komponować w szczególności z dziczyzną i wołowiną. Delikatny, słodki posmak może uzupełnić także nieco pikantniejsze dania na bazie mięsa drobiowego lub warzywnego leczo. Bataty są więc jednym z bardziej uniwersalnych produktów, jakie możemy zaprosić do własnej kuchni!


Słodkie ziemniaki z piekarnika - danie proste i szybkie w przygotowaniu!

Słodkie ziemniaki z piekarnika to przepis prosty i wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Bataty nie wymagają bowiem wiele pracy, więc naszym zadaniem jest jedynie skomponowanie odpowiednich dodatków jak np. wspominania już kukurydza i boczek, a także i przypraw. Całość wystarczy włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać całość startym, żółtym serem. Opcjonalnie, możemy także doprawić bataty papryczką chili, by nieco urozmaicić ich smak.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  • Krok 2

    1 min
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej przekrojone wzdłuż, nieobrane bataty i skrop je oliwą z oliwek.
  • Krok 3

    30 min
    Bataty piecz około 30 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Po tym czasie wnętrze batatów powinno być miękkie. Poczekaj aż bataty ostygną, dzięki temu łatwiej będzie Ci wydrążyć środek i pokroić go w kostkę lub rozdrobnić widelcem.
  • Krok 5

    5 min
    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • Krok 6

    2 min
    Zmieszaj wydrążone wnętrze batatów z 2/3 startego sera, pieczonym boczkiem i przyprawą MAGGI. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 7

    15 min
    Wydrążone bataty wypełnij masą, przykryj pozostałym serem i piecz około 15 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Gotowe słodkie ziemniaki podawaj z kukurydzą, świeżą kolendrą, szczypiorkiem, chilli i odrobiną kwaśnej śmietany.
Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 1 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 2 z 8

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej przekrojone wzdłuż, nieobrane bataty i skrop je oliwą z oliwek.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 3 z 8

Bataty piecz około 30 minut.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 4 z 8

Po tym czasie wnętrze batatów powinno być miękkie. Poczekaj aż bataty ostygną, dzięki temu łatwiej będzie Ci wydrążyć środek i pokroić go w kostkę lub rozdrobnić widelcem.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 5 z 8

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 6 z 8

Zmieszaj wydrążone wnętrze batatów z 2/3 startego sera, pieczonym boczkiem i przyprawą MAGGI. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 7 z 8

Wydrążone bataty wypełnij masą, przykryj pozostałym serem i piecz około 15 minut.

Pieczone słodkie ziemniaki

Krok 8 z 8

Gotowe słodkie ziemniaki podawaj z kukurydzą, świeżą kolendrą, szczypiorkiem, chilli i odrobiną kwaśnej śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu