Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bulion warzywny z lubczykiem to baza dla wielu zup. Jeśli nie macie świeżego lubczyku, to można go zastąpić selerem naciowym. Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie nieco czasu. Kiedyś chciałam przyspieszyć ten proces i postanowiłam przygotować bulion w szybkowarze i niestety to nie był ten sam bulion, który gotujemy na małym ogniu mniej więcej półtorej godziny. Jedno jest pewne bulion musi sobie spokojnie pyrkotać pod przykryciem, aby wydobyć smak warzyw.
Jeśli nie wykorzystacie od razu całego bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić. Zawsze warto przygotować go sobie nieco więcej, na zapas.
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
Krok 2
1 min
Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
Krok 3
3 min
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
Krok 4
1 min
Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
Krok 5
1 min
Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
Krok 6
90 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
Krok 7
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Krok 1
z
7
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
Krok 2
z
7
Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
Krok 3
z
7
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
Krok 4
z
7
Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
Krok 5
z
7
Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
Krok 6
z
7
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
Krok 7
z
7
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0