
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Do ich przygotowania użyłam oliwy z czosnkiem i chili, ale jeśli takiej nie macie, to możecie do zwykłej oliwy dodać ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Chipsy pięknie pachną podczas suszenia w piekarniku. Same mogą stanowić pyszną przekąskę.
Przygotowanie
Krok 1 - Chipsy z pietruszki
5 minKrok 2
3 minKrok 3
8 minKrok 4
5 minKrok 5
25 minKrok 6
3 minKrok 7 - Zupa z zielonego groszku
6 minKrok 8
5 minKrok 9
15 minKrok 10
5 minKrok 11
3 minKrok 12
3 min
Krok 1 - Chipsy z pietruszki z 12
Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.

Krok 2 z 12
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 3 z 12
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Krok 4 z 12
Pokrojone plasterki układamy na papierze do pieczenia i solimy oraz skrapiamy oliwą z czosnkiem i chili.

Krok 5 z 12
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20-25 minut.

Krok 6 z 12
Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy.

Krok 7 - Zupa z zielonego groszku z 12
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.

Krok 8 z 12
Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cebulę i groszek.

Krok 9 z 12
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż groszek będzie miękki.

Krok 10 z 12
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i miksujemy bardzo dokładnie zupę blenderem.

Krok 11 z 12
Listki melisy szatkujemy.

Krok 12 z 12
Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z chipsami i listkami melisy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0