Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Bulion (warzywny lub drobiowy)
2  pęczków
Świeży szczaw
5 
Ziemniaki
2  łyżek
Kwaśna śmietana
4 
Jajko ugotowane na twardo
150  g
Boczek wędzony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.73 g
Węglowodany
14.65 g
Tłuszcze
24.02 g
Wartość energetyczna
326.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Liście szczawiu myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki ( na paski). Szczaw dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie ( około 10- 15 minut). Odrobinę zupy przelewamy chochlą do miseczki. Czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy śmietanę i mieszamy . Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy w garnku cały czas mieszając.
Krok 2
5 min
Boczek kroimy na małe paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.
Krok 3
1 min
Gotową zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, pokrojonym na plasterki i z chrupiącym boczkiem.
Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 1 z 3

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Liście szczawiu myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki ( na paski). Szczaw dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie ( około 10- 15 minut). Odrobinę zupy przelewamy chochlą do miseczki. Czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy śmietanę i mieszamy . Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy w garnku cały czas mieszając.

Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 2 z 3

Boczek kroimy na małe paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.

Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 3 z 3

Gotową zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, pokrojonym na plasterki i z chrupiącym boczkiem.

Moja rodzina uwielbia zupy, w tym te o zdecydowanych smakach, jak zupa szczawiowa – kwaśna i pyszna.

Do tej pory nie eksperymentowałam z tą zupą i zawsze robiłam ją po prostu z jajkiem, ale jakiś czas temu wpadłam na pomysł podania jej jeszcze z plasterkami chrupiącego boczku. Smakuje rewelacyjnie. Jajko, boczek i szczaw to zdecydowanie trafione połączenie. Dobrze jeśli boczek będzie cieniutki, wówczas nie zatonie nam od razu w talerzu zupy.

Zupa szczawiowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie w piwniczce zapas szczawiu w słoiczkach. Jeśli chcecie przygotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu, to planujcie zakup lub zbiory najlepiej tego samego dnia, bo liście szczawiu nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Zupę szczawiową należy spożywać w rozsądnych ilościach ponieważ liście szczawiu zawierają szczawian potasu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika