Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa tex-mex to wymieszane smaki kuchni teksańskiej (amerykańskiej) i meksykańskiej. Czasem takie kulinarne „kombinacje” skutkują rewelacyjnym daniem – tak jest w przypadku tej zupy. Jest po prostu pyszna.
Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką zupy tex-mex.
Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Krok 2
5 min
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
Krok 3
10 min
Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
Krok 4
1 min
Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
Krok 5
2 min
Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
Krok 5
15 min
Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
Krok 7
10 min
Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
Krok 8
2 min
Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.
Krok 1
z
8
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Krok 2
z
8
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
Krok 3
z
8
Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
Krok 4
z
8
Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
Krok 5
z
8
Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
Krok 5
z
8
Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
Krok 7
z
8
Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
Krok 8
z
8
Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0