Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

0
44min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Kalafior
trochę
Fasolka szparagowa (u mnie żółta, ale może być też zielona)
2 
Młode marchewki
2 
Młode pietruszki
0.5 
Seler
0.25 
Kalarepka
4 
Ziemniaki
1 
Biała część pora
1  pęczek
Świeże zioła (gałązka lubczyku, gałązka selera naciowego, kilka gałązek natki pietruszki)
1  szczypta
Sól morska
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.52 g
Węglowodany
36.72 g
Tłuszcze
1.41 g
Wartość energetyczna
179.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
10 min
Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.
Krok 2
5 min
Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).
Krok 3
10 min
Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.
Krok 4
10 min
Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.
Krok 5
8 min
2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 1 z 6

Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 2 z 6

Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 3 z 6

Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 4 z 6

Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 5 z 6

2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 6 z 6

Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa jarzynowa. Niby nic takiego, ale zupa jarzynowa w środku lata to już całe bogactwo tej najcudowniejszej pory roku i to na dodatek w jednej miseczce. Zupa jarzynowa nigdy nie smakuje tak wyśmienicie, jak latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i pewnie też najszczęśliwsze, bo mogą od rana wygrzewać się w gorącym słońcu, by pod koniec upalnego dnia ochłodzić się w strugach deszczu wieczornej burzy.

Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.

Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.

A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika