Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zauważyłam, że na naszym blogu ostatnio się zazieleniło za sprawą zup :) Dzisiaj zapraszam Was na kolejną zupę w pięknym, zielonym kolorze, którą będzie kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym, ugotowana na bazie bulionu warzywnego, ale oczywiście możecie przygotować ją też na bulionie drobiowym.
Ta zupa jest zadedykowana szczególnie wszystkim Paniom, dlatego że brokuły poprawiają samopoczucie w trudnym dla nas okresie oraz chronią przed rakiem piersi, szyjki macicy i jajników. Jednym słowem to samo zdrowie i warto je jeść jak najczęściej.
Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że razem z moją nastoletnią córką uwielbiamy brokuły i zajadamy się nimi nie tylko w postaci pysznej zupy, ale dodajemy je do sałatek lub zwyczajnie zjadamy ugotowane na parze. Chyba nasze organizmy intuicyjnie wiedzą co dla nas dobre
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki.
Krok 2
5 min
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor.
Krok 3
2 min
Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
Krok 4
13 min
Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła.
Krok 5
10 min
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.
Krok 6
3 min
Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.
Krok 7
1 min
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.
Krok 1
z
7
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki.
Krok 2
z
7
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor.
Krok 3
z
7
Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
Krok 4
z
7
Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła.
Krok 5
z
7
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.
Krok 6
z
7
Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.
Krok 7
z
7
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0