
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zielone minestrone

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zielone minestrone to jedna z moich ulubionych zup z warzyw sezonowych, choć zupełnie inna od tradycyjnej zupy jarzynowej, za którą przepadają moje dzieci i którą gotuję najczęściej. Najbardziej cieszy wiosną, kiedy tęsknota za zielenią jest największa, ale najlepiej przygotować ją latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw sezonowych, takich jak groszek cukrowy i fasolka szparagowa. Oczywiście zupę można przygotować z warzyw mrożonych. Ale świeże mają w sobie to coś.
Minestrone to włoska zupa jarzynowa, na którą prawdopodobnie nie ma jednego przepisu. Może być przygotowana z różnych warzyw, na przykład, tak jak moja, z przewagą zielonych. Najważniejsze, żeby była ich pełna. Dodatkowo można do niej dodać makaron, a już obowiązkowo posypać świeżo startym parmezanem, jeśli lubicie. I koniecznie dodajcie dużo ziół. Do zielonego minestrone można dodać także garść szpinaku baby lub kilka młodych listków sałaty, cukinię, a nawet kiełki. Wszystko zależy od upodobań i inwencji twórczej. Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
10 minKrok 6
1 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Gałązki selera przełamuję na końcach, wyciągam „łyka”, kroję wzdłuż a następnie w poprzek.

Krok 2 z 7
Cebulę siekam, strączkom odcinam końce, por kroję w półtalarki, pozostałe warzywa w kostkę (poza groszkiem :)).

Krok 3 z 7
Cebulę wrzucam do rondla na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaję strączki groszku i przesmażam.

Krok 4 z 7
Dodaję cukinię, paprykę, seler, groszek, por, natkę pietruszki i posiekaną bazylię, a następnie duszę 10 minut.

Krok 5 z 7
Podlewam warzywa wodą, gotuję kolejne 10 minut.

Krok 6 z 7
Pod koniec gotowania doprawiając zupę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 7 z 7
Zupę podaję z bułką pszenną. Świeżo starty parmezan dopełni smak zupy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0