Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
40.9g / 23%
Węglowodany
120.2g / 68%
Tłuszcze
7.2g / 9%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pierogi wegetariańskie

(1)
52min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  szklanek
Mąka pszenna
trochę
Masło
trochę
Sól
500  g
Gotowana czarna soczewica
1 
Marchewka (może być z rosołu)
1 
Por (może być z rosołu)
1 
Pietruszka (może być z rosołu)
trochę
Bułka tarta
1 
Cebula
1 
trochę
Majeranek
500  g
Pieczarki
20  g
Sos sojowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.93 g
Węglowodany
120.21 g
Tłuszcze
7.15 g
Wartość energetyczna
644.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi według naszego przepisu to: pyszny pomysł na wiele różnych okazji, wegetariańska opcja tego tradycyjnego dania, a także sposób na wykorzystanie warzyw z przygotowanego wcześniej bulionu lub pozostałej z innego posiłku soczewicy - czyli danie zero waste.

Proste w przygotowaniu z dostępnych i popularnych składników, które często już są w naszej kuchni, będą doskonałą propozycją na co dzień. Jednak bogaty smak farszu i delikatne ciasto czyni z nich potrawę odpowiednią również na odświętny wegetariański obiad.
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
10 min
Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.
Krok 2
5 min
Przygotuj farsz. Ugotowane marchewki, por i pietruszkę rozdrobnij widelcem. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę.
Krok 3
15 min
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.
Krok 4
2 min
Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 5
15 min
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.
Krok 6
5 min
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
Pierogi wegetariańskie

Krok 1 z 6

Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.

Pierogi wegetariańskie

Krok 2 z 6

Przygotuj farsz. Ugotowane marchewki, por i pietruszkę rozdrobnij widelcem. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę.

Pierogi wegetariańskie

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.

Pierogi wegetariańskie

Krok 4 z 6

Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Pierogi wegetariańskie

Krok 5 z 6

Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.

Pierogi wegetariańskie

Krok 6 z 6

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
j jacekJACUS
.

smaczne

Winiary
.
Expert

Jacku, wiadomo! :) Polecamy też inne nasze pierogi :)

Pokaż więcej komentarzy