Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pierogi wegetariańskie
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
41g / 24%
Węglowodany
120.1g / 67%
Tłuszcze
7.3g / 9%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi wegetariańskie

+

Pierogi wegetariańskie

Wróć

Pierogi wegetariańskie

(1)
52min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
trochę
Masło
trochę
Sól
500  g
Gotowana czarna soczewica
1 
Marchewka (może być z rosołu)
1 
Por (może być z rosołu)
1 
Pietruszka (może być z rosołu)
trochę
Bułka tarta
1 
Cebula
1 
Czosnek
trochę
Majeranek
500  g
Pieczarki
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Sos sojowy (wg preferencji, nie jest konieczny)
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.98 g
Węglowodany
120.09 g
Tłuszcze
7.35 g
Wartość energetyczna
649.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi wegetariańskie z soczewicą to przede wszystkim nieoczywista fuzja smaku. Jest oryginalną adaptacją klasycznego dnia, która potrafi zaskoczyć każdego — niezależnie od wieku. W dodatku do ich przygotowania potrzebujesz mniej niż jedną godzinę, co jeszcze bardziej wysuwa je na prowadzenie w walce o miejsce na Twoim stole. Jeśli więc połączenie smaku, szybkości i prostoty przygotowania jest tym, czego szukasz, czas na przygotowanie składników. Ich dokładne miary i ilości znajdziesz powyżej tego tekstu. Na wegetariańskie pierogi potrzebujesz: mąki pszennej, masła, soli, gotowanej czarnej soczewicy, marchewki, pora, pietruszki (warzywa mogą być z rosołu), bułki tartej, cebuli, czosnku, majeranku, pieczarek, bulionu warzywnego w słoiku WINIARY, sosu sojowego, pieprzu i oleju. 

Pierogi wegetariańskie z soczewicą — jak przygotować? 

Aby zrobić pierogi wegetariańskie, w pierwszej kolejności musisz przygotować ciasto. W tym celu najlepiej wykorzystaj malakser. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę wody. Następnie całość dokładnie wymieszaj i wyrób dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut i pozwól mu wyrosnąć pod przykryciem. W tym czasie zadbaj o farsz. W bulionie wegetariańskim WINIARY ugotuj marchewkę, por i pietruszkę. W osobnym garnku ugotuj soczewicę — również z dodatkiem bulionu WINIARY, a dokładniej jednej łyżki. Następnie wymieszaj ją z warzywami. Kolejny krok to podsmażenie cebuli, czosnku i pieczarek. Grzyby powinny się zarumienić oraz stracić połowę swojej objętości. Kiedy to się stanie, wymieszaj je z wcześniej przygotowanymi warzywami i soczewicą oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz gotowy! Teraz trzeba już tylko rozwałkować ciasto, wciąć z niego niewielkie kółka i zrobić pierogi. Gotuje się je do miękkości w osolonym wrzątku. 

Wegetariańskie pierogi — unikalny smak na każdą okazję 

Pierogi bez mięsa świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Możesz zjeść je na obiad lub kolację z dodatkiem porcji świeżych warzyw, tłuszczu i białka. Będą również doskonałym daniem na rodzinne przyjęcia — goście z pewnością zachwycą się smakiem. Choć pierogi wegetariańskie z soczewicą najlepiej smakują na ciepło, to nic nie stoi także na przeszkodzie, aby je ostudzić i położyć na desce obok serów. Mogą stać się doskonałą przekąską podczas spotkań towarzyskich. Nie wahaj się więc, tylko wypróbuj to nieziemskie połączenie warzyw i pszennego ciasta. Tym bardziej że większość składników potrzebnych do zrobienia pierogów najprawdopodobniej masz w swoim domu!

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj farsz. Ugotuj marchewkę, por i pietruszkę z 1 łyżką bulionu wegetariańskiego WINIARY, by nabrały wyrazistego smaku. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę z 1 łyżką bulionu WINIARY.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.
  • Krok 4

    2 min
    Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    15 min
    Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.
  • Krok 6

    5 min
    Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
Pierogi wegetariańskie

Krok 1 z 6

Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.

Pierogi wegetariańskie

Krok 2 z 6

Przygotuj farsz. Ugotuj marchewkę, por i pietruszkę z 1 łyżką bulionu wegetariańskiego WINIARY, by nabrały wyrazistego smaku. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę z 1 łyżką bulionu WINIARY.

Pierogi wegetariańskie

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.

Pierogi wegetariańskie

Krok 4 z 6

Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Pierogi wegetariańskie

Krok 5 z 6

Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.

Pierogi wegetariańskie

Krok 6 z 6

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
j jacekJACUS

smaczne

Winiary
Expert

Jacku, wiadomo! :) Polecamy też inne nasze pierogi :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi zero waste z mięsem

    Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Uszka z pieczarkami

    Uszka z pieczarkami

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu