Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bulion warzywny z lubczykiem

Bulion warzywny z lubczykiem

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
2  gałązek
Lubczyk
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1.5  l
Woda
1 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.97 g
Węglowodany
20.21 g
Tłuszcze
0.46 g
Wartość energetyczna
86.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bulion warzywny z lubczykiem to baza dla wielu zup. Jeśli nie macie świeżego lubczyku, to można go zastąpić selerem naciowym. Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie nieco czasu. Kiedyś chciałam przyspieszyć ten proces i postanowiłam przygotować bulion w szybkowarze i niestety to nie był ten sam bulion, który gotujemy na małym ogniu mniej więcej półtorej godziny. Jedno jest pewne bulion musi sobie spokojnie pyrkotać pod przykryciem, aby wydobyć smak warzyw.

Jeśli nie wykorzystacie od razu całego bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić. Zawsze warto przygotować go sobie nieco więcej, na zapas.

Na bazie bulionu warzywnego można przygotować:

Zupę szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Zupę z liści młodej rzodkiewki

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    3 min
    Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
  • Krok 2

    1 min
    Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
  • Krok 4

    1 min
    Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
  • Krok 5

    1 min
    Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
  • Krok 6

    90 min
    Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
  • Krok 7

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 1 z 7

Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 2 z 7

Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 3 z 7

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 4 z 7

Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 5 z 7

Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 6 z 7

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 7 z 7

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kurczaka – najprostszy przepis

    Rosół z kurczaka – najprostszy przepis

    4 godz 42 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu