Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Ulubione warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, topinambur, burak)
trochę
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Ulubione suszone zioła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.18 g
Węglowodany
15.02 g
Tłuszcze
0.71 g
Wartość energetyczna
341.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.
Krok 2
6 min
Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.
Krok 3
4 min
Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.
Krok 4
20 min
Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 1 z 4

Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 2 z 4

Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 3 z 4

Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 4 z 4

Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.

Chipsy warzywne są nie tylko świetną przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup. Sprawdziłam to na sobie i swoich domownikach, byli miło zaskoczeni. A jak przygotowuję takie chipsy warzywne? Szybko. Wystarczy porządnie wyszorować warzywa, pokroić je w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn lub nożykiem, skropić oliwą, dodać ulubione przyprawy i upiec w piekarniku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha