Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażone krążki patisona

0
17 min
Łatwy

Składniki

-
2 2 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Patison
1 
Jajko
1 łyżka
Pietruszka
50 g
Płatki zbożowe gotowe do spożycia, zarodki pszenne, prażone, gładkie
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.8 g
Wartość energetyczna
182.93 kcal
Tłuszcze
7.69 g
Białko
12.84 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
5 min
Patisony obrać, pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki ze środka i posolić.
Krok 2
5 min
Jajko roztrzepać, dodać do niego odrobinę soli oraz połowę drobno pokrojonej natki pietruszki.
Krok 3
5 min
Patisony panierować w jajku oraz zarodkach pszennych i smażyć na rozgrzanym oleju w obu stron.
Krok 4
2 min
Pod koniec smażenia ostatnich krążków, wylać na nie resztę jajka z panierowania, przykryć patelnie pokrywką i smażyć aż jajko się zetnie. Podawać posypane resztą natki pietruszki.
Smażone krążki patisona

Krok 1 z 4

Patisony obrać, pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki ze środka i posolić.

Smażone krążki patisona

Krok 2 z 4

Jajko roztrzepać, dodać do niego odrobinę soli oraz połowę drobno pokrojonej natki pietruszki.

Smażone krążki patisona

Krok 3 z 4

Patisony panierować w jajku oraz zarodkach pszennych i smażyć na rozgrzanym oleju w obu stron.

Smażone krążki patisona

Krok 4 z 4

Pod koniec smażenia ostatnich krążków, wylać na nie resztę jajka z panierowania, przykryć patelnie pokrywką i smażyć aż jajko się zetnie. Podawać posypane resztą natki pietruszki.

Smażone krążki patisona to pomysł na pyszną sezonową przekąskę, którą przyrządzisz w kilka chwil. Dorodne patisony panierowane w jajku i zarodkach pszennych to świetna alternatywa dla innych, mniej zdrowych przekąsek. Jeśli do smażonych krążków patisona dodasz ugotowaną kaszę i ulubioną surówkę, to obiad masz już praktycznie z głowy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika