Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Dodaj do CookBook

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Ulubione warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, topinambur, burak)
trochę
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Ulubione suszone zioła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15 g
Wartość energetyczna
341.9 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chipsy warzywne są nie tylko świetną przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup. Sprawdziłam to na sobie i swoich domownikach, byli miło zaskoczeni. A jak przygotowuję takie chipsy warzywne? Szybko. Wystarczy porządnie wyszorować warzywa, pokroić je w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn lub nożykiem, skropić oliwą, dodać ulubione przyprawy i upiec w piekarniku.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.
  • Krok 2

    6 min
    Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.
  • Krok 3

    4 min
    Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.
  • Krok 4

    20 min
    Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 1 z 4

Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 2 z 4

Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 3 z 4

Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Krok 4 z 4

Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chipsy z jarmużu

    Chipsy z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Chipsy z tortilli do zupy meksykańskiej

    Chipsy z tortilli do zupy meksykańskiej

    20 min Łatwy
  • Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem Winiary

    Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem Winiary

    43 min Łatwy
  • Chipsy z buraka

    Chipsy z buraka

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu