Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  puszek
Pomidory pelati w kawałkach
4  ząbków
4  gałązek
Świeża kolendra
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Cukier
1  łyżeczka
Suszona bazylia
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
0.5  szklanka
Śmietana kremówka
1 
2-3cm kawałek świeżego imbiru
1  gałązka
Pomidorki koktajlowe
1  łyżka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.96 g
Węglowodany
32.67 g
Tłuszcze
40.69 g
Wartość energetyczna
497.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
15 min
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
Krok 2
3 min
Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
5 min
Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
Krok 4
10 min
Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.
Krok 5
1 min
Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
Krok 7
1 min
Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 1 z 7

Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 2 z 7

Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 3 z 7

Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 4 z 7

Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 5 z 7

Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 6 z 7

Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 7 z 7

Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą zimą przygotujmy z własnych przetworów lub tych dostępnych w sklepach. Jesienią warto przygotować tę zupę ze świeżych pomidorów. Dodatek imbiru nadaje zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Krem z pomidorów z imbirem i kolendrą doskonale smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład grissini lub tradycyjnymi grzankami. Jeśli podacie ją z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, nabierze prawdziwie wykwintnego charakteru. Krem z pomidorów z imbirem warto podawać z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika