Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Świeży szpinak (tylko liście, bez gałązek)
4  kawałków
Serek topiony duży
1  łyżka
Masło
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
3  ząbków
1 
Jajko
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.05 g
Węglowodany
18.18 g
Tłuszcze
12 g
Wartość energetyczna
204.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
20 min
Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.
Krok 2
5 min
Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
Krok 3
1 min
Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 1 z 3

Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 2 z 3

Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 3 z 3

Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie ze świeżego szpinaku. Trzeba go bardzo dobrze umyć, by wypłukać wszystkie ziarenka ziemi i piasku, ale wysiłek naprawdę się opłaci. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Dzisiaj zupę szpinakową przygotowałam z jajkiem, bo tak lubią dzieci, ale warto podać ją także z wędzonym łososiem.

Na patelni szpinak krótko podduszam z czosnkiem na maśle, tylko tyle, by liście lekko zmiękły, bo lubię, jak są w zupie dobrze wyczuwalne. Ale można równie dobrze zmiksować zupę na gładki krem. W takiej postaci będzie łatwiejsza do przełknięcia dla maluchów, chociaż często ich nieufność do zupy kończy się po pierwszej łyżce.

Soli dodałam tylko szczyptę, bo serek topiony jest wystarczająco słony. Dużo więcej za to daję świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej, ale to już nie do garnka, a do własnego talerza.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika