Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zielone minestrone
Zielone minestrone
Dodaj do CookBook

Zielone minestrone

(0)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Mała cukinia
2 
Cebula
1  pęczek
Strączki młodego groszku cukrowego (najlepiej odmiana mangetout)
0.5  szklanka
Świeży zielony groszek
1 
Zielona papryka
20  dag
Zielona fasolka szparagowa
2  gałązek
Seler naciowy
1 
Biała część pora
2  łyżek
Olej z pestek winogron
2  łyżek
Posiekana natka pietruszki
2  łyżek
Posiekane listki bazylii
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.5 g
Wartość energetyczna
155.2 kcal
Tłuszcze
7.5 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zielone minestrone to jedna z moich ulubionych zup z warzyw sezonowych, choć zupełnie inna od tradycyjnej zupy jarzynowej, za którą przepadają moje dzieci i którą gotuję najczęściej. Najbardziej cieszy wiosną, kiedy tęsknota za zielenią jest największa, ale najlepiej przygotować ją latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw sezonowych, takich jak groszek cukrowy i fasolka szparagowa. Oczywiście zupę można przygotować z warzyw mrożonych. Ale świeże mają w sobie to coś.

Minestrone to włoska zupa jarzynowa, na którą prawdopodobnie nie ma jednego przepisu. Może być przygotowana z różnych warzyw, na przykład, tak jak moja, z przewagą zielonych. Najważniejsze, żeby była ich pełna. Dodatkowo można do niej dodać makaron, a już obowiązkowo posypać świeżo startym parmezanem, jeśli lubicie. I koniecznie dodajcie dużo ziół. Do zielonego minestrone można dodać także garść szpinaku baby lub kilka młodych listków sałaty, cukinię, a nawet kiełki. Wszystko zależy od upodobań i inwencji twórczej. Smacznego!

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    2 min
    Gałązki selera przełamuję na końcach, wyciągam „łyka”, kroję wzdłuż a następnie w poprzek.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę siekam, strączkom odcinam końce, por kroję w półtalarki, pozostałe warzywa w kostkę (poza groszkiem :)).
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę wrzucam do rondla na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaję strączki groszku i przesmażam.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaję cukinię, paprykę, seler, groszek, por, natkę pietruszki i posiekaną bazylię, a następnie duszę 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Podlewam warzywa wodą, gotuję kolejne 10 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiając zupę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę podaję z bułką pszenną. Świeżo starty parmezan dopełni smak zupy.
Zielone minestrone

Krok 1 z 7

Gałązki selera przełamuję na końcach, wyciągam „łyka”, kroję wzdłuż a następnie w poprzek.

Zielone minestrone

Krok 2 z 7

Cebulę siekam, strączkom odcinam końce, por kroję w półtalarki, pozostałe warzywa w kostkę (poza groszkiem :)).

Zielone minestrone

Krok 3 z 7

Cebulę wrzucam do rondla na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaję strączki groszku i przesmażam.

Zielone minestrone

Krok 4 z 7

Dodaję cukinię, paprykę, seler, groszek, por, natkę pietruszki i posiekaną bazylię, a następnie duszę 10 minut.

Zielone minestrone

Krok 5 z 7

Podlewam warzywa wodą, gotuję kolejne 10 minut.

Zielone minestrone

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania doprawiając zupę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Zielone minestrone

Krok 7 z 7

Zupę podaję z bułką pszenną. Świeżo starty parmezan dopełni smak zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto Shrek – zielone ciasto z galaretką

    Ciasto Shrek – zielone ciasto z galaretką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    41 min Łatwy
  • Orzeźwiające zielone Bubble Jelly

    Orzeźwiające zielone Bubble Jelly

    9 min Łatwy
  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu