Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krążki cebulowe

1
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 szklanka
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Mleko
0.5 łyżeczka
2 g
Papryka czerwona
1 l
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
8.37 g
Węglowodany
33.7 g
Tłuszcze
218.84 g
Wartość energetyczna
2106.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Odcinamy kawałek tyłu cebuli (tam gdzie był korzeń), delikatnie obieramy ze skóry.
Krok 2
5 min
Kroimy ją w plastry (grubość zależy od tego, jakie krążki chcemy uzyskać, cieńsze krążki szybciej się upieką), oddzielamy delikatnie poszczególne krążki.
Krok 3
10 min
W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 4
10 min
Rozgrzewamy na patelni olej (możecie użyć frytkownicy, jeśli posiadacie) Krążki cebuli maczamy w cieście, odkładamy na deskę.
Krok 5
15 min
Na bardzo rozgrzany olej nakładamy widelcem poszczególne krążki, smażymy po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości krążków.
Krok 6
5 min
Wyjmujemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krążki cebulowe

Krok 1 z 6

Odcinamy kawałek tyłu cebuli (tam gdzie był korzeń), delikatnie obieramy ze skóry.

Krążki cebulowe

Krok 2 z 6

Kroimy ją w plastry (grubość zależy od tego, jakie krążki chcemy uzyskać, cieńsze krążki szybciej się upieką), oddzielamy delikatnie poszczególne krążki.

Krążki cebulowe

Krok 3 z 6

W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut.

Krążki cebulowe

Krok 4 z 6

Rozgrzewamy na patelni olej (możecie użyć frytkownicy, jeśli posiadacie) Krążki cebuli maczamy w cieście, odkładamy na deskę.

Krążki cebulowe

Krok 5 z 6

Na bardzo rozgrzany olej nakładamy widelcem poszczególne krążki, smażymy po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości krążków.

Krążki cebulowe

Krok 6 z 6

Wyjmujemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Krążki cebulowe to pyszna i lekka przekąska. Są banalnie proste do wykonania! Wystarczy przygotować plastry cebuli, podzielić je na krążki i usmażyć w cieście. Smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno! Krążki cebulowe są idealne na wieczór ze znajomymi, przekąski do meczu, imprezę i smaczny dodatek do posiłków. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika