Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa tex-mex
Zupa tex-mex
Zupa tex-mex

Zupa tex-mex

(0)
50min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
1 
Cebula (duża)
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek (suszony)
0.5 
Świeża papryka
0.5  puszka
Kukurydza
0.5 
Papryczka chili
4 
Tortilla pełnoziarnista
350  g
Przecier pomidorowy z czosnkiem
1.5  łyżek
Olej roślinny do smażenia
1  pęczek
Natka pietruszki lub świeża kolendra
500  ml
Bulion warzywny (lub wołowy)
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Oregano
1 
Świeża cytryna (lub limonka)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.56 g
Węglowodany
50.48 g
Tłuszcze
24.13 g
Wartość energetyczna
525.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa tex-mex to wymieszane smaki kuchni teksańskiej (amerykańskiej) i meksykańskiej. Czasem takie kulinarne „kombinacje” skutkują rewelacyjnym daniem – tak jest w przypadku tej zupy. Jest po prostu pyszna.

Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką zupy tex-mex.

Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
  • Krok 2

    5 min
    Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
  • Krok 4

    1 min
    Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.
Zupa tex-mex

Krok 1 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.

Zupa tex-mex

Krok 2 z 8

Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.

Zupa tex-mex

Krok 3 z 8

Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .

Zupa tex-mex

Krok 4 z 8

Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.

Zupa tex-mex

Krok 5 z 8

Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.

Zupa tex-mex

Krok 5 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.

Zupa tex-mex

Krok 7 z 8

Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.

Zupa tex-mex

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni
  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    1 godz 26 min Średni
  • Zupa cebulowa z grzankami

    Zupa cebulowa z grzankami

    1 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu