Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

0
19min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  pęczków
Rzodkiewka
500  ml
Bulion warzywny
1  kawałek
Por (biała część)
1 
Młoda cebula
1  łyżka
Olej winogronowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.12 g
Węglowodany
20.02 g
Tłuszcze
9.5 g
Wartość energetyczna
170.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
3 min
Listki rzodkiewki dokładnie myję pod bieżącą wodą, odrywając łodyżki i odrzucając uszkodzone egzemplarze.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojony w talarki por i posiekaną cebulę, po chwili dodaję liście rzodkiewki i duszę około 10 minut.
Krok 3
3 min
Dodaję wszystko do bulionu warzywnego i chwilę gotuję.
Krok 4
3 min
Gdy zupa lekko ostygnie, miksuję, dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem.
Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 1 z 4

Listki rzodkiewki dokładnie myję pod bieżącą wodą, odrywając łodyżki i odrzucając uszkodzone egzemplarze.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojony w talarki por i posiekaną cebulę, po chwili dodaję liście rzodkiewki i duszę około 10 minut.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 3 z 4

Dodaję wszystko do bulionu warzywnego i chwilę gotuję.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 4 z 4

Gdy zupa lekko ostygnie, miksuję, dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem.

Zupa z liści rzodkiewki to nowość w mojej kuchni. Nigdy dotąd nie robiłam takiej zupy, listki zawsze trafiały do kubełka, a przecież można je wykorzystać, tak jak wykorzystuje się listki młodych buraczków. Dziś listki rzodkiewki były celem moich zakupów, nie produktem ubocznym. Kupiłam dwa pęczki rzodkiewki, już w warzywniaku dokładnie oglądając listki, by jak najwięcej pozytywnie przeszło późniejszą ostrą selekcję.

Choć samo gotowanie zupy zajęło mi kilkanaście minut, płukanie listków trwało chyba w nieskończoność. Naprawdę wiele (bieżącej) wody upłynęło, nim uzyskałam pewność, że każdy listek został dokładnie wypłukany. Gdzieś w połowie drugiego pęczka straciłam cierpliwość i poszłam z psem na spacer. Po powrocie już zrelaksowana dokończyłam mycie listków, dzięki czemu nic a nic nie zgrzytało w zębach :). Po płukaniu wszystko poszło już błyskawicznie.

Moja zupa z liści rzodkiewek była bardzo delikatna w smaku. Chyba powinna być nieco ostra, ale nie była, może dlatego, że zamiast 300 ml bulionu, dałam 500, ale wydawało mi się, że listków mam naprawdę sporo. Zresztą konsystencja była jak dla mnie idealna, więc to chyba nie o ilość bulionu chodziło. Uważam, że zupa z liści rzodkiewek warta jest spróbowania, najlepiej z fajnym dodatkiem, na przykład z chrupiącymi grzankami. Ale wątpię, żebym znowu kupiła rzodkiewkę tylko i wyłącznie z myślą o zupie z jej listków, choćby z tego powodu, że nie będę miała co zrobić z samą rzodkiewką – z dwóch pęczków rzodkiewki zupy wychodzi dość mało, a rzodkiewek zostaje dużo. Nie znaczy to, że więcej zupy z liści rzodkiewki nie będzie – jeśli nazbieram nieco ładnych listków, z pewnością znów ją ugotuję, ale tym razem dodam do niej kremowy serek topiony i grzanki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika