Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone skrzydełka z kurczaka
Dodaj do CookBook

Pieczone skrzydełka z kurczaka

(1)
2 godz 12 min
Łatwy
Autorem przepisu jest sybur
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Skrzydełka z kurczaka
trochę
Sos sojowy ciemny
1 
Świeży imbir ok. 2-3 cm
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Ziarna kolendry
trochę
Sól
1  butelka
Sos Amerykański BBQ WINIARY
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… soczyste skrzydełka z miodem
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.9 g
Wartość energetyczna
614.6 kcal
Tłuszcze
32.6 g
Białko
45.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Grillowane lub pieczone skrzydełka z kurczaka to - obok żeberek i burgerów - jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. Zaletą skrzydełek jest bez wątpienia aromatyczna, chrupiąca skórka. Wiele osób lub też tego typu dania, ponieważ można je jeść bez używania sztućców. To duża korzyść, jeśli masz dużo gości i nie chcesz po nich zmywać. Grillowanie w naszych warunkach geograficznych nie jest możliwe przez cały rok. Dlatego zaprezentujemy uniwersalny przepis na pieczone skrzydełka z piekarnika, które można przygotować niezależnie od pory roku.

 

Przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka może zaskoczyć. Ciekawa jest przede wszystkim technika przygotowywania mięsa. Gdy trafi do marynaty powstałej z sosu z cytryny, imbiru i innych przypraw, następnie przekładane jest nie na ruszt czy do brytfanny, a do specjalnego foliowego worka do pieczenia. W ten sposób każdy kawałek szybko pokryje się marynatą i później będzie można wyczuć wymieszane smaki. W tych warunkach wystarczy godzina, aby można było przystępować do pieczenia. W trakcie pieczenia worek także się przydaje, ponieważ dzięki niemu mięso nie będzie zbyt suche.

 

180 stopni to odpowiednia temperatura, żeby mięso nie było przypalone, a za to soczyste i chrupiące. Pieczone skrzydełka kurczaka wyjdą idealnie mniej więcej po godzinie. Jeśli jednak masz wątpliwości co do konkretnego czasu, możesz sprawdzać na bieżąco ich miękkość i poziom zarumienienia skórki.

 

Skrzydełka kurczaka pieczone możesz traktować jako danie obiadowe lub jako przekąskę podczas przyjęcia w większym gronie. Mają dużo bardziej wyrazisty smak niż na przykład nuggetsy. Chrupiące skrzydełka pieczone najlepiej podawać z lekką sałatką. Często występują w towarzystwie innych typowo amerykańskich przystawek - łódeczek ziemniaczanych czy krążków cebulowych.

 

Jeśli lubisz pieczone skrzydełka, przepis powinien przypaść Ci do gustu. Wprawdzie przygotowanie marynaty wymaga trochę czasu i zaangażowania, ale finalny efekt wynagradza ten wysiłek!

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    5 min
    Skrzydełka płuczemy, czyścimy i wkładamy do większej miski.
  • Krok 2

    5 min
    Łączymy sok z cytryny, posiekany przez praskę czosnek, starty na małych oczkach tarki imbir i pozostałe przyprawy. Wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy, aby każde skrzydełko pokryło się marynatą. Umieszczamy w worku do pieczenia.
  • Krok 3

    60 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
  • Krok 4

    60 min
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na co najmniej godzinę.
  • Krok 5

    2 min
    Podajemy z Sosem BBQ WINIARY i ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Curry
  • Danie główne
  • Grill
  • Obiad
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone gruszki z czekoladą

    Pieczone gruszki z czekoladą

    45 min Łatwy
  • Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

    Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

    12 godz 50 min Łatwy
  • Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pieczone boczniaki w sosie pieczeniowym

    Pieczone boczniaki w sosie pieczeniowym

    56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu