Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi wegetariańskie
Dodaj do CookBook

Pierogi wegetariańskie

(1)
52 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
trochę
Masło
trochę
Sól
500  g
Gotowana czarna soczewica
1 
Marchewka (może być z rosołu)
1 
Por (może być z rosołu)
1 
Pietruszka (może być z rosołu)
trochę
Bułka tarta
1 
Cebula
1 
Czosnek
trochę
Majeranek
500  g
Pieczarki
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Sos sojowy (wg preferencji, nie jest konieczny)
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
120.1 g
Wartość energetyczna
649.8 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
41 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi wegetariańskie z soczewicą to przede wszystkim nieoczywista fuzja smaku. Jest oryginalną adaptacją klasycznego dnia, która potrafi zaskoczyć każdego — niezależnie od wieku. W dodatku do ich przygotowania potrzebujesz mniej niż jedną godzinę, co jeszcze bardziej wysuwa je na prowadzenie w walce o miejsce na Twoim stole. Jeśli więc połączenie smaku, szybkości i prostoty przygotowania jest tym, czego szukasz, czas na przygotowanie składników. Ich dokładne miary i ilości znajdziesz powyżej tego tekstu. Na wegetariańskie pierogi potrzebujesz: mąki pszennej, masła, soli, gotowanej czarnej soczewicy, marchewki, pora, pietruszki (warzywa mogą być z rosołu), bułki tartej, cebuli, czosnku, majeranku, pieczarek, bulionu warzywnego w słoiku WINIARY, sosu sojowego, pieprzu i oleju. 

Pierogi wegetariańskie z soczewicą — jak przygotować? 

Aby zrobić pierogi wegetariańskie, w pierwszej kolejności musisz przygotować ciasto. W tym celu najlepiej wykorzystaj malakser. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę wody. Następnie całość dokładnie wymieszaj i wyrób dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut i pozwól mu wyrosnąć pod przykryciem. W tym czasie zadbaj o farsz. W bulionie wegetariańskim WINIARY ugotuj marchewkę, por i pietruszkę. W osobnym garnku ugotuj soczewicę — również z dodatkiem bulionu WINIARY, a dokładniej jednej łyżki. Następnie wymieszaj ją z warzywami. Kolejny krok to podsmażenie cebuli, czosnku i pieczarek. Grzyby powinny się zarumienić oraz stracić połowę swojej objętości. Kiedy to się stanie, wymieszaj je z wcześniej przygotowanymi warzywami i soczewicą oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz gotowy! Teraz trzeba już tylko rozwałkować ciasto, wciąć z niego niewielkie kółka i zrobić pierogi. Gotuje się je do miękkości w osolonym wrzątku. 

Wegetariańskie pierogi — unikalny smak na każdą okazję 

Pierogi bez mięsa świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Możesz zjeść je na obiad lub kolację z dodatkiem porcji świeżych warzyw, tłuszczu i białka. Będą również doskonałym daniem na rodzinne przyjęcia — goście z pewnością zachwycą się smakiem. Choć pierogi wegetariańskie z soczewicą najlepiej smakują na ciepło, to nic nie stoi także na przeszkodzie, aby je ostudzić i położyć na desce obok serów. Mogą stać się doskonałą przekąską podczas spotkań towarzyskich. Nie wahaj się więc, tylko wypróbuj to nieziemskie połączenie warzyw i pszennego ciasta. Tym bardziej że większość składników potrzebnych do zrobienia pierogów najprawdopodobniej masz w swoim domu!

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj farsz. Ugotuj marchewkę, por i pietruszkę z 1 łyżką bulionu wegetariańskiego WINIARY, by nabrały wyrazistego smaku. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę z 1 łyżką bulionu WINIARY.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.
  • Krok 4

    2 min
    Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    15 min
    Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.
  • Krok 6

    5 min
    Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
Pierogi wegetariańskie

Krok 1 z 6

Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.

Pierogi wegetariańskie

Krok 2 z 6

Przygotuj farsz. Ugotuj marchewkę, por i pietruszkę z 1 łyżką bulionu wegetariańskiego WINIARY, by nabrały wyrazistego smaku. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę z 1 łyżką bulionu WINIARY.

Pierogi wegetariańskie

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.

Pierogi wegetariańskie

Krok 4 z 6

Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Pierogi wegetariańskie

Krok 5 z 6

Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.

Pierogi wegetariańskie

Krok 6 z 6

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

jacekJACUS

smaczne
Anonim (niezweryfikowany) 02/16/2021-10:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/16/2021-04:25 CET
Jacku, wiadomo! :) Polecamy też inne nasze pierogi :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy
  • Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu