Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ulubiona przekąska teraz w najlepszym grillowym wydaniu!
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Rozpal grilla. Grill nie może buchać żywym płomieniem, powinien się tlić i trzymać stałą temperaturę.
Krok 2
10 min
Ziemniaki młode zostawimy w łupinie, myjemy. Pozostałe odmiany myjemy i obieramy. Ważne, aby ziemniaki były spore, ponieważ potrzebujemy dużych plastrów, które nie będą spadały z grilla.
Krok 3
5 min
Kroimy w plastry na grubość około 1,5 cm. Nie mogą być za cienkie, aby się nie spaliły, ani za grube, bo będą się długo robić.
Krok 4
5 min
Nacieramy plastry olejem. Można pędzlem, ewentualnie można też na chwilę zanurzyć je w oleju i zostawić, aby obciekły.
Krok 5
15 min
Na rozgrzany grill kładziemy folię, a na nią plastry ziemniaków. Trzymamy do zrumienienia i zmieniamy stronę w trakcie grillowania. Na sam koniec kładziemy na kratce - na chwilę. Gotowe będą, jak staną się sztywne, chrupiące.
Krok 6
3 min
Zdejmujemy z grilla, posypujemy odrobiną soli i podajemy z sosem Winiary. Smacznego!
Krok 1
z
6
Rozpal grilla. Grill nie może buchać żywym płomieniem, powinien się tlić i trzymać stałą temperaturę.
Krok 2
z
6
Ziemniaki młode zostawimy w łupinie, myjemy. Pozostałe odmiany myjemy i obieramy. Ważne, aby ziemniaki były spore, ponieważ potrzebujemy dużych plastrów, które nie będą spadały z grilla.
Krok 3
z
6
Kroimy w plastry na grubość około 1,5 cm. Nie mogą być za cienkie, aby się nie spaliły, ani za grube, bo będą się długo robić.
Krok 4
z
6
Nacieramy plastry olejem. Można pędzlem, ewentualnie można też na chwilę zanurzyć je w oleju i zostawić, aby obciekły.
Krok 5
z
6
Na rozgrzany grill kładziemy folię, a na nią plastry ziemniaków. Trzymamy do zrumienienia i zmieniamy stronę w trakcie grillowania. Na sam koniec kładziemy na kratce - na chwilę. Gotowe będą, jak staną się sztywne, chrupiące.
Krok 6
z
6
Zdejmujemy z grilla, posypujemy odrobiną soli i podajemy z sosem Winiary. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0