Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
36min
Łatwy
2
puszek
Pomidory pelati w kawałkach
4
ząbków
4
gałązek
Świeża kolendra
2
łyżek
Olej
1
łyżka
Cukier
1
łyżeczka
Suszona bazylia
1
szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
0.5
szklanka
Śmietana kremówka
1
2-3cm kawałek świeżego imbiru
1
gałązka
Pomidorki koktajlowe
1
łyżka
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
4.96 g
Węglowodany
32.67 g
Tłuszcze
40.69 g
Wartość energetyczna
497.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
15 min
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
Krok 2
3 min
Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
5 min
Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
Krok 4
10 min
Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.
Krok 5
1 min
Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
Krok 7
1 min
Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą zimą przygotujmy z własnych przetworów lub tych dostępnych w sklepach. Jesienią warto przygotować tę zupę ze świeżych pomidorów. Dodatek imbiru nadaje zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Krem z pomidorów z imbirem i kolendrą doskonale smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład grissini lub tradycyjnymi grzankami. Jeśli podacie ją z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, nabierze prawdziwie wykwintnego charakteru. Krem z pomidorów z imbirem warto podawać z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Komentarze 0