Krążki cebulowe
50min
Łatwy
2
Cebula
2
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1
szklanka
Mąka pszenna
0.5
szklanka
Mleko
0.5
łyżeczka
2
g
Papryka czerwona
1
l
Olej rzepakowy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.37 g
Węglowodany
33.7 g
Tłuszcze
218.84 g
Wartość energetyczna
2106.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Odcinamy kawałek tyłu cebuli (tam gdzie był korzeń), delikatnie obieramy ze skóry.
Krok 2
5 min
Kroimy ją w plastry (grubość zależy od tego, jakie krążki chcemy uzyskać, cieńsze krążki szybciej się upieką), oddzielamy delikatnie poszczególne krążki.
Krok 3
10 min
W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 4
10 min
Rozgrzewamy na patelni olej (możecie użyć frytkownicy, jeśli posiadacie) Krążki cebuli maczamy w cieście, odkładamy na deskę.
Krok 5
15 min
Na bardzo rozgrzany olej nakładamy widelcem poszczególne krążki, smażymy po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości krążków.
Krok 6
5 min
Wyjmujemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krążki cebulowe to pyszna i lekka przekąska. Są banalnie proste do wykonania! Wystarczy przygotować plastry cebuli, podzielić je na krążki i usmażyć w cieście. Smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno! Krążki cebulowe są idealne na wieczór ze znajomymi, przekąski do meczu, imprezę i smaczny dodatek do posiłków. Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 5