Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zauważyłam, że na naszym blogu ostatnio się zazieleniło za sprawą zup :) Dzisiaj zapraszam Was na kolejną zupę w pięknym, zielonym kolorze, którą będzie kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym, ugotowana na bazie bulionu warzywnego, ale oczywiście możecie przygotować ją też na bulionie drobiowym.
Ta zupa jest zadedykowana szczególnie wszystkim Paniom, dlatego że brokuły poprawiają samopoczucie w trudnym dla nas okresie oraz chronią przed rakiem piersi, szyjki macicy i jajników. Jednym słowem to samo zdrowie i warto je jeść jak najczęściej.
Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że razem z moją nastoletnią córką uwielbiamy brokuły i zajadamy się nimi nie tylko w postaci pysznej zupy, ale dodajemy je do sałatek lub zwyczajnie zjadamy ugotowane na parze. Chyba nasze organizmy intuicyjnie wiedzą co dla nas dobre
Można też podawać ze śmietanką.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki.
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor.
Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.
Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.