Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa tex-mex

0
50min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
1 
Cebula (duża)
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek (suszony)
0.5 
Świeża papryka
0.5  puszka
Kukurydza
0.5 
Papryczka chili
4 
Tortilla pełnoziarnista
350  g
Przecier pomidorowy z czosnkiem
1.5  łyżek
Olej roślinny do smażenia
1  pęczek
Natka pietruszki lub świeża kolendra
500  ml
Bulion warzywny (lub wołowy)
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Oregano
1 
Świeża cytryna (lub limonka)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.56 g
Węglowodany
50.48 g
Tłuszcze
24.13 g
Wartość energetyczna
525.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Krok 2
5 min
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
Krok 3
10 min
Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
Krok 4
1 min
Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
Krok 5
2 min
Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
Krok 5
15 min
Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
Krok 7
10 min
Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
Krok 8
2 min
Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.
Zupa tex-mex

Krok 1 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.

Zupa tex-mex

Krok 2 z 8

Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.

Zupa tex-mex

Krok 3 z 8

Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .

Zupa tex-mex

Krok 4 z 8

Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.

Zupa tex-mex

Krok 5 z 8

Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.

Zupa tex-mex

Krok 5 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.

Zupa tex-mex

Krok 7 z 8

Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.

Zupa tex-mex

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.

Zupa tex-mex to wymieszane smaki kuchni teksańskiej (amerykańskiej) i meksykańskiej. Czasem takie kulinarne „kombinacje” skutkują rewelacyjnym daniem – tak jest w przypadku tej zupy. Jest po prostu pyszna.

Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką zupy tex-mex.

Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika