Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bulion warzywny z lubczykiem

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
2  gałązek
Lubczyk
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1.5  l
Woda
1 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.97 g
Węglowodany
20.21 g
Tłuszcze
0.46 g
Wartość energetyczna
86.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
3 min
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
Krok 2
1 min
Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
Krok 3
3 min
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
Krok 4
1 min
Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
Krok 5
1 min
Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
Krok 6
90 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
Krok 7
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 1 z 7

Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 2 z 7

Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 3 z 7

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 4 z 7

Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 5 z 7

Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 6 z 7

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.

Bulion warzywny z lubczykiem

Krok 7 z 7

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.

Bulion warzywny z lubczykiem to baza dla wielu zup. Jeśli nie macie świeżego lubczyku, to można go zastąpić selerem naciowym. Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie nieco czasu. Kiedyś chciałam przyspieszyć ten proces i postanowiłam przygotować bulion w szybkowarze i niestety to nie był ten sam bulion, który gotujemy na małym ogniu mniej więcej półtorej godziny. Jedno jest pewne bulion musi sobie spokojnie pyrkotać pod przykryciem, aby wydobyć smak warzyw.

Jeśli nie wykorzystacie od razu całego bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić. Zawsze warto przygotować go sobie nieco więcej, na zapas.

Na bazie bulionu warzywnego można przygotować:

Zupę szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Zupę z liści młodej rzodkiewki

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha