Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki obierz lub dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w pióra, a czosnek w cienkie talarki.
W garnku rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, czosnek oraz buraki. Całość podsmaż tak, żeby warzywa były zarumienione.
Nalej do garnka 1litr wrzątku, dodaj 2 łyżki bulionu WINIARY i dokładnie zamieszaj. Gotuj pod przykryciem aż buraki będą miękkie.
Pieczywo zalej ciepłą wodą. Po kilkunastu minutach, gdy całkowicie zmięknie, odciśnij wodę z pieczywa.
Pieczywo zblenduj na papkę, następnie dodaj szczyptę soli i tyle mąki, żeby powstało elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni.
Kluseczki zrób za pomocą nożyczek. Wystarczy, że będziesz ścinać małe kawałeczki ciasta na podsypaną mąką deskę do krojenia.