Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Zupa z liści młodej rzodkiewki

Zupa z liści młodej rzodkiewki

(0)
19min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Rzodkiewka
500  ml
Bulion warzywny
1  kawałek
Por (biała część)
1 
Młoda cebula
1  łyżka
Olej winogronowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.12 g
Węglowodany
20.02 g
Tłuszcze
9.5 g
Wartość energetyczna
170.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z liści rzodkiewki to nowość w mojej kuchni. Nigdy dotąd nie robiłam takiej zupy, listki zawsze trafiały do kubełka, a przecież można je wykorzystać, tak jak wykorzystuje się listki młodych buraczków. Dziś listki rzodkiewki były celem moich zakupów, nie produktem ubocznym. Kupiłam dwa pęczki rzodkiewki, już w warzywniaku dokładnie oglądając listki, by jak najwięcej pozytywnie przeszło późniejszą ostrą selekcję.

Choć samo gotowanie zupy zajęło mi kilkanaście minut, płukanie listków trwało chyba w nieskończoność. Naprawdę wiele (bieżącej) wody upłynęło, nim uzyskałam pewność, że każdy listek został dokładnie wypłukany. Gdzieś w połowie drugiego pęczka straciłam cierpliwość i poszłam z psem na spacer. Po powrocie już zrelaksowana dokończyłam mycie listków, dzięki czemu nic a nic nie zgrzytało w zębach :). Po płukaniu wszystko poszło już błyskawicznie.

Moja zupa z liści rzodkiewek była bardzo delikatna w smaku. Chyba powinna być nieco ostra, ale nie była, może dlatego, że zamiast 300 ml bulionu, dałam 500, ale wydawało mi się, że listków mam naprawdę sporo. Zresztą konsystencja była jak dla mnie idealna, więc to chyba nie o ilość bulionu chodziło. Uważam, że zupa z liści rzodkiewek warta jest spróbowania, najlepiej z fajnym dodatkiem, na przykład z chrupiącymi grzankami. Ale wątpię, żebym znowu kupiła rzodkiewkę tylko i wyłącznie z myślą o zupie z jej listków, choćby z tego powodu, że nie będę miała co zrobić z samą rzodkiewką – z dwóch pęczków rzodkiewki zupy wychodzi dość mało, a rzodkiewek zostaje dużo. Nie znaczy to, że więcej zupy z liści rzodkiewki nie będzie – jeśli nazbieram nieco ładnych listków, z pewnością znów ją ugotuję, ale tym razem dodam do niej kremowy serek topiony i grzanki.

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    3 min
    Listki rzodkiewki dokładnie myję pod bieżącą wodą, odrywając łodyżki i odrzucając uszkodzone egzemplarze.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojony w talarki por i posiekaną cebulę, po chwili dodaję liście rzodkiewki i duszę około 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaję wszystko do bulionu warzywnego i chwilę gotuję.
  • Krok 4

    3 min
    Gdy zupa lekko ostygnie, miksuję, dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem.
Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 1 z 4

Listki rzodkiewki dokładnie myję pod bieżącą wodą, odrywając łodyżki i odrzucając uszkodzone egzemplarze.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojony w talarki por i posiekaną cebulę, po chwili dodaję liście rzodkiewki i duszę około 10 minut.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 3 z 4

Dodaję wszystko do bulionu warzywnego i chwilę gotuję.

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Krok 4 z 4

Gdy zupa lekko ostygnie, miksuję, dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

    Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

    32 min Łatwy
  • Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

    Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

    26 min Łatwy
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu