Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielone minestrone to jedna z moich ulubionych zup z warzyw sezonowych, choć zupełnie inna od tradycyjnej zupy jarzynowej, za którą przepadają moje dzieci i którą gotuję najczęściej. Najbardziej cieszy wiosną, kiedy tęsknota za zielenią jest największa, ale najlepiej przygotować ją latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw sezonowych, takich jak groszek cukrowy i fasolka szparagowa. Oczywiście zupę można przygotować z warzyw mrożonych. Ale świeże mają w sobie to coś.
Minestrone to włoska zupa jarzynowa, na którą prawdopodobnie nie ma jednego przepisu. Może być przygotowana z różnych warzyw, na przykład, tak jak moja, z przewagą zielonych. Najważniejsze, żeby była ich pełna. Dodatkowo można do niej dodać makaron, a już obowiązkowo posypać świeżo startym parmezanem, jeśli lubicie. I koniecznie dodajcie dużo ziół. Do zielonego minestrone można dodać także garść szpinaku baby lub kilka młodych listków sałaty, cukinię, a nawet kiełki. Wszystko zależy od upodobań i inwencji twórczej. Smacznego!