Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

(0)
21min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  g
Groszek zielony
2 
Szalotki
4  liści
Kafir
1  kawałek
Imbir
1 
Limonka
1  puszka
Mleko kokosowe
500  ml
Woda
1  łyżeczka
Olej kokosowy
1  szczypta
Chili
trochę
Kolendra świeża
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.34 g
Węglowodany
38.92 g
Tłuszcze
5.51 g
Wartość energetyczna
214.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z zielonego groszku w orientalnej odsłonie! Groszek – jako składnik bazowy – w połączeniu z nieco egzotycznymi przyprawami nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Jego słodycz przełamuje sok z limonki, a charakteru nadają imbir i szczypta chilli. Mleko kokosowe sprawia, że zupa krem staje się aksamitna! Dorzućcie jeszcze garść świeżej kolendry, nie pożałujecie!

Jedni uwielbiają kolendrę, inni uważają ją za niejadalną. Jeśli należysz do pierwszej grupy, koniecznie sprawdź nasze przepisy na zupy z kolendrą!

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krem z marchwi i fenkułu

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Marokańska zupa harira

Zupa tex-mex

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
3 min
Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym.
Krok 2
2 min
Świeżą kolendrę posiekać.
Krok 3
2 min
W dużym garnku umieścić groszek, liście kafiru, starty na tarce imbir. Dodać szalotki i zalać bulionem.
Krok 4
8 min
Całość gotować przez kilka minut aż groszek zmięknie i aromaty się połączą.
Krok 5
2 min
Do zupy dolać mleko kokosowe, sok z limonki. Dosypać posiekaną kolendrę (zostawiając odrobinę do dekoracji) oraz szczyptę chilli.
Krok 6
3 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 7
1 min
Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kolendrą.
Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 7

Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym.

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 7

Świeżą kolendrę posiekać.

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 7

W dużym garnku umieścić groszek, liście kafiru, starty na tarce imbir. Dodać szalotki i zalać bulionem.

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 7

Całość gotować przez kilka minut aż groszek zmięknie i aromaty się połączą.

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 5 z 7

Do zupy dolać mleko kokosowe, sok z limonki. Dosypać posiekaną kolendrę (zostawiając odrobinę do dekoracji) oraz szczyptę chilli.

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 6 z 7

Całość zmiksować na gładki krem.

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Krok 7 z 7

Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kolendrą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika