Bulion warzywny z lubczykiem
1 godz 40 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.97 g
Węglowodany
20.21 g
Tłuszcze
0.46 g
Wartość energetyczna
86.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
3 min
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
Krok 2
1 min
Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
Krok 3
3 min
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
Krok 4
1 min
Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
Krok 5
1 min
Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
Krok 6
90 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
Krok 7
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Bulion warzywny z lubczykiem to baza dla wielu zup. Jeśli nie macie świeżego lubczyku, to można go zastąpić selerem naciowym. Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie nieco czasu. Kiedyś chciałam przyspieszyć ten proces i postanowiłam przygotować bulion w szybkowarze i niestety to nie był ten sam bulion, który gotujemy na małym ogniu mniej więcej półtorej godziny. Jedno jest pewne bulion musi sobie spokojnie pyrkotać pod przykryciem, aby wydobyć smak warzyw.
Jeśli nie wykorzystacie od razu całego bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić. Zawsze warto przygotować go sobie nieco więcej, na zapas.
Na bazie bulionu warzywnego można przygotować:
Komentarze 0