Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

0
44min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Kalafior
trochę
Fasolka szparagowa (u mnie żółta, ale może być też zielona)
120  g
Młode marchewki
2 
Młode pietruszki
0.5 
Seler
0.25 
Kalarepka
4 
Ziemniaki
1 
Biała część pora
1  pęczek
Świeże zioła (gałązka lubczyku, gałązka selera naciowego, kilka gałązek natki pietruszki)
1  szczypta
Sól morska
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.52 g
Węglowodany
36.72 g
Tłuszcze
1.41 g
Wartość energetyczna
179.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
10 min
Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.
Krok 2
5 min
Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).
Krok 3
10 min
Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.
Krok 4
10 min
Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.
Krok 5
8 min
2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 1 z 6

Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 2 z 6

Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 3 z 6

Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 4 z 6

Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 5 z 6

2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 6 z 6

Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa jarzynowa. Niby nic takiego, ale zupa jarzynowa w środku lata to już całe bogactwo tej najcudowniejszej pory roku i to na dodatek w jednej miseczce. Zupa jarzynowa nigdy nie smakuje tak wyśmienicie, jak latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i pewnie też najszczęśliwsze, bo mogą od rana wygrzewać się w gorącym słońcu, by pod koniec upalnego dnia ochłodzić się w strugach deszczu wieczornej burzy.

Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.

Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.

A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika