Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
44min
Łatwy
0.5
Kalafior
trochę
Fasolka szparagowa (u mnie żółta, ale może być też zielona)
2
Młode marchewki
2
Młode pietruszki
0.5
Seler
0.25
Kalarepka
4
Ziemniaki
1
Biała część pora
1
pęczek
Świeże zioła (gałązka lubczyku, gałązka selera naciowego, kilka gałązek natki pietruszki)
1
szczypta
Sól morska
1
łyżka
Posiekana natka pietruszki
1
szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
.
Wartości odżywcze
Białko
6.52 g
Węglowodany
36.72 g
Tłuszcze
1.41 g
Wartość energetyczna
179.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
44 min
Krok 1
10 min
Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.
Krok 2
5 min
Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).
Krok 3
10 min
Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.
Krok 4
10 min
Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.
Krok 5
8 min
2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
Zupa jarzynowa. Niby nic takiego, ale zupa jarzynowa w środku lata to już całe bogactwo tej najcudowniejszej pory roku i to na dodatek w jednej miseczce. Zupa jarzynowa nigdy nie smakuje tak wyśmienicie, jak latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i pewnie też najszczęśliwsze, bo mogą od rana wygrzewać się w gorącym słońcu, by pod koniec upalnego dnia ochłodzić się w strugach deszczu wieczornej burzy.
Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.
Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.
A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!
Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.
Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.
A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze 0