Ziemniaczane łódki w ziołach
75min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.22 g
Węglowodany
5.95 g
Tłuszcze
30.15 g
Wartość energetyczna
292.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki myjemy szczoteczką i obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie, ziemniaki wyciągamy z wody i kroimy na łódki - najpierw ziemniaka wzdłuż na pół i później każdą polówkę na pół - uzyskamy 4 łódeczki.
Krok 2
5 min
Do miseczki przelewamy oliwę, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Całość mieszamy.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obtaczamy w oleju z przyprawami.
Krok 4
50 min
Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia na którym układamy ziemniaczane łódki w ziołach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut.
Łódeczki ziemniaczane w ziołach to idealny dodatek do mięs. Swoim smakiem potrafią przyćmić nawet mięso i świetnie uzupełnić całość dania. Przygotowanie nie jest trudne, a mina domowników, po pierwszym kęsie zdecydowanie wynagrodzi wszelkie trudy i czas spędzony w kuchni. Smacznego!
Komentarze 0