Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krążki cebulowe
Krążki cebulowe
Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

(16)
50min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mleko
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  g
Papryka czerwona
trochę
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.29 g
Węglowodany
33.71 g
Tłuszcze
5.72 g
Wartość energetyczna
222.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krążki cebulowe to pyszna przekąska, która podbiła serca Polaków. Nadaje się zarówno na imprezę ze znajomymi, maraton serialu, jak i rozgrywki Ekstraligi. Krążki cebulowe w cieście z mąki pszennej są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego nie powinny stanowić problemu nawet dla osoby, która na co dzień niewiele gotuje. Co więcej, danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli po wieczornym spotkaniu zostanie ci miseczka krążków z cebuli – choć jest to mało prawdopodobne, bo są tak smaczne, że ciężko się od nich oderwać – spokojnie możesz je zjeść również następnego dnia. To również bardzo tania w przygotowaniu przekąska, do której potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Jak zrobić krążki cebulowe? Przygotowanie krążków cebulowych jest dziecinnie proste — wystarczy pokroić cebulę na krążki, wymieszać z ciastem i usmażyć. Jak to zrobić? Na początek pokrój cebulę na plastry. Aby sok i zapach cebuli nie drażnił twoich błon śluzowych, odetnij górę cebuli, zostawiając wąsaty dół nienaruszony. To zatrzyma sporą ilość soków w cebuli i pomoże ci w walce z nieprzyjemnym pieczeniem oraz łzami. Grubość krążków zależy od twoich preferencji – jeśli lubisz je chrupkie, posiekaj cebulę na cieńsze plasterki. Te bowiem szybciej się upieką.

Kluczowym składnikiem krążków cebulowych jest ciasto. Przygotowujemy je z mąki pszennej zmieszanej z przyprawami. Szklankę mąki pszennej rozrób razem z dwoma jajkami, połową łyżeczki proszku do pieczenia, dwoma gramami papryki czerwonej i połową szklanki mleka. Popieprz i posól do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej masy, gęstszej niż masa na naleśniki. Aby krążki równomiernie upiekły się na złoto i nie rozpadały w trakcie smażenia, pamiętaj o tym, aby ciasto odstało dziesięć minut, zanim zaczniesz zanurzać cebulę w panierce.

Zanurzoną w cieście cebulę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krążki cebulowe możesz przygotować również we frytkownicy – zanurzając krążki w oleju. W zależności od tego, jak została pokrojona cebula, przekąska będzie się smażyć dłużej lub krócej. Nie zajmie to więcej niż kilka minut. Po usmażeniu krążków warto wyłożyć je na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu krążki będą mniej brudzić ręce, ale też będą smaczniejsze – bardziej chrupkie, nie będą się też rozpadać. Gotowe!

Sprawdź nasz przepis na krążki cebulowe w formie listy "krok po kroku" - znajdziesz ją na dole strony. Pomysły od WINIARY na inne smaczne przegryzki znajdziesz na naszej stronie internetowej. Smacznego!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Odcinamy kawałek tyłu cebuli (tam gdzie był korzeń), delikatnie obieramy ze skóry.
  • Krok 2

    5 min
    Kroimy ją w plastry (grubość zależy od tego, jakie krążki chcemy uzyskać, cieńsze krążki szybciej się upieką), oddzielamy delikatnie poszczególne krążki.
  • Krok 3

    10 min
    W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Rozgrzewamy na patelni olej (możecie użyć frytkownicy, jeśli posiadacie) Krążki cebuli maczamy w cieście, odkładamy na deskę.
  • Krok 5

    15 min
    Na bardzo rozgrzany olej nakładamy widelcem poszczególne krążki, smażymy po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości krążków.
  • Krok 6

    5 min
    Wyjmujemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krążki cebulowe

Krok 1 z 6

Odcinamy kawałek tyłu cebuli (tam gdzie był korzeń), delikatnie obieramy ze skóry.

Krążki cebulowe

Krok 2 z 6

Kroimy ją w plastry (grubość zależy od tego, jakie krążki chcemy uzyskać, cieńsze krążki szybciej się upieką), oddzielamy delikatnie poszczególne krążki.

Krążki cebulowe

Krok 3 z 6

W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut.

Krążki cebulowe

Krok 4 z 6

Rozgrzewamy na patelni olej (możecie użyć frytkownicy, jeśli posiadacie) Krążki cebuli maczamy w cieście, odkładamy na deskę.

Krążki cebulowe

Krok 5 z 6

Na bardzo rozgrzany olej nakładamy widelcem poszczególne krążki, smażymy po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości krążków.

Krążki cebulowe

Krok 6 z 6

Wyjmujemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Gabrysia

Shajczyłam *

Winiary
Expert

Gabrysia, mamy nadzieję, że podczas kolejnej próby krążki nie sprawią problemów i wyjdą idealne. Pozdrawiamy!

G Gabrysia

Mam 11 lat robiłam je dzisiaj wieczorem troszkę niektóre skajczyłam ale i tak były pyszne 😋.

K Kinga

A jak nie dodam proszku do pieczenia to coś się stanie ?

Winiary
Expert

Kingo, ze względu na to, że krążki smażymy - nic złego nie powinno się stać :) Zwróć uwagę na konsystencję ciasta - najważniejsze, by było gęste. Pozdrawiamy!

K Kamil

Jutro robie to samemu chidz juz jadlem za granica, napisze jutro jak wyszly pozdrawiam:)

Winiary
Expert

Kamilu, i jak poszło smażenie? :)

R ROBERT

No to jemy

Winiary
Expert

No to smacznego. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Inne
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki oponki

    Pączki oponki

    30 min Łatwy
  • Pączki z serka homogenizowanego

    Pączki z serka homogenizowanego

    40 min Łatwy
  • Placuszki z serem białym

    Placuszki z serem białym

    35 min Łatwy
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu