Zupa tex-mex
50min
Średni
400
g
Mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
1
Cebula (duża)
1
łyżeczka
Wędzona papryka
1
łyżeczka
Tymianek (suszony)
0.5
Świeża papryka
0.5
puszka
Kukurydza
0.5
Papryczka chili
4
Tortilla pełnoziarnista
350
g
Przecier pomidorowy z czosnkiem
1.5
łyżek
Olej roślinny do smażenia
1
pęczek
Natka pietruszki lub świeża kolendra
500
ml
Bulion warzywny (lub wołowy)
1
łyżeczka
Cukier
1
łyżeczka
Oregano
1
Świeża cytryna (lub limonka)
.
Wartości odżywcze
Białko
28.56 g
Węglowodany
50.48 g
Tłuszcze
24.13 g
Wartość energetyczna
525.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Krok 2
5 min
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
Krok 3
10 min
Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
Krok 4
1 min
Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
Krok 5
2 min
Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
Krok 5
15 min
Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
Krok 7
10 min
Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
Krok 8
2 min
Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.
Zupa tex-mex to wymieszane smaki kuchni teksańskiej (amerykańskiej) i meksykańskiej. Czasem takie kulinarne „kombinacje” skutkują rewelacyjnym daniem – tak jest w przypadku tej zupy. Jest po prostu pyszna.
Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką zupy tex-mex.
Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.
Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką zupy tex-mex.
Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.
Komentarze 0