Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa tex-mex
Zupa tex-mex
Zupa tex-mex
Dodaj do CookBook

Zupa tex-mex

(0)
50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
1 
Cebula (duża)
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek (suszony)
0.5 
Świeża papryka
0.5  puszka
Kukurydza
0.5 
Papryczka chili
4 
Tortilla pełnoziarnista
350  g
Przecier pomidorowy z czosnkiem
1.5  łyżek
Olej roślinny do smażenia
1  pęczek
Natka pietruszki lub świeża kolendra
500  ml
Bulion warzywny (lub wołowy)
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Oregano
1 
Świeża cytryna (lub limonka)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.5 g
Wartość energetyczna
525.1 kcal
Tłuszcze
24.1 g
Białko
28.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa tex-mex to wymieszane smaki kuchni teksańskiej (amerykańskiej) i meksykańskiej. Czasem takie kulinarne „kombinacje” skutkują rewelacyjnym daniem – tak jest w przypadku tej zupy. Jest po prostu pyszna.

Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką zupy tex-mex.

Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
  • Krok 2

    5 min
    Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
  • Krok 4

    1 min
    Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.
Zupa tex-mex

Krok 1 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.

Zupa tex-mex

Krok 2 z 8

Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.

Zupa tex-mex

Krok 3 z 8

Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .

Zupa tex-mex

Krok 4 z 8

Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.

Zupa tex-mex

Krok 5 z 8

Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.

Zupa tex-mex

Krok 5 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.

Zupa tex-mex

Krok 7 z 8

Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.

Zupa tex-mex

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom soli
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu